home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Mikrozöldek — növények piciben
Dudás Viktor
2021.08.07.
LXXVI. évf. 31. szám
Mikrozöldek — növények piciben

Egyre többféleképp lehet követni az egészséges életmódot. A szabadkai Szőcs Balassa Teodóra és férje, Szőcs Lehel ehhez szeretnének felkínálni egy alternatívát. Ők a mikrozöldek termesztésével foglalkoznak. De vajon mit is takar ez az elnevezés? Erről beszélgettünk Teodórával.

— Nemrég kezdtünk bele a mikrozöld termesztésébe. A cégünk neve ehhez kapcsolódóan és találóan Microfarm. Egyszerűen csak ültetni kezdtük ezeket az apró növénykéket, és kíváncsiak voltunk, hogy volna-e valaki más is, akit érdekelne a fogyasztásuk.

* Honnan származik az ötlet?

— Ezeknek a növényeknek a termesztésével először a világhálón találkoztam, hiszen külföldön egyre nagyobb teret hódít. Mi csak szerettük volna kipróbálni, nagyon érdekelt ugyanis bennünket, hogy vajon milyen ízűek is lehetnek a növénykék, és hogy képesek vagyunk-e a fogyasztásukat tartósan beilleszteni a mindennapjainkba. Az otthoni próba sikeres volt, mindenki megkedvelte a mikrozöldeket, ezért is merült fel bennem a kérdés, hogy vajon az ismerőseim hogyan reagálnának arra, ha mindennapi növények apró palántáit fogyasztanák.

* Mik is ezek pontosan?

— A mikrozöld apró növénykék együttesét jelenti. Itt különbséget kell tenni a csírák és a mikrozöldek között. A csírák és a mikrozöldek ugyanazon növény különböző változatai, fejlődésük más-más szakaszában. A kinézetük és az ízük teljesen eltérő, más módon fejlődnek ki a magvakból. A mikrozöldek és a csírák is egyaránt rendkívül tápláló, vitaminokban gazdag, valamint ásványi anyagokban dúskáló és vegyszereket teljesen mellőző növények. Meglehetősen hasonlóak, sokan összekeverik őket, és a megnevezésüket is gyakran felcserélik. A mikrozöldek több rostot tartalmaznak, illetve táplálóbbak, mint a csírák. Többszázféle mikrozöldet tartanak számon, míg a csírák száma korlátozottabb. Az utóbbiak sokkal fiatalabb növénykék, mint a mikrozöldek. Ezek valódi leveleket, levélkéket hoznak létre, míg a csírák nem növesztenek leveleket, hanem sziklevelet vagy maglevelet. A mikrozöldek a csíráknál magasabbak, 5-7 centisek is lehetnek.

* Mely növények magjait használják fel?

— Nagyon-nagyon sok mag használható fel a mikrozöldek termesztéséhez, igazából csak a fantáziánk szab határt neki. Mi a legtöbbször retket és napraforgót szoktunk ültetni, de kísérletezünk más növényekkel is, brokkolival, görögszénával, kukoricával, esetleg repcével, tehát sok fajtával lehet próbálkozni. A gabonák magjai is kiválóak ezeknek a növénykéknek a termesztéséhez, itt külön kiemelném a búzát, valamint a zöldségek magjait sem hagyhatom ki, melyek — saját tapasztalatból is mondhatom — valóban rendkívüliek. Bárkinek ajánlom, hogy próbálkozzon meg e növényeknek a termesztésével a saját otthonában, senki sem fog csalódni. És hogy miért éppen ezeknek a zöldségeknek a magvait választottuk? Mert szem előtt tartjuk azt, hogy a kifejlett növény milyen hatással lehet a szervezetünkre. Így a retekről azt kell tudni, hogy jótékony hatással van az érrendszerre, hozzásegít a keringési problémák orvoslásához, bőrproblémák esetén is pozitív hatással bír, részben vizelethajtó, s a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Ezenkívül a retek jelentősen csökkentheti a gyulladásokat is. A napraforgóról pedig csak annyit, hogy bizonyítottan csökkenti a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást és a vércukorszintet is.

* Miként lehet ezeket az apró növénykéket felhasználni?

— Ez igencsak sokrétű lehet: mi legtöbbször vajjal megkent pirítós tetejére szoktuk őket szórni a reggelink alkalmával, de a salátánkat is ízesítjük velük, illetve a krémleves tetején is igencsak jól mutatnak, nem is beszélve arról, hogy rendkívül egészségesek. Továbbá shake-ekben és smoothie-kban is tökéletes adalékok lehetnek, hiszen, mint már említettem, magas az ásványianyag- és a vitamintartalmuk. Bármely főételhez felhasználhatóak, de még ropogós textúrájú köretként is megállják a helyüket.

* Hogyan termesztik a mikrozöldeket?

— Mi már nagyban állítjuk elő az említett növényeket, ezért termesztőtálcákba ültetjük őket. Miután a magvakat elhelyeztük a földbe, egy-két napon át sötétben hagyjuk őket, ekkor megy végbe a csírázási folyamat. Miután ez a szakasz lezárul, újra világos helyre helyezzük a tálcákat. Ilyenkor napi kétszer locsolunk. Fontos továbbá, hogy szellős helyről gondoskodjunk a növénykék számára, illetve nagyon figyeljünk oda rájuk, hiszen bármikor közbejöhet valami, amire gyorsan kell reagálni. A hőmérsékletet is folyamatosan kell ellenőrizni, szem előtt tartva a termesztés ideális hőfokát. Télen csakis bent lehet sikeresen keltetni, mert 20 Celsius-fok alatt ez nem lehetséges.

* Önök mely platformokon érhetőek el?

— Két közösségi hálón is jelen vagyunk, ahol heti jelleggel adunk hírt arról, hogy mikor is érhetőek el a növénykék. Ez általában a szüret előtti nap, ilyenkor várjuk az érdeklődők üzeneteit és megrendeléseit. A házhoz szállítást Szabadkára és a környező falvakba gond nélkül meg tudjuk oldani. Terveink között szerepel, hogy minél több biobolt polcain is megtalálhatóak legyenek a termékeink, valamint már egyre több piacra is eljutottak a Microfarm mikrozöldjei.

* Milyen a vásárlói visszajelzés?

— Arra törekedtünk, hogy minél több állandó vevőnk legyen, ezért lehetővé tettünk egy feliratkozási rendszert, melynek segítségével heti rendszerességgel juttatjuk el hozzájuk a friss zöldeket. Szerintünk ez egy kiváló visszajelzés arról, hogy mennyire elégedettek a vásárlóink. Legfőképp a gyermekes családok rendelnek tőlünk, hiszen a kicsiknek nagyon tetszenek az aprócska, ropogós növénykék, melyek hozzájárulhatnak a gyermekek egészséges fejlődéséhez.

* Milyen hatással lehet szervezetünkre a mikrozöldek rendszeres fogyasztása?

— Mivel ilyen fiatalon szüreteljük a növényt, kiváló az immunerősítő hatása. Egyes elméletek szerint több vitamint tartalmaz, mint a kifejlett példányok. Azt is meg kell említenünk, hogy mivel a mikrozöldek klorofilltartalma magas, a rákmegelőző hatásuk is rendkívüli. A családom fontosnak tartja az egészséges életmódot, illetve édesanyaként egy hosszan és biztonságosan járható utat szeretnék mutatni a gyermekemnek. A hosszú élethez talán e növények fogyasztása is hozzájárulhat.

* A közeljövőben milyen terveket szeretnének megvalósítani?

— Fontosnak tartjuk a terjeszkedést, hogy minél több helységben legyenek elérhetőek a termékeink, hiszen jó lenne, ha az emberek megtapasztalnák a pozitív hatásukat. A közösségi oldalunkon várjuk azoknak a családoknak a jelentkezését, amelyek ki szeretnék próbálni a mikrozöldeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..