home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Miért nincsenek hölgyek Zenta község tanácsában?
(Tha)
2016.08.31.
LXXI. évf. 36. szám

Néhány nap alatt két sajtótájékoztatót is tartottak Zentán. Előbb a községi képviselő-testület ellenzéke, majd a hatalmi koalíció hívta össze az újságírókat. A téma mindkét esetben ugyanaz volt: megsértette-e a zentai önkormányzat a nemi egyenjogúságról szóló törvényt?

Mint ismeretes, a Tisza-parti városban a következő négy évben is Ceglédi Rudolf tölti be a polgármesteri tisztséget, az alpolgármester pedig Győri István. A községi tanács tagjait — Kosiczky Andrást, Lőrinc Csongort, Perpauer Attilát, Varga Viktort, Danilo Popovot — a képviselő-testület június 22-ei ülésén választották meg. Zsíros Jankelić Anikó, a Demokrata Párt zentai frakcióvezetője már ekkor szóvá tette: azzal, hogy a községi tanácsba egyetlen hölgyet sem javasoltak, megsértették a nemek egyenjogúságáról szóló törvény 37. szakaszát.

Az ellenzék — a Demokrata Párt, a Magyar Mozgalom—Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, valamint a Zenta a zentaiaké tömörülés, melyet a Magyar Polgári Szövetség és a VSZL alkot — sajtótájékoztatóján elhangzott: értesítették a tartományi ombudsmant, aki hamarosan, már július elején reagált, és arra kérte a polgármestert, illetve a községi képviselő-testület elnökét, hogy tizenöt napon belül rendezzék a törvényellenes helyzetet. Mivel azonban ez nem történt meg, a pártok képviselői kezdeményezik a községi tanács kinevezéséről szóló végzés hatályon kívül helyezését.

Ceglédi Rudolf polgármester és Tatjana Balo, a községi képviselő-testület elnöke szintén sajtótájékoztatón utasította el a községi tanács összetételét ért vádakat. Véleményük szerint nem szegték meg az esélyegyenlőség, a nemi egyenjogúság, valamint a férfiak és nők egyenlő arányú képviseletének elvét.

Az önkormányzat a megszabott határidőn belül elküldte válaszát a köztársasági jogvédelmi biztosnak és a tartományi ombudsmannak — mindkettőtől érkezett ugyanis átirat —, és elmagyarázta, hogy a községi képviselő-testületbe megfelelő százalékban kerültek be hölgyek. A testület elnöke és két képviselői csoport vezetője szintén hölgy, ezenkívül a bizottságok megalakítása közben is ügyeltek a nemi arányra. A községi tanács öt tagja valóban férfi, viszont a községi közigazgatás vezetője és helyettese, valamint az összes osztályvezető nő.

Matematikailag tehát nem állja meg helyét a törvényszegés vádja, de egyébként sem lehet kiragadni csak egy kis részletet. A község végrehajtó szervei a tanács és a községi közigazgatás, itt pedig jóval nagyobb arányban vannak hölgyek, ahogyan a hat oktatási intézmény közül is négynek nő az igazgatója — hangsúlyozta a polgármester, aki azt is felrótta az ellenzéknek, hogy egyre több olyan állítást hoz nyilvánosságra, amelynek kevés a valóságalapja.      

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..