home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Mesterséges intelligenciára cserélik az újságírókat
Apró József
2023.07.02.
LXXVIII. évf. 26. szám
Mesterséges intelligenciára cserélik az újságírókat

A digitális forradalom elérte az újságírást is. Az Axel Springer médiacsoport alá tartozó Bild, mely a legnagyobb példányszámban értékesített német napilap, jelentős létszámleépítésekre készül, de nem a hagyományos módon. Mesterséges intelligenciát tervez segítségül hívni, és olyan pozíciókat tervez eltörölni, mint a szerkesztőségvezetőké, a lapszerkesztőké, a korrektoroké vagy a képszerkesztőké.

A leépítések a dolgozók mintegy 30 százalékát érintik, bár a pontos számot még nem közölték. A kiszivárgott e-mailből annyi kiderült, hogy az elbocsátottak száma egy kisebb, háromjegyű szám, szóval minimum 100 fő lesz. Az átszervezés részeként a vezetői szinteket is racionalizálják, de a legtöbb munkahelyet a gyártásban fogják megszüntetni. A Springer mesterséges intelligenciával kívánja pótolni a leépített munkatársakat, és az MI-t bevonja a szerkesztésbe meg a tartalmak készítésébe is.

A költségek csökkentése érdekében indokoltnak tartja a reformokat, bezárja a kisebb irodákat, és az alkalmazottaknak egyre inkább home office-ból kell dolgozniuk. A jövőben csak 12 regionális kiadás marad a jelenlegi 18 helyett, és több helyi szerkesztőséget is bezárnak a napi több mint 1,1 millió példányszámban terjesztett lapnál. A cél az, hogy megszüntessenek olyan területeket, projektumokat és folyamatokat, amelyek már nem lehetnek gazdaságilag sikeresek.

A létszámleépítés része a korábban már bejelentett digitális stratégiának, melynek célja a Bild és a Welt márkák eredményeinek javítása. Az Axel Springer 2025-ig mintegy 100 millió eurós megtakarítással számol az átállásnak köszönhetően a két médiamárkánál, a forgalom növelésével és a költségek csökkentésével. Az intézkedések miatt a Német Újságíró-szövetség (DJV) figyelmeztetett a tömeges elbocsátások veszélyeire, és azt javasolja, hogy az érintett dolgozóknak alternatív munkahelyeket kellene felajánlani.

Az átalakítási tervek már most is zavargásokat okoznak a Springer csoportnál. Az új vezetőség kinevezése óta már több változás történt a Bild szerkesztőségében. A médiacsoport nagy erőfeszítéseket tesz az átalakulás és a költségcsökkentés érdekében, melyek a változó médiafogyasztási szokásokhoz és a digitális terület növekedéséhez igazodnak. Ezek az intézkedések jelentős hatással lesznek a dolgozókra és az újságírói szakmára is. Mivel a Bild a bevételeinek kevesebb mint 20 százalékát termeli digitális tartalmakból, a Springer zászlóshajójának munkafolyamatai is nagymértékben meg fognak változni. A jövőben először digitálisan kíván tudósítani, a nyomtatott újság pedig az online cikkekből készül. Az új folyamatokat júliustól adaptálják, és 2024. január 1-jéig vezetik be. Megerősítik a tartományi parlamentekből származó tudósításokat. A sportrovatot az átszervezés alig érinti, a sportoldal szinte valamennyi regionális kiadásban megmarad. Ezzel egyidejűleg két új, gazdasági és pénzügyi, valamint tudományos és kutatási részleget hoznak létre.

A mesterséges intelligencia térnyerése és a digitális átállás elkerülhetetlen kihívások elé állítja a hagyományos médiaipart. Ahogy a technológia folyamatosan formálja a környezetünket, láthatóan úgy kell az újságíróknak is alkalmazkodniuk, és új utakat találniuk a minőségi, megbízható tartalom előállításához. Habár változásokkal jár, ez a fejlődési folyamat lehetőséget kínál az innovációra és a kreativitásra az újságírók számára.

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
Robotzsaru bevetésen
2023.10.28.
LXXVIII. évf. 43. szám
Nemrégiben New York városa és a New York-i rendőrség bejelentette, járőröző robotot állít szolgálatba. A…
Bővebben
Iránytű
Már a szemünknek sem hihetünk
2024.03.16.
LXXIX.. évf. 11. szám
A mesterséges intelligencia (MI) fejlődése hatalmas lehetőségeket rejt magában, de új kihívásokat és vesz…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..