home 2024. június 24., Iván napja
Online előfizetés
Mesterek Visáról
Csermák Zoltán
2019.02.07.
LXXIV. évf. 6. szám
Mesterek Visáról

Mezőségi néptánckurzus a fővárosban

A Kolozs megyei Visáról hívott meg vendégeket február 9-re a Hagyományok Háza az ez évi első néptáncos mesterkurzusára. Az egész napos programot az elmaradhatatlan táncház zárja.

A Hagyományok Háza, az újonnan felújított Corvin téri székházában február 9-én, idei első néptáncos mesterkurzusán Visa tánchagyományát mutatja be. A néptánc szerelmesei és az érdeklődők a XXI. század elején olyan szerencsés helyzetben lehetnek, hogy a mezőségi Visán még láthatják, hallhatják annak a korosztálynak a tagjait, akik még a hagyományos kultúrába születtek és fiatalságuk éveiben, mindennapjaikban élhették meg a tradíciókat.

A reggel kezdődő mesterkurzust Szappanos Tamás koreográfus és Deffend Irén, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes művészeti vezetője tartja. Az egész napos tanítást este a visai vendégek gálája követi.

Az Almárium sorozatban A visai Kőris alatt címmel a Belső-Mezőség gazdag páros és férfitánc hagyományáról ismert Visa táncos és énekes egyéniségei mesélnek a régi bálokról, a szokásokról, a táncalkalmakról, és mutatják be tudásuk legjavát. Az előadáson a jelenlevők az idős táncos és zenész mesterektől olyan különleges táncokat ismerhetnek meg, mint a „négyes”, a „lassú cigánytánc”, vagy akár a párban és szóló-férfitáncként is járt „korcsos”. A visai mesterek mellett a Bartók táncegyüttes hat olyan párja is színpadra „akik már szintén elmerültek a visai sárban annak idején.”

Évente két Almáriumot tervezünk – tájékoztat a sorozatról Babinecz Sándor, a Hagyományok Háza munkatársa, a kezdeményezés szervezője. – Ennek keretében mindig egy kistájra, vagy településre irányítjuk a figyelmet. Visát azért választottuk, mert jóllehet a tánckutatók már a 80-as években felfedezték a település gazdag kultúráját, ez a táncház-kedvelő közönség körében még kevésbé ismert.

A Hagyományok Háza esti táncházban is részt vesznek az idős mesterek.


Információk: http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/13683/

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..