home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Megvan a kétharmados Fidesz-győzelem
2010.04.28.
LXV. évf. 17. szám
Megvan a kétharmados Fidesz-győzelem

97,43 százalékos feldolgozottság szerint a megmaradt 57 egyéni körzetből a Fidesz-KDNP 54 körzetben vezet, egy választókerületben független, kettőben pedig MSZP-s van az élen. A jelenlegi állás szerint a Fidesz-KDNP-nek 263, az MSZP-nek 59, a Jobbiknak 47, az LMP-nek 16 képviselője van. Raj...

97,43 százalékos feldolgozottság szerint a megmaradt 57 egyéni körzetből a Fidesz-KDNP 54 körzetben vezet, egy választókerületben független, kettőben pedig MSZP-s van az élen. A jelenlegi állás szerint a Fidesz-KDNP-nek 263, az MSZP-nek 59, a Jobbiknak 47, az LMP-nek 16 képviselője van. Rajtuk kívül, az eddigi adatok szerint, egy független jelölt szerzett mandátumot. A Fideszből, romaellenes kirohanásai miatt még a választások előtt kizárt Molnár Oszkár független jelöltként az edelényi választókerületben szerzett mandátumot. Végeredményt csütörtökön hirdetnek.

A karikaturista szemével Lámpaoltás (Szalai Attila karikatúrája)

Lemondott az MSZP elnökségéről Lendvai Ildikó, de a párt elnöksége is felajánlotta a lemondását. Lendvai Ildikó vasárnapi sajtótájékoztatóján azt is elmondta: köszönetet mond azoknak a baloldaliaknak, akik kitartottak akkor is, amikor a szocialisták ''nem tudták megvédeni magukat” a haszonlesőktől.
Szili távozásra szólította föl a kudarcért felelős vezetőket. A Szili Katalin által elnökölt Szövetség a Jövőért Mozgalom szerint az MSZP-nek meg kell újulnia, a kudarcokért felelős vezetőknek pedig háttérbe kell vonulniuk. A mozgalom állásfoglalásáról Szili Katalin tájékoztatta az MTI-t vasárnap, a parlamenti választások második fordulójának napján. A volt házelnök úgy látja: ha a Fidesznek nem sikerül normalizálnia az országot, az az egész ország számára lesz tragédia, ezért a zsigeri indulatokat félre kell tenni, és kizárólag az ország érdekeit szem előtt tartva kell majd ellenzékben politizálni. ''Emellett természetesen a korrupciós és a pártvezetés által is hatalombrókernek nevezett és mindeddig következmények nélkül maradt tendenciák párton belüli elharapódzása és uralomra jutása hozzájárult, hogy sok szocialista szavazó elpártolt tőlünk” -- fogalmazott.
Orbán: ,,Mától nemzeti együttműködési rendszer lesz.” A Fidesz elnöke szerint ''...Olyan nagy változást tudunk véghezvinni, amilyet csak forradalmak tudnak elindítani.” Régi tanulság -- fogalmazott --, hogy rendszert váltani nem lehet, csak megdönteni, megbuktatni. A magyarok rendszert buktattak ma: a hatalommal visszaélő oligarchák rendszerét. Hozzátette: minden magyar büszke lehet, ahogy ő is az. ''Két hete elkezdtünk egy mondatot, és ma felkiáltójelet tettünk a végére” -- mondta. Orbán úgy értékelte az eseményeket, hogy átléptük a saját árnyékunkat, és ''mától nemzeti együttműködési rendszer” lesz. Ebben a rendszerben az oligarchák érdeke érvényét veszti. Mától a nemzeti érdek, a magyar emberek érdeke a mérce. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: ennek a nemzeti együttműködésnek teljes jogú részesei a határon túli magyarok is.
A Jobbik a legfontosabb kérdésekben együttműködne a Fidesszel. Vona Gábor a Jobbik miniszterelnök-jelöltje vasárnap esti sajtótájékoztatóján négy ilyen feladatot nevezett meg: az adócsökkentést, a ,,kilakoltatás rémétől fenyegetett családok megmentését", a közbiztonság megerősítését, valamint az elszámoltatás véghezvitelét.
A pártelnök ugyanakkor hozzátette, hogy a Jobbik kész minden parlamenti és parlamenten kívüli demokratikus eszközt latba vetni, ha azt látja, hogy a Fidesz választási ígérete ellenére ,,el kívánja sumákolni" ezeket a ,,sürgető feladatokat".
Konstruktív ellenzéki szerepre készül az LMP. Az LMP listavezetője sajtótájékoztatóján gratulált a Fidesz-KDNP szövetség választási győzelméhez, megjegyezve, hogy az elmúlt húsz évben egyetlen párt sem került még csak a közelébe se akkora hatalomnak, mint most a Fidesz. Schiffer szerint ez a ,,földindulás-szerű változás" annyiban ad okot aggodalomra, hogy továbbra sem lehet sokat tudni, mit kezd a Fidesz ,,ekkora iszonyatos hatalommal". Schiffer András szerint ,,van élet a kétharmadon túl", azaz lehet hatásuk a törvényhozásra. Megerősítette, hogy készek az együttműködésre a kormánypárttal és a demokratikus ellenzéki párttal, ,,konstruktív ellenzéki szerepre" készülnek.
Sólyom: ,,Minél hamarabb alakuljon meg az új kormány.” Sólyom László köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra tűzi ki az Országgyűlés alakuló ülésének időpontját. Az államfő ezt vasárnap nem sokkal 21 óra után az Országos Választási Központban jelentette be, hangsúlyozva: az ország érdeke, hogy minél hamarabb megalakuljon az új kormány. Mint hozzátette, a jövő héten megkezdi az erről szóló tárgyalásokat.
Az első külföldi tudósítás. A Fidesz történelmi győzelmet aratott az országgyűlési választásokon: demokratikus szavazáson még soha nem ért el ilyen arányú diadalt politikai párt Magyarországon -- írta az AFP. Az AFP kiemelte, hogy a mostani választások eredményeként elsőnek jutott be a parlamentbe a szélsőjobboldal pártja: a Jobbik választási hadjáratát az antiszemitizmus, a cigányok megbélyegzése és az Európai Unió elutasítása jellemezte a francia hírügynökség szerint.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..