home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megőrizni népünk hitét, kultúráját
Szilágyi Edit
2010.08.25.
LXV. évf. 34. szám
Megőrizni népünk hitét, kultúráját

Kenyér mindenkinek a polgármestertőlSzent István király ünnepén, a zsúfolásig megtelt óbecsei Nagyboldogasszony-templomban a kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét msgr. Slavko Vecserin atya (Pénzes János püspökünk helynöke) celebrálta a házigazda ft. Fuderer László és paptársai:...

Kenyér mindenkinek a polgármestertől

Szent István király ünnepén, a zsúfolásig megtelt óbecsei Nagyboldogasszony-templomban a kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét msgr. Slavko Vecserin atya (Pénzes János püspökünk helynöke) celebrálta a házigazda ft. Fuderer László és paptársai: ft. Pósa László, ft. Péter Antal atyák, valamint Kormányos Zoltán káplán segédletével.
A szertartáson megjelent Pápai Márta, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségének EU-ügyekkel és a nemzetközi fejlesztésekkel foglalkozó attaséja, ifj. dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke, Knézi Péter, a város polgármestere, Budislav Medurić elnökhelyettes, Fehér László tartományi képviselő, valamint az önkormányzat több tisztségviselője.
Kettős ünnepet ünneplünk, mondta a szónok, hiszen első királyunkban a szentet és a honalapítót tiszteljük, nemcsak mi, hanem a világegyház is. Tiszteletet élvez kereszténységéért az a szent és bölcs államférfi, aki életének alapja a kereszténység volt, aki felemelte népünket a pogányság sötétségéből. Minden megkeresztelt embernek szüksége van az élő hitre. Ez tart meg bennünket. A megtéréssel életünk átrendeződik, rábízzuk magunkat Istenre, úgy, ahogyan Szent István is tette. Az igaz hit terjesztőjeként, ragaszkodva a hitéhez, nem tért le az útról. Jézus szilárd alapokon álló ország építésére hívta meg. Államalapító királyunk nagyságát bizonyítja becsületessége, igazságossága, az, hogy minden más nemzet gyermekét befogadta országába. Szent István bízott Isten segítségében. Királyi szimbólumainak üzenete van. A gyűrű arra utal, hogy eljegyezte magát népével, jogara az uralom jele, amivel a helyes utat mutatja a biztos haza felé.
A szentmisén kenyérszentelésre is sor került. A kenyér maga az élet, amely az átváltoztatásra váró ostyát, Jézus testét szimbolizálja. Valamikor az aratást is szent dolognak tekintették, és ezzel a fohásszal kezdték: Jézus segíts! Mindennapi kenyerünket add meg nekünk...
Jézus megnyugtat: ne aggódjatok ételetek miatt...
A szentmise után az ünneplők a városháza elé mentek, a polgármester ott megszegte, és a jelenlévők között elosztotta az új, megszentelt kenyeret, majd alkalmi műsor következett.
Délelőtt az MMK előtt főzőverseny volt, és alkalmi árusok kínálták portékáikat. Este a Petőfi Sándor MK előtti színpadon ünnepi műsor kezdődött. A jelenlevőket Pápai Márta, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségének EU-ügyekkel és a nemzetközi fejlesztésekkel foglalkozó attaséja, ifj. dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke, és Knézi Péter, a város polgármestere köszöntötték, párhuzamot vonva a múlt és a jelen között. A műsorban felléptek: a mórahalmi ugróköteles csoport, a kishegyesi Rizgetős táncegyüttes, a temerini férfikórus, a zentai Flamenco táncklub mazsorettcsoportja, a Városi Fúvószenekar, valamint a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai. A fellépők és a sztárvendégek, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán, elnyerték az igen nagyszámú közönség tetszését, ahogyan a tűzijáték és az utána következő utcabál is, amelyet a moholi Dutty zenekar tett fergetegessé.
Szent István modernizálni és átalakítani szerette volna országát, de mindent megtett azért is, hogy megőrizze népének hitét, kultúráját és hagyományait. Tevékenységének köszönhetjük nemzetünk meglétét. Hálánk jeléül és tevékenységének szellemében istentiszteleten vettünk részt, és ünnepeltünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..