home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Megmaradni a Szent István-i eszme szellemében
HAJNAL Árpád
2007.08.29.
LXII. évf. 35. szám
Megmaradni a Szent István-i eszme szellemében

- foto Pető IstvánOzsvár Sándor atya 1989. augusztus 2o-án mondott prédikációja néhány hívőben azt a gondolatot ébresztette, hogy újra kellene indítani a Szent István-napi ünnepséget. A zombori Kaszinóban - Cirkl Rudolf, Vörös Ferenc, Váci István és Mayer Mária kezdeményezésére - 1990-ben bi...

- foto Pető István

Ozsvár Sándor atya 1989. augusztus 2o-án mondott prédikációja néhány hívőben azt a gondolatot ébresztette, hogy újra kellene indítani a Szent István-napi ünnepséget. A zombori Kaszinóban - Cirkl Rudolf, Vörös Ferenc, Váci István és Mayer Mária kezdeményezésére - 1990-ben bizottság alakult az ünnepség megszervezésére. A legnagyobb tapasztalattal rendelkező Cirkl Rudolfot bízták meg azzal, hogy Ozsvár atyával megbeszélje a teendőket. A szervezőmunkába bekapcsolódott Fridrik Cirkl Zsuzsanna, valamint Mészáros Sándor, Mészáros Viktória és még néhányan.
A negyvenöt év utáni első, nagyszabású Szent István-napi ünnepségre majd kétezren mentek el a városból és vidékről, amibe a sajtó és a rádió ugyancsak besegített, akárcsak az akkor még egységes Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is.
Az ünnep fénye 1990 óta megkopott. Az ország szétesése, a polgárháború és az elszegényedés következtében a fiatalok jó része elvándorolt. Maradtak az idősek, akiket gyötör a betegség, a nincstelenség. A bajt tetézte a sok menekült. Mindennek ellenére akkor is megünnepelték Zomborban szent királyunk neve napját, amikor innen mindössze pár kilométerre háború dúlt, amikor robbantottak templomunkban. A Kaszinó műemlékvédelmi és hagyományőrző szakosztálya valóban megtett minden tőle telhetőt, hogy méltóképpen megemlékezzenek a zomboriak és a környékbeliek nemzeti ünnepünkről.
Azután Oláh Mária, a Magyar Polgári Kaszinó dalárdájának a tagja és a Zombori Rózsák kézimunka-szakcsoportjának alapító tagja fáradozott igen sokat azon, hogy újra méltóképpen megemlékezzenek nemzeti ünnepünkről az itteni és a környékbeli polgárok.
Három esztendővel ezelőtt volt egy évszázada annak, hogy fölszentelték Zomborban a Szent István-templomot. A megemlékezésen, amelyen Pénzes János püspök szolgáltatta a szentmisét, Horváth Ódry Márta, a zombori községi képviselő-testület alelnök asszonya egyebek között a következőket mondta:
- Nagy megtiszteltetés és öröm számomra, hogy ma együtt ünnepelhetek Önökkel, hiszen a mai augusztus 2o-a, a mai Szent István-nap rendhagyó nyugat-bácskai, illetve az egész délvidéki magyarság számára is: pontosan száz évvel ezelőtt, dicső királyunk ünnepén szentelték föl a zombori Szent István-templomot, amelynek oltárképén nagy királyunk fölajánlja a koronát Szűz Máriának, oltalmába ajánlva nemcsak országát, hanem egész nemzetét is. Olyan eseménye ez nemzeti történelmünknek, amelyből mi, kései utódok ma is erőt meríthetünk a kisebbségi sors minden nehézsége ellenére, a Szűzanya segítségében bízva az örökérvényű Szent István-i eszme szellemében igyekszünk megmaradni és jövőt tervezni ezen a tájon is.
Az elmúlt hétfőn, augusztus 2o-án is méltóképpen megemlékeztek Zomborban a világtörténelem legelőször szentté avatott királyáról, aki korát meghaladó európaiságával, jövőbe látásával, erkölcsi méltóságával megvetette a magyar nemzet életének és fejlődésének szilárd alapjait, s méltán vívta ki Európa nagy uralkodó dinasztiáinak a tiszteletét is. Az ünnepi szentmisét Szakály József oromi plébános celebrálta, majd Viszmeg Bernardin OCD köszöntötte a paptársakat: Andjelko Jozić prior atyát, Orcsik Károly szilágyi plébánost, Verebélyi Árpád gombosi és doroszlói plébánost, Goran Jovičić atyát, valamint Horváth Endre zombori káplánt.
Ezúttal is ünnepélyesen bevonultak a templomba a művelődési egyesületek magyar népviseletbe öltözött tagjai. Köztük voltak a zombori Testvériségegység Általános Iskola diákjai, a nemesmiliticsi Németh László Művelődési Egyesület népitánc-csoportja, akiknek vezetője Mátyus Attila és Livia, koreográfusa Báló József, a doroszlói Gellér család gyermekei, a bácskertesi népviseletbe öltözött fiatalok és idősebbek, a szilágyi menyecskekórus, majd a Jézusszíve-legények és a Mária-lányok vonultak az oltárhoz, koronát, vatikáni és Szent István-lobogót hoztak magukkal. A koronát Ódry Zoltán készítette, a lobogókat pedig Magó Margit hímezte ki és készítette el. Molnár Tamás vezetésével huszonöt tagú szilágyi fúvószenekar is érkezett.
Szakály József méltatta a szentmisén az ünnep jelentőségét, külön szólt a zombori Szent István-templomról, különös varázsáról. Örömmel vette tudomásul az összefogást, a megannyi, köztük sok magyar népviseletbe öltözött hívő jelenlétét. Zombor község vezetőségének nevében az ünnepségen részt vett Horváth Ódry Márta, a községi képviselő-testület alelnök asszonya.
A szentmisén a zombori Magyar Polgári Kaszinó Dalárdája énekelt Povázsán László irányításával, orgonán játszott dr. Tábori György.
A szentmisét követően agapéban részesültek az ünnepség részvevői a Szent István-templom udvarán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..