home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Megbocsátás
Szilágyi Edit
2022.10.21.
LXXVII. évf. 42. szám
Megbocsátás

Pap Éva Megbocsátás című könyvét mutatták be az Óbecsei Népkönyvtárban.

A rendezvényt a könyvtár nemrégiben kialakított hangulatos, otthonos kis termében szervezték meg.

A beszélgetés fonalát az írónővel Fenyvesi Szilvia, a könyvtár alkalmazottja kezdte meg. A megjelentek részleteket hallhattak a könyvből, magyarázatot vagy egy-egy helyzet értékelését a szerzőtől, valamint ízelítőt a tartalomból hangfelvételről Kalmár Zsuzsától és Kosztolányi Józseftől.

A kötet témája egy családi sors szerelmi háromszöggel, bonyodalmak, melyeket az élet diktál, és melyekből igyekeznek közös erővel kilábalni. A cím igen találó: Megbocsátás. Többféleképpen lehet magyarázni. Figyelemfelkeltő, a lapok között meglesz a magyarázat — gondolhatja első látásra a potenciális olvasó. Kérdő vagy kijelentő mondatként is értelmezhető: megbocsátani logikus dolog, biztosan ennek helyességéről szól a szerző. Talán ezzel azt kérdezi, vagy inkább magyarázza, hogy meg lehet, meg kell-e bocsátani. Aztán amikor a kezébe veszi az érdeklődő Pap Éva legújabb kötetét, ezer témával találja szembe magát, és kétszer annyi kérdés fogalmazódik meg benne. Azonosul a dilemmákkal, ítélkezik a szereplők valamelyike felett, vagy helyesel. Magára vonatkoztatja: én ezt így csinálnám, vagy csak velem ne történjen meg, esetleg ellátnám én a baját annak, aki így tesz velem, illetve belenyugodva elfogadja, ez is az élethez tartozik.

A kötet bemutatása után a közönség is bekapcsolódott a beszélgetésbe. Sorjáztak a vélemények és a kérdések: létezik igaz, sírig tartó szerelem, meg lehet bocsátani, hol a megbocsátás határa, mit nem lehet már eltűrni, bízhatunk-e a társunkban, és bízhatunk-e saját magunkban. Hogyan állunk az önkritikával, az ember- és önismerettel, változunk-e, mit viszünk magunkkal a neveltetésünk során tapasztaltakból, mi ragadt ránk az évek során?

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..