home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Megalakult az új szerb parlament
(MTI)
2022.08.02.
LXXVII. évf. 30. szám
Megalakult az új szerb parlament

Megalakult az új szerb parlament hétfőn Belgrádban, miután hitelesítették a képviselők mandátumát, ám a házelnököt és helyetteseit csak kedden választják meg.

Az új összetételű törvényhozásban a 250 helyből 120 jutott a legnagyobb szerb pártnak, az Aleksandar Vučić vezette Szerb Haladó Pártnak (SNS). Ez 68-cal kevesebb, mint az előző ciklusban volt, és ezzel a párt elveszítette kétharmados többségét.

Az ellenzéki Együtt Szerbia Győzelméért nevű lista 38 képviselővel rendelkezik, míg a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) 31 politikusa került be a törvényhozásba. A Remény koalíciónak 15, a Muszáj koalíciónak 13, a Fogadalomtevők Szerb Párjának, valamint a Dveri Mozgalomnak pedig 10-10 mandátuma van.

A szerb pártok mellett öt kisebbségi párt is bekerült a parlamentbe. Az albán kisebbségnek egy, a horvát kisebbségnek kettő, a bosnyák kisebbség egyik pártjának kettő, a másiknak pedig három képviselője került be a törvényhozásba. A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) öt politikusa ülhetett be a parlamenti patkóba. A legnagyobb délvidéki magyar párt két évvel ezelőtt kilenc mandátumot szerzett.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője az alakuló ülést követően az MTI-nek azt mondta, soha ilyen sok frakciója nem volt még a szerbiai képviselőháznak. A parlamentben több mint 40 párt összesen 16 frakciót alakított. "Ebben a tengerben kell érvényre juttatni a magyar érdekeket" - húzta alá.


Fotók: parlament.gov.rs

A VMSZ frakcióvezetője rámutatott: a párt politikusai arra készülnek, hogy láthatóak és kitartóak legyenek, homlokterükben pedig továbbra is a vajdasági magyarság számára fontos ügyek szerepelnek, valamint kiemelt figyelmet fordítanak az illegális bevándorlás elleni küzdelemre is. "Követelni fogjuk, hogy az állami szervek erőteljesebben lépjenek fel a migránsok ellen, őrizzék az ország déli határát, és garantálják a helyi lakosság biztonságát" - húzta alá.


Fotó: Ótos András (Pásztor Bálint/ Facebook)

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mely pártok kerülnek be a kormányba, Aleksandar Vučić államfő - aki egyben a Szerb Haladó Párt elnöke - viszont többször is arról beszélt, hogy a nemzeti kisebbségekkel együtt szeretne kormányt alakítani. Sajtóinformációk szerint a kormánykoalícióba ezúttal is bekerül a Vajdasági Magyar Szövetség, valamint az Ivica Dačić vezette Szerbiai Szocialista Párt, amely 2012 óta közösen vezeti az országot a Szerb Haladó Párttal.

A szerbiai alkotmány értelmében a kormánynak a parlament megalakulását követően legfeljebb 90 napon belül meg kell alakulnia, ám Aleksandar Vučić a legutóbb közölte: az új kabinet várhatóan augusztus közepéig feláll, habár köztársasági elnökként eddig még senkit nem bízott meg kormányalakítással. A sajtóban megjelent információk szerint azonban az új miniszterelnök Sinisa Mali eddigi pénzügyminiszter lehet.

Szerbiában április 3-án tartottak előrehozott parlamenti választást, ám a számtalan szabálytalanság miatt egyik szavazóhelyen ötször kellett megismételni a voksolást, így a választási folyamat csak július elején tudott lezárulni.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..