home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Meg kell emberelnie magát
(o. i.)
2007.08.29.
LXII. évf. 35. szám

ÚJVIDÉKEN - A KETTåS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRÓL. A múlt héten Újvidéken járt Navracsics Tibor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség parlamenti frakcióvezetője, s munkatársaival együtt több mint félórás megbeszélést folytatott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével. A találkozón - melynek célj...

ÚJVIDÉKEN - A KETTåS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRÓL. A múlt héten Újvidéken járt Navracsics Tibor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség parlamenti frakcióvezetője, s munkatársaival együtt több mint félórás megbeszélést folytatott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével. A találkozón - melynek célja a szorosabb együttműködés a VMSZ és a Fidesz között - szó volt a két ország gazdasági együttműködésének erősítéséről, az önkormányzatok közötti kapcsolatok szorosabbá fűzéséről. S szó volt természetesen a legidőszerűbb kérdésről: milyen hatása lesz a magyar-magyar kapcsolatokra annak a ténynek, hogy 2008-tól Magyarország csatlakozik a schengeni vízumrendszerhez. ,,Én különösképpen a schengeni kérdés rendezése iránt érdeklődtem, illetve az iránt, hogy a vajdasági magyarok megítélése szerint a Magyar Köztársaság kormánya megtesz-e mindent annak érdekében, hogy Magyarország részéről a schengeni övezethez való csatlakozás ne jelentse a vajdasági és az anyaországi magyarság közötti kapcsolatok megszakadását. Úgy gondolom, hogy a magyar kormánynak a hátra levő fél évben meg kell emberelnie magát, hogy valóban jó megoldást találjon, hiszen az eddigi egyeztetések jobbára elméleti szinten maradtak. Olyan, a mindennapi életben is jól használható, gyakorlati megoldásra van szükség, amely lehetővé teszi a vajdasági magyaroknak, hogy az eddigihez hasonló vagy azonos szinten tudják ápolni anyaországi kapcsolataikat' - mondta a találkozót követő sajtótájékoztatón Navracsics Tibor.
Pásztor István, a VMSZ elnöke egy újságírói kérdésre reagálva elmondta: a VMSZ meghívására szeptember 13-án Szabadkára látogat Sólyom László magyar államfő, s ezen a találkozón személyesen fogja szorgalmazni az államfőnél, hogy éljen alkotmányos jogával, javasolja a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását. ,,Különleges helyzetünkre és az elnök úr kettős állampolgárságra vonatkozó, többször hangoztatott nézeteire való tekintettel arra fogom kérni őt, hogy adjon hivatalos formát ennek a kezdeményezésnek. Úgy gondolom, hogy reális az erre vonatkozó elvárásom, és remélem, hogy az elnök úr nyitott lesz erre a kezdeményezésre. Azt is remélem, hogy a Fidesz, következetes maradva önmagához, támogatni fog a parlamentben egy ilyen elnöki kezdeményezést'- mondta Pásztor. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője hozzátette: az államelnöknek még nem volt ilyen, hivatalos formába öntött kezdeményezése, de a Fidesz támogatja a kettős állampolgárság megadását.
A BELGRÁDI KORMÁNY 100 NAPJA. Megemberelhetné már magát a szerbiai kormány is - vélik egybehangzóan a politikai elemzők és a polgárok. Az előbbiek egy alig-alig pozitív osztályzatot, kettest (2) adtak a Koštunica-kormány 100 napos teljesítményére. A három hónappal ezelőtt hivatalba lépett új csapatnak sikerült kieszközölnie a Kosovo státusáról folyó tárgyalások folytatását, és sikerült felújítani az integrációs tárgyalásokat az EU illetékes szerveivel. Nagyjából ennyi. Ami a polgárok életét és életminőségét illeti, szinte semmi nem történt a 100 nap alatt. Illetve mégis: meglódult a drágulási hullám, ami aligha tekinthető pozitívumnak. A B92 közvélemény-kutatása szerint ennek a kormánynak van néhány olyan minisztere, akinek a nevét sem tudják az emberek, s az arcukat sem láthatták, mert a három hónap alatt egyszer sem szerepeltek az újságokban, a tévében.
Ezt a kormányt azonban nemigen izgatja a ,,nép véleménye. Ez abból is látszik, hogyan kommunikál a hatalom Velimir Ilić miniszter soros afférja ügyében. A tartományi parlament elnökének, Bojan Kostrešnek az állhatatos ostromlása folytán fordulat állt be a Horgos-Požega autóút koncesszióba adásának az ügyében, amely megkárosítja a Vajdaságot. A kormány úgy döntött, nyilvánosságra kell hozni a külföldi vállalkozócsoporttal kötött koncessziós szerződés szövegét, amelynek értelmében (így mondják) a bevétel 36%-a illeti majd meg a Vajdaságot. Kit küldött a kormány a döntéshozatal utáni sajtótájékoztatóra? Az oktatási minisztert! Aki ezzel kapcsolatban egyetlen újságírói kérdésre sem tudott válaszolni. Persze azt mondta, köszöni a kérdést, de válaszolni nem akar.
A kormányfő és helyettese egyébként nem a szokásos századik napon teszi közzé a beszámolóját, hanem a 108. és a 109. napon. Majd meglátjuk, hogy a 8-9 nap alatt hogyan lehet ,,erény-t kovácsolni mindabból, ami mulasztás, szőnyeg alá söprés, hanyagság, bénaság, toporgás volt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..