home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Május 29-e
Martinek Imre
2022.05.29.
LXXVII. évf. 21. szám
Május 29-e

Ezen a napon született Pécsett 1874-ben mecsekaljai Horvay János, eredetileg Hoppl, teljes nevén Horvai János Károly magyar szobrász.

Több külföldi tanulmányútja után a mester 1897-ben Budapesten telepedett meg. Horvayt a köztudat leginkább a Kossuth-szobrok specialistájaként szokta emlegetni, lévén a ’48-as szabadságharc vezéréről 1902 és 1908 között évente két-három szobrot, portrét, szoborcsoportot készített. Horvay a 12 000 koronás első díjat a Parlament elé szánt, az 1848-as első felelős magyar kormány tagjait ábrázoló hatalmas szoborkompozícióra kiírt pályázaton ugyancsak ebben az időszakban nyeré meg. 1908-ban. A kétszeres ember nagyságú alakokból álló márványszobrot 1927-ben leplezték le.

„Mészkőből épült széles és magas talapzaton állt a kilenc márványból készült szobor, középen a kicsit magasabbra formált Kossuth Lajos, két oldalán az első felelős magyar kormány tagjai. Oltárszerűen emelkedett ki a szobrok hátterét képező magas kőfal, melynek hátoldalán egy szoborcsoportot formázott a művész, akik a hazáért hozott áldozatra emlékeztettek. Egy lendületes kompozícióban itt vonult a családtól búcsúzó katona, az ifjú dobos, a vén zászlótartó, a harcra kész és a sebesült honvéd.”

A Kossuth-szoborcsoport szabadságharcot jelképező részletén az alábbi sorok olvashatók:

„A Kárpátoktul le az Al-Dunáig / egy bősz üvöltés, egy vad zivatar! / Szétszórt hajával, véres homlokával / áll a viharban a magyar.”

Budapest — 2022. február 19.

A monumentális mű sajnos mindössze szűk negyed évszázadig állhatott a helyén. 1952-ben a kommunista hatalom eltávolíttatta „mint pesszimista, nem méltó” alkotást. Szerencsére ezt a művész már nem érhette meg. A szobor feldarabolva az Új köztemetőbe került. Innen szállíttatta el 1959-ben Dombóvár városa, ezzel megmentve az enyészettől. A nevezett szoborcsoport másolatát 2015. március 3-án leplezték le a budapesti Kossuth téren.

Budapest — 2022. február 19.

Horvay szobrászmester Kossuth-büsztjeiből egyébként felénk, a déli végekre is jutott.

Magyarittabé – 2013. október 5.

Történetesen Magyarittabére, ahol – a Vasárnapi újság krónikásának korabeli beszámolója szerint, 1904. május 29-én történt meg az alkotás leleplezése.

(A kép forrása: Internet)

Ez utóbbi köztéri szobor (képünkön) egyébként mindkét világégést hősiesen és viszonylag épen átvészelte. Egyetlen golyó ütötte nyommal mellkasában. 2015 nagypéntekének éjjelén aztán valakik ellopták. A szobor másolatát e közép-bánsági református falu közössége a rákövetkező időszakban állíttatta újra. Határokon átnyúló gyülekezeti összefogódzással és segítséggel. 

Horvay János 1944. november 19-én hunyt el Budapesten. Erzsébetvárosban. A Fiumei úti sírkertben található síremlékét a művész saját alkotása díszíti.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..