home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Magyarkanizsa A jövő községe
Orosz Ibolya
2007.10.17.
LXII. évf. 42. szám
Magyarkanizsa A jövő községe

Körmöci Károly polgármester A jövő községe címmel járó serleggel és a donációkat tartalmazó kimutatással - Szabó Attila felvételeMagyarkanizsa község értékes elismerést kapott az idei ünnepére, október 20-ára. Kiérdemelte A jövő községe címet, s a címmel járó serleget. Egész Szerbiában 12 kö...

Körmöci Károly polgármester A jövő községe címmel járó serleggel és a donációkat tartalmazó kimutatással - Szabó Attila felvétele

Magyarkanizsa község értékes elismerést kapott az idei ünnepére, október 20-ára. Kiérdemelte A jövő községe címet, s a címmel járó serleget. Egész Szerbiában 12 község kapta meg ezt a köztársasági díjat, amelyet a Kis- és Középvállalkozások Központja, a Gazdasági Újságírók Klubja és az Agrobank alapított. Magyarkanizsa mellett Apatin, Nagybecskerek, Versec, Újvidék, Inđija, Újbelgrád, Kragujevac, Šušanj, Veliko Gradište, Arilje és Štrpci kapott serleget. A mérce a dinamikus fejlődés volt. A Tisza menti község ezt a megtisztelő címet az infrastruktúra gyorsított fejlesztésével, a turizmusnak (mint új gazdasági ágazatnak) az építésével, a lakosságmegtartó törekvéseivel (óvodák, iskolák fejújítása, a szociális védelem és gyermekvédelem fejlesztése), valamint a pályázati lehetőségek jó kiaknázásával érdemelte ki. Körmöci Károly polgármester asztalán ott a serleg és A jövő községe címhez tartozó többoldalnyi terjedelmű kimutatás, hogy ki, mikor, milyen értékben kapott donációt.
- Tavaly 33 projektummal pályáztunk sikeresen, ami összesen 256 millió dinár támogatást hozott a községnek. Ugyanakkor 2006-ban a civil szervezetek, sportklubok 10 pályázata nyert támogatást összesen 12,5 millió dinár értékben. Az idei évben eddig 11 projektum valóra váltásához kaptunk támogatást, összesen 26,5 milliót, de ebben a kimutatásban a legnagyobb összeg, a 400 millió, melyet a Fejlesztési Alaptól kaptunk, még nincs is benne. Ezt a listát nem mi készítettük, így nincsenek rajta azok a támogatási összegek sem, amelyekkel a belgrádi minisztériumok és a tartományi titkárságok segítettek egészségügyi beruházást, turizmusfejlesztést stb. Összegezve: ebben a két évben több mint 1 milliárd dinár támogatást tudtunk a községbe hozni. A helyi utak építését (fele-fele alapon) 200 millióval pénzelte a köztársaság. A már említett 400 milliót a tartomány adja - ennek a projektumnak a realizálása most van folyamatban. Plusz a kimutatásban szereplő, pályázatokon nyert több mint 200 millió. Aztán az a majd 200 millió, amennyibe a Zimonjić-Velebit út építése került: az besorolása szerint regionális út, így a beruházást teljes összegben a köztársaság pénzelte. S hát én bízom abban, hogy az idei évben még lesz lehetőségünk újabb támogatások elnyerésére is - sorolja a polgármester.
Mi a siker, a pályázati lehetőségek jó kiaknázásának titka? Körmöci Károly szerint nincs ebben semmi titok. Nagyon oda kell figyelni. A pályázati lehetőségekre csakúgy, mint a tervezésre. Ügyelni arra, hogy a község ne a vágyak listájával álljon elő, hanem olyan befektetési terveket készítsen, amelyek megvalósításához jó eséllyel pályázhat támogatásra. A tervekhez el kell készíteni a dokumentációt, hogy ,,ugrásra készen álljon, amint megjelenik valamilyen támogatási lehetőség. Kell aztán egy kis lobbizás is, ez utóbbi azonban önmagában nem lenne elég. Kell hozzá az alapozás, amely bizony elég sok időt vett el a mandátum kezdetén.
- A jövő községe cím az eddigi kétéves munkánk eredményeinek az elismerése. Amit a programok elkészítése, az alapozás előzött meg. Az az idő, amely a programok kidolgozásával telt el, most hozza meg a gyümölcsét. Tavaly is sok támogatást kaptunk a Fejlesztési Alaptól az utakra. Az év végén jelentős összeget sikerült előteremteni a 9 helyi közösség programjaira is. Az önkormányzat az úthálózatra összpontosított, hiszen ide még egyszer nem jön el az a turista, akinek dűlőutakon kell döcögnie. Nem jön gazdasági befektető sem a falvainkba, ha onnan - utak hiányában - nem tudja elszállítani a termékeit. Minap tárgyaltunk egy vállalkozóval, aki 15-20 varrónőt tudna foglalkoztatni, Oromban gondolkoztunk, jobb, ha helyben foglalkoztatná őket, mint ha utaznának, megpróbálunk segíteni, hiszen lehet, hogy ez a 20 asszony egyedül dolgozik az egész családban. A befektető olyan helyen hajlandó üzemet telepíteni , ahol út, telefon, fűtés, szennyvízelvezetés megoldva. Az ipari zónának is két vonzereje van: kiépített infrastruktúra vagy attraktív lokáció. Bízom benne, hogy az ipari zónát illetően minekünk is sikerül az infrastruktúrát kiépíteni, és végre már a politikai helyzet is változik, ami a külföldi befektetők szempontjából legalább annyira fontos.
Útavatón legutóbb a nyáron, Oromon voltunk, de tudósítottunk útszentelésről Oromhegyesről és Adorjánról, Kispiacról és Kishomokról a bekötőút avatásáról. Most Magyarkanizsára jövet azt láttuk, hogy nagy ütemben halad a Kispiac és Kishomok közötti 4 kilométeres útszakasz kiszélesítése. Mikorra készül el?
- Ha az időjárás nem szól közbe, akkor a község napján, október 20-án tarthatnánk az avatóját. De későbbre halasztjuk, mert nem fér a programba: így is zsúfolt az ünnepi műsor. Magyarkanizsán reggel elhelyezzük a község első bölcsődéjének az alapkövét, amely beruházás realizálása 2 évet vesz igénybe, tekintettel arra, hogy itt épül meg az iskoláskor előtti intézményünk központi konyhája is. Délután Faluházat avatunk Oromhelyesen, melynek alapkövét tavaly október 20-án raktuk le, s most a szalagátvágásra kerül sor, ahogy megígértük. Ebből látszik, hogy nemcsak az infrastruktúrába fektetünk be (a kispiackishomoki út átadásával befejeztük, amit célul tűztünk ki: felújítottuk a településeket összekötő összes utat), hanem az úgynevezett felépítménybe is. A faluház és a bölcsőde építése mellett még két építkezés van folyamatban: Tóthfaluban az iskola, Magyarkanizsán pedig a Cnesa központi épülete készül köztársasági, tartományi és önkormányzati pénzből. Utóbbi az idén tető alá kerül, jövőre fejeződnek be a munkálatok és épül majd a múzeum. Terveink? Horgoson sportcsarnok épül, s tekintettel arra, hogy az iskolák felújítását befejeztük, reméljük, hogy a horgosi építkezés után a községi költségvetésben már nem a BEFEKTETÉSEK lesznek túlsúlyban, hanem a TEVÉKENYSÉG pénzelése. Reméljük, hogy bőkezűbben tudunk majd pénzt biztosítani intézményeink működtetésére.
A turizmus? Az egy nagyon érzékeny, nagyon kényes ágazat, amelynek kiépítése pénz- és időigényes folyamat is -- véli polgármester. Azt mondja, amikor először járt az újvidéki turisztikai vásár kanizsai standján, úgy kellett ,,lasszóval fogni az embereket. A minap viszont meglepetéssel tapasztalta: már keresik a magyarkanizsaiak standját, és rengeteg az ismerős. Ami a gyógyfürdő hazai ismertségét illeti, azzal nincs is gond: ismert és elismert, s nem véletlen, hogy magánvállalkozók 100100 férőhelyes szállodát építettek, mert a gyógyfürdő-turizmusnak van jövője.
- Magyarkanizsa külföldi ismertsége a cél, s ehhez el kell érni egy közép-európai nívót. Mandátumom elején megnéztem, hogyan csinálja ezt Hévíz, Hajdúszoboszló, Gyula, Mórahalom. Mindegyik fejlett és szép, de nem tud terjeszkedni a bezártság miatt - Mórahalom csak úgy, ha felvásárol egy-egy szomszédos házat. Nálunk a városközponttól egy kőhajításnyira van a gyógyfürdő (közel az infrastruktúra), ugyanakkor a töltésen túl (mely nem védőtöltés többé) ott az a 4060 hektár erdő, ami építkezésre számos lehetőséget ad. Jó adottságaink vannak, ezeket kell ,,eladni a befektetőknek. Magyarkanizsa község ezért kezdeményezte a Regionális Egészségturizmus Klaszter alapítását, mely társulás nyomban együttműködési megállapodást írt alá a magyarországi Dél-alföldi Klaszterrel, a határon átívelő együttműködés pedig jó ajánlólevél az EU-s pályázatoknál. A klaszter mellett a turizmusépítés mozaikköve a nemrég átadott sétaösvény is Röszke és Horgos között. Ha 100200 turistával több látogatja meg községünket, mint korábban, az már eredmény. Amiért nagyon meg kell dolgozni. A nagykikindai Gazdasági Kamara szervezésében hamarosan Salzburgba utazunk, ahol majd a beruházási lehetőségeket ismertetjük: Magyarkanizsa a turizmus területén attraktív lokációt tud kínálni.
A község napja alkalmából mit üzen a polgároknak?
- Közeleg az év vége, és ilyenkor az embert már a jövő évre vonatkozó tervek foglalkoztatják. Én mindig optimista voltam, és azt szeretném, ha községünk polgárai is azok lennének. Okkal lehetnek azok, hiszen a nagyobb léptekkel való fejlődés alapjait leraktuk, az elképzelések valóra váltásához azonban nagyon kell a község minden lakosának megértése. Hiszem, hogy mára Magyarkanizsa község minden polgára előtt világos: csak az összefogás és az összetartás hozza meg az eredményeket, amint egy családban, úgy egy településen és az egész községben. Kérem a polgárokat, hogy a jövőben is úgy tekintsenek minden egyes beruházásra, hogy az közösségünk, a község fejlesztése érdekében történik. Örüljenek minden beruházásnak, hiszen ma itt van szükség a segítségre, holnap meg majd ott segítünk. Kiépítettük a településeket összekötő utakat. Legyen ez jelkép és vezérfonal az emberi kapcsolatainkban is, s akkor az eredmények nem maradhatnak el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..