home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Magyar—magyar összefogás
Kartali Róbert
2023.12.13.
LXXVIII. évf. 50. szám
Magyar—magyar összefogás

December 17-én kemény próbatétel elé néz a Vajdasági Magyar Szövetség. A választások közeledtével a Vajdaságban élő emberek egyre inkább érzik a választás súlyát, és tisztában vannak a magyar érdekképviselet fontosságával. Egyúttal Pásztor István hirtelen halála után az anyaországi politikusok és a magyar kormány képviselői minden eddiginél nagyobb intenzitással támogatták a vajdasági magyarok politikai érdekvédelmi szervezetének kampányát.

— Keressük a választ, hogy mi lesz most, hiszen kihúzták a legerősebb tartógerendát a magyarok és a szerbek együtt rakott épületéből. Mitévők legyünk most, amikor kidőlt a magyar nemzetpolitika vajdasági tartóoszlopa? — tette fel a kérdést Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Pásztor István temetésén. Ekkor még mindenki azt feszegette, vajon miként alakul a vajdasági magyarok legnagyobb vagy inkább egyetlen, valódi érdekképviseletre alkalmas politikai szervezetének sorsa. Le lehet nyugodni, nincs itt semmi látnivaló — érkezett hamarjában a megnyugtató válasz. A VMSZ vezetősége összefogott, torzsalkodás nélkül, konszenzussal megválasztotta dr. Pásztor Bálintot a VMSZ megbízott elnökévé. Jóllehet, megbízatása a párt következő közgyűléséig érvényes, de azonnali kinevezése a párt összetartásáról tanúskodott.


Fényképek: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

A VMSZ belső egységét a megbízott elnök nagyon gyorsan konkrét eredményekre tudta váltani, miután Orbán Viktor soron kívül fogadta őt Budapesten. A két politikus megerősítette a Fidesz és a VMSZ, illetve a magyar kormány és a VMSZ közötti szövetséget. Ezen a megbeszélésen konkrét ügyek is napirendre kerültek, melyek azóta már meg is oldódtak. Kiírtak pályázatokat a Prosperitati Alapítvány révén, melyekhez 4 milliárd forintot adott a magyar kormány. Továbbá rendeződött a vasút és a határátkelő kérdése is. Pásztor Bálint egyúttal arra kérte Orbán Viktort, hogy lehetőségeikhez mérten az anyaországi, fideszes politikusok segítsék a VMSZ választási kampányát. Ekkor tíz név merült fel, akik közül mindenki vállalta a felkérést. Ez is kifejezésre juttatja azt, hogy a vajdasági magyar közösség ezekben a nehéz időkben nincs magára hagyva, nincs egyedül, hiszen számíthat a magyar kormány és a Fidesz támogatására. A magyarországi élpolitikusok korábban soha nem tapasztalt módon nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy ösztönözzék a vajdasági magyarokat a választásokon való aktív részvételre.

A Vajdasági Magyar Szövetség a választási kampányát elsősorban Orbán Viktor támogatásával kezdte meg magyarországi részről. A Budapesten megtartott miniszterelnöki tárgyalás után pedig sorban érkeztek Vajdaság különböző településeire a magyar kormány kiemelt szereplői. Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Csonoplyára látogatott, hogy megtekintse a felújított hittantermet, mely arra hivatott, hogy újjáélessze a helyi magyar közösségi életet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Újvidéken járt az átalakítás alatt álló Magyar Szó épületében, majd Nagybecskereken részt vett a VMSZ bánáti regionális lakossági fórumán.

Orbán Balázs, Magyarország miniszterelnökének politikai igazgatója Zentán megtekintette a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet tevékenységét, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium felújítási és bővítési terveit, valamint a magyar kormány támogatásával felújított kis zsinagóga kulturális és esztétikai értékeit.

Nagy János miniszterelnöki irodát vezető államtitkár Szabadkán vett részt lakossági fórumon. Zsigmond Barna Pál miniszterhelyettest a Palics Magyar Művelődési Központban fogadták, ahol egy kerekasztal-beszélgetés keretében értékelték az EU-s pályázatok fontosságát. Ezt az eseményt különlegessé tette, hogy maga a létesítmény is egy ilyen együttműködés eredménye, hiszen az Interreg—IPA Magyarország—Szerbia határon átnyúló együttműködési projektum eredményeként jött létre a mórahalmi Kolo Kulturális Központtal együtt. Bóka János európai ügyekért felelős miniszter az újvidéki Európa Kollégiumba látogatott, mely intézmény megtestesíti a VMSZ legfőbb oktatáspolitikai célját, mégpedig azt, hogy minél több képzett, versenyképes tudású magyar fiatal tanuljon, aki itthon képzeli el a jövőjét.

Lázár János építési és közlekedési miniszter vonattal érkezett Palicsra, ezzel felavatva az új vasútvonalat Szabadka és Szeged között. A megbeszéléseknek köszönhetően utasbarát menetrendet alakítottak ki, és naponta öt vonatpár közlekedik a két város között. Ezután Horgoson, Magyarkanizsán és Becsén tartott lakossági fórumot. Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese Szabadkán, a Prosperitati Alapítvány sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy új fejezettel bővítik a vajdasági gazdaságfejlesztési programot. A már elérhető falusi házvásárlási pályázat mellett újabb lehetőségeket kínálnak a kisvállalkozók és a családi gazdaságok számára. A bejelentett legújabb pályázatoknak akár 1000 nyertesük is lehet a jelenlegi 14 000 sikeres pályázat mellett. Koncz Zsófia energiaügyi miniszterhelyettes Szabadkára és Péterrévére látogatott, és egyebek között arról bizonyosodott meg, hogy a VMSZ politikájának középpontjában a magyar családok állnak.

A sort Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere zárja majd csütörtökön, a Vajdasági Magyar Szövetség kampányzáró rendezvényén, ahol jelen lesz Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is, jelezve azt, hogy a VMSZ nem csupán az anyaországra, hanem a Kárpát-medencei magyarságra is számíthat.

A kampányrendezvények sorában részt vett Szalai Ádám, a magyar fociválogatott egykori csapatkapitánya is, valamint Mága Zoltán világhírű hegedűművész két telt házas hangversenyt tartott Pásztor István emlékére Adán és Topolyán, ahol a résztvevőknek 1500 tiszteletjegyet ajánlottak fel a hegedűművész budapesti újévi koncertjére.

Mindent összevetve december 17-e kettős próbatétel a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági magyar közösség számára. Pásztor István tragikus elvesztése hatalmas űrt hagyott, de az összefogás és az anyaországi támogatás lendületet adhat a továbblépéshez. A választás nem csupán politikai kérdés, hanem az identitás és az összetartozás próbája is lesz. A szavazás eredménye nemcsak egy pártnak szól majd, hanem annak is az üzenete, hogy a vajdasági magyarok képesek-e egységesen, erősen szembenézni az előttük lévő kihívásokkal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..