home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Magyar Menyasszony — esküvői szokások, hagyományok, viseletek
Fehér Márta
2023.03.12.
LXXVIII. évf. 10. szám
Magyar Menyasszony — esküvői szokások, hagyományok, viseletek

Gyerekkorom legszebb pillanatai között őrzöm a régi-régi családi fotók közös nézegetését, mindig szerettem a hozzájuk tartozó történeteket. Egy óriási dobozban, a szekrény legmélyén lapult a múlt, a történelem, a kincs. A budapesti Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony projektuma számomra ettől szép. Jó lenne a képek között minél több vajdaságit találni!

Nénikém Neuburger Margit és George Ibrahim Saaty esküvője 1938-ban. Abban az időben különleges esemény volt, mert a vőlegény Bagdadból jött. A történet a Színházi Életben is megjelent. A házasságból három fiú született. Bácsikám haláláig boldogan éltek Bagdadban.

Egykori és mai esküvői fotókban gyönyörködhetünk, és ehhez hasonló csemegéket olvashatunk a Magyar Menyasszony Facebook-oldalán, melynek tízezer tagja között vajdaságiakat is találunk. Köztük Resócki Vázsonyi Csillának, a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársának bejegyzésére bukkantam rá:

(…) A menyasszonyi ruhám ihletője az 1910-es éves polgári divatja, amelynek tökéletes díszítményévé vált a vásári turisoknál talált régi párnahuzatról lefejtett csodás gyári madeiracsipke (…)


Kiss Mária és Szekfű István esküvői fotója 1928-ból

A közösség tagjai megoszthatják saját esküvőjük fényképét vagy édesanyjukét, nagyanyjukét, dédnagymamájukét, és megírhatják a házasságkötéshez, szerelmükhöz kapcsolódó történetet. Akik pedig szeretnének szerepelni a Magyar Nemzeti Múzeum 2023 decemberére tervezett nagyszabású kiállításán — mely az intézmény gyűjteményének anyagán túl a Magyar Menyasszony közösség tagjainak emlékére épít —, március 31-éig a magyarmenyasszony.hu internetes felület galériájába küldhetik el esküvői fotóikat és történetüket, illetve csatolhatják a házasságkötéshez, a szereplők megismerkedéséhez kapcsolódó emléktárgyak (öltözetek, kiegészítők, meghívók, dísztáviratok, levelezés, lakodalom, nászajándék stb.) fényképét.

A részletekről a projektum ötletgazdáját, a kiállítás főkurátorát, dr. Simonovics Ildikó divattörténészt, muzeológust kérdeztem.

— Egy ilyen kiemelkedő életeseményről, mint amilyen a házasságkötés, nemzedékről nemzedékre őriznek képeket, a fotótörténelem során megörökítették a menyasszonyt, a ruháját, az 1870-es évekig visszamenően. Régi ötletem válik valóra a projektum által. Két és fél éve jött létre a Facebook-csoport, melyre nagyon büszke vagyok, hiszen múzeumi közösségek ilyen nagyra nem szoktak dagadni, ami azt bizonyítja, hogy a téma sokak számára szerethető.


Czabala Éva és Szatmári Róbert műtermi esküvői fotója 1980-ból (Budapest)

* Milyen programokból áll a projektum? A napokban zárult az Én, a menyasszony — Az én menyasszonyom című gyermekrajzpályázat, melyre minden várakozást felülmúlva 1515 pályamű érkezett be.

A Magyar Menyasszony című nagyszabású kiállításon egy ezen alkotásokból készült válogatás is megjelenik majd. A közösségépítésnek, a közösségi gyűjtésnek, ha nem is a végpontja, de mindenféleképpen nagyon fontos állomása az idén decemberre tervezett időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítótermeiben. Ehhez hirdettük meg a gyermekrajzpályázatunkat három korosztályban, 3—12 éveseknek. A gyerekek lerajzolták, milyenek lennének menyasszonyként, vagy milyennek látják jövőbeli menyasszonyukat. Az óvodás korosztályban 329, az általános iskola 1—3. osztályosaitól 756, a 4—6. osztályosaitól 430 remekmű érkezett be, s a zsűri 38 nyertest hirdetett, ezeket az alkotásokat is bemutatjuk a tárlaton. Március 31-éig pedig várjuk az esküvői fényképeket, illetve a házasságkötésről készült felvételeken túl a tárgyak fotóit egy külön platformon, egy online gyűjteményben, archívumban — www. magyarmenyasszony.hu —, ide már digitalizált, minőségi képeket várunk, adatokkal, leírással, hiszen annál értékesebb a fotó, minél több információt oszt meg velünk a tulajdonosa. Emellett minden érdeklődőt arra kérünk, hogy ha őriz otthon az esküvővel vagy az ismerkedéssel kapcsolatos bármilyen relikviát (ruhát, cipőt, pártát, koszorút, fátylat, csokrot, meghívókat, szerelmi levelezést stb.), annak a fotóját is töltse fel, ezeket így szeretnénk megőrizni az utókornak, illetve a Kárpát-medencében vagy akár azon túli magyar családoknál levő tárgyi anyagból is szeretnék beemelni a nagyszabású kiállításba a múzeumban őrzöttek mellé.


Esküvő 2020-ban: Volford Attila és Molnár Andrea kreatív fotózása, Szeged (Bunda Zsuzsanna fotója)

A Magyar Nemzeti Múzeum több száz, a témával kapcsolatos műtárgynak viseli gondját a kora újkortól napjainkig — így a magyar történelem neves családjainak esküvőivel, menyasszonyaival együtt szerepelhetnek a projektumban részt vevő magánemberek. A textilgyűjtemény legkorábbi — egyúttal Európa második legrégebbi — menyasszonyi öltözete a XVI. század elejének emlékét őrzi. A hagyomány szerint Ausztriai Mária, a Habsburg-házból származó magyar királyné viselte, II. Lajos magyar király neje, az 1522-ben kötött frigy alkalmából. A Magyar Menyasszony kiállítás a magyar nőt kívánja bemutatni, az esküvői szokások, a hagyományok, a viseletek változása tükrében 1522 és 2022 között, egyforma hangsúlyt adva városnak és vidéknek, a különböző népviseleteknek, nemzetiségeknek, a különféle társadalmi rétegeknek.

— A téma engem nem divattörténeti szempontból érdekel — habár az esküvői képek természetesen lekövetik az elmúlt korszak divattörténeti változásait sziluettben, formában, anyagban, színben… Egy kor öltözködésének a lenyomatát őrzik, jól leolvasható egy esküvői képről, a menyasszonyi ruháról, hogy például melyik évtizedben járunk. Számomra viszont sokkal izgalmasabb a nő társadalomban betöltött szerepének a változása, mely az esküvő és a házasságkötése szintjén érzékelhető. A kiállítással és a projektummal felölelt 500 év társadalom- és mentalitástörténeti, nőtörténeti aspektusára láthatunk rá, s ez teszi igazán izgalmassá.

Nézegessék a fotókat, gyönyörködjenek a régi és az új fényképekben, olvasgassák az esküvők történeteit, szóljanak hozzá a posztokhoz, és találják ki a napi fejtörőket — otthon pedig gyakran vegyék elő a család féltett ládikáját, meséljenek szülőkről, nagy- és dédszülőkről, szőjék át szeretettel, élményekkel, emlékekkel a nemzedékek közötti távolságot, és örökítsék tovább az utókor számára azzal, hogy megosztják az új online gyűjteményben. 


A vajdasági Kozma Vince rajza 2. helyezett le az óvodás korosztály ügyesség kategóriájában

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..