home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
MNT: fókuszban a pénzügyi tervek
Kartali Róbert
2022.10.26.
LXXVII. évf. 43. szám
MNT: fókuszban a pénzügyi tervek

Összesen 31 napirendi pont megvitatását tűzték napirendre a Magyar Nemzeti Tanács pénteken megtartott 34. ülésén, mely egyúttal az utolsó előtti volt ebben az összetételben. Napirenden szerepelt a tanács idei költségvetésének módosítása, valamint számos, az MNT által alapított, illetve társalapított intézmény jövő évi munka- és pénzügyi tervének jóváhagyása.

A tanács idei költségvetésében változások történtek a pénzügyvitelben, ezért szükséges a tételeket pontosítani — emelte ki Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke. A tanács bevételei 22 millió dinárral növekedtek a tartományi támogatás és a helyi önkormányzatok adományainak növekedése miatt. A módosításra továbbá azért is szükség volt, mert 2022-ben néhány új program is megvalósult.

— Ilyen például a martonosi Művelődési Ház teljes körű felújításának a támogatása, a LXX. Kanizsai Írótábor szervezési költségei egy részének a finanszírozása, a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete működésének támogatása, a magyar könyveket népszerűsítő program megvalósítása, illetve a zentai közkórház belső helyiségei magyar és szerb nyelvű tábláinak a beszerzési költségei.

A Szekeres László Alapítvány idei pénzügyi tervének módosítására a rendezvények szervezéséhez kapcsolódó költségek változása miatt volt szükség. Fejsztámer Róbert, az alapítvány igazgatója elmondta, 2022-ben 140 millió dinár volt az intézmény költségvetése, ebben ingatlanvásárlás és -felújítás is szerepelt, emellett rengeteg program és aktivitás is megvalósult az alapítvány kereteiben működő VM4K szervezésében. Jövőre viszont 85 millió dinárból gazdálkodnak.

A Pannon RTV eddig minden évben a fejlődést tervezte, jövőre viszont az lesz a feladat, hogy megtartsák mindazt, amit eddig elértek — nyilatkozta Bodzsoni István igazgató a jövő évi pénzügyi terv ismertetésekor.

— A Pannon vezetősége készen áll arra, hogy a lehetőségek függvényében alakítsa a terveit és a napi gyártási folyamatot. Ez a terv, amely a tanács elé került, visszafogott és optimális, amelyet ha meg tudunk valósítani az anyagi forrásokat illetően, akkor a Pannon zavartalanul és sikeresen tud működni. Alapvető cél, hogy a Pannon RTV egy év múlva is a vajdasági magyar közösség legfontosabb és legnagyobb médiaintézménye legyen. Összesen három terv létezik, a már említett optimális mellett van egy, amely a feltételek részleges fenntarthatóságával számol, és egy minimalizált, amely csak arra koncentrál, hogy a Pannon túlélje a következő egy-két évet.

Bodzsoni külön hangsúlyozta, hogy keményen, minden erejével harcolni fog a médiaházért és a benne dolgozó emberek érdekeiért.

— A Magyar Szó nyomdájának a legnagyobb kihívás az újságpapír beszerzése lesz — mondta Ökrész Rozália, a lapkiadó igazgatója. — Az európai papírtermelés komoly válságban van, nemcsak az energia- és a nyersanyagárak, de a papír előállításához szükséges cellulóz hiánya miatt is. Várhatóan a tél kezdetével a papírgyárak problémái fokozódnak, ami az újságpapír további drágulását hozza, vagy akár hiánycikké is válhat a papír.

Nehézségként említette még a szakemberek hiányát, továbbá arról is szólt, hogy a nyomdagépek részleges felújítása jelentős minőségjavítást eredményezett, így növekedett a vállalat piaci részesedése. Ezt az irányvonalat tervezik fenntartani jövőre is.

Az ülésen Hajnal Jenő, az MNT elnöke hangsúlyozta a november 13-ára kiírt nemzeti tanácsi választások fontosságát. Kiemelte, hogy már csak néhány napig lehet feliratkozni a külön választói névjegyzékbe.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..