home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Lovas Ildikó könyvbemutatója Óbecsén
Szilágyi Edit
2022.06.09.
LXXVII. évf. 23. szám
Lovas Ildikó könyvbemutatója Óbecsén

Az Óbecsei Népkönyvtárban mutatták be a József Attila-, Pro Urbe és Híd-díjas Lovas Ildikó író, kritikus, műfordító, szerkesztő Amikor Isten hasba rúg című, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában megjelent regényét.

A könyvtár nevében Rab-Virág Éva köszöntötte a megjelenteket, az írónővel Brenner János beszélgetett. A moderátor az első kérdését a kezdetekről és a folytatásról tette fel.

Lovas Ildikó elmondta, egy kalendáriumot lapozva fedezte fel azt a szöveget, amely egy beszélgetésről szólt egy cseléddel, aki elmesélte, milyen volt a nap, amikor a doktor úr megölte a feleségét. Az asszony átmászott a szomszédos kovácsműhely udvarába, a doktor meg lerogyott egy fa tövébe. Hatalmas erővel hatott rá ez a megrendítő életkép.

Úgy alakult, hogy irodalmi rendezvényekre járva felfedezte, őt úgy mutatják be, mint aki Kosztolányi városából érkezett, Csáth kimaradt. A szerző párhuzamot vont Kosztolányi és Csáth között. Rokonok voltak, különböző karakterek, elképzelhető, hogy riválisok is. Az írónő olvasatában Csáth egyenes ember volt, nagyszerű, zseniális, a magyar kulturális élet legnagyobb alakja.

1987-ben megjelent Csáth naplója — folytatta a gondolatsort Lovas Ildikó —, melynek olvasása során ismét egy belső késztetés indult benne útra, hogy valamit tenni kell, hogy Csáthot más megvilágításban is bemutassa az olvasónak. E két szempont hatására született meg párbeszéd formájában ez a regény, mely a köztudatban, de az irodalomtörténetben sem ismert szemszögből kelti életre a szereplőket: ifj. Brenner Józsefet, a fiút, Brenner Józsefné született Decsy Etelkát, az anyát/nagymamát, Csáth Gézát, az apát, Csáth Gézáné született Jónás Olgát, az anyát és Székely Endréné született Brenner Olgát, a lányt.

Csáth Géza élete van fókuszban. A lényegre és a miértekre válaszol a Rekonstruálás alcím, mellyel arra utal a szerző, hogy Csáth Géza másmilyen, mint amilyennek őt fel- vagy inkább leépítették az irodalomtörténetben, illetve a köztudatban. A bemutatott emberi lélek legmélyebb titkaiig drámai vallomások által viszi közelebb az olvasót a kutatás során tapasztalt és az annak nyomán kiváltott gondolatokkal.

— Csáthtal én nagyon régóta foglalkozom, végül is nem ez az első könyvem, ami róla szól. Folyamatos kutatással, irodalomtörténeti anyagok olvasásával jár — hangsúlyozta Lovas Ildikó.

Csáth Géza (Brenner József) Szabadkán született 1887-ben. Író volt, orvos, pszichiáter, pszichoanalitikus, zenekritikus, zeneszerző, Jász (Brenner) Dezső bátyja és Kosztolányi Dezső unokatestvére.

Kosztolányi szerint Csáth volt a család legtehetségesebb tagja, sokoldalú művész, aki írt, festett, hegedült, zenét szerzett. Kortársai közül kimagaslott az átfogó műveltségével. Talán váratlan fordulat, hogy művészi tehetsége ellenére orvosi diplomát szerzett, majd a Moravcsik-féle Ideg- és Elmeklinikán dolgozott, közben novellákat és zenekritikákat írt, felfigyelt Puccinire, felismerte Bartók nagyságát.

Orvos és zseni volt. Drogokhoz nyúlt, másokat igen, saját magát képtelen volt meggyógyítani. Rémképek kínozták, megnősült, családja gyermekkel bővült, de képtelen volt kilépni saját börtönének nyitott, számára azonban lelakatolt ajtaján. Harminckét évesen önkezével vetett véget életének, de előbb egy bódult pillanatban a feleségét ölte meg. A Pesti Hírlap közleményt tett közzé: „A modern magyar írásművészet egy ragyogóan tehetséges, nagy reménysége hullott le, megrázóan tragikus körülmények között!

Lovas Ildikó kötetében a tények közé fonódik az a mélység, amely az életregényben a szereplők lelkéből fakad. Egyediségét és eredetiségét tetézi, hogy a kötetet Czér Fanni, Csáth Géza dédunokája illusztrálta.

Az utószót Kelecsényi László írta: „Egy sokkötetes író — szándékosan nem alkalmazom az írónő kifejezést, mert nincs jelentősége a nemi hovatartozásának — bízik bennünk, hogy értjük a szavát, átszivárog belénk az ő teremtő ereje. Legyen így.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..