home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
,,Leszünk kezdet, soha végzet”
KREKITY Olga
2011.11.02.
LXVI. évf. 44. szám
,,Leszünk kezdet, soha végzet”

A Pataki-gyűrű Díjat Béres Márta kapta a One-girl show című szólóelőadásában nyújtott alakításáért Október 29-én, A délvidéki magyar színjátszás napján a Jadran színpadán kihirdették - immár tizedszer -, hogy az öt díjra jelölt színművész közül ki kapta az idei Pataki-gyűrű Díjat.Az ünnepi...

A Pataki-gyűrű Díjat Béres Márta kapta a One-girl show című szólóelőadásában nyújtott alakításáért
Október 29-én, A délvidéki magyar színjátszás napján a Jadran színpadán kihirdették - immár tizedszer -, hogy az öt díjra jelölt színművész közül ki kapta az idei Pataki-gyűrű Díjat.
Az ünnepi gálára az Újvidéki Színház: Óz, a varázsló című musicaljének bemutatója után került sor. Az egyszerű díszlettel, de annál látványosabb jelmezekkel és koreográfiával előadott műsorban nagyszerű karakterekkel találkozhattunk, és másfél órán át valóban egy varázslatos mese világába érezhettük magunkat, még akkor is, ha a vége némiképp illúzióromboló volt: mármint, hogy nincsenek is igazi varázslók, csak rafinált kuruzslók, akik természetesen lelepleződnek. Persze ahhoz, hogy ez megtörténhessen, egy nagyszerű barátságnak kell megszületnie, mely a szeretet és az összetartozás erejével le tudja győzni a mindig kísértő gonoszt.
A mese igéző ''minden jó, ha a vége jó” történetéből aztán észrevétlenül átrepültünk a mába. A vajdasági költők (Deák Ferenc, Domonkos István, Tolnai Ottó, Sziveri János) megzenésített művei ugyan a líra nyelvén szóltak - de már egy keményebb valóságról, azaz a jelenünkről - Elor Emina, Pálfi Ervin, Pesitz Mónika, Mészáros Árpád, Mészáros Gábor és Csernik Árpád előadásában.
- A színháztörténetből jól tudhatjuk, hogy voltak korok, amikor a színészeket megkövezték, és voltak olyanok is, amikor bálványozták őket. A színész mind a mai napig nemcsak a rendezőtől és a kollégáitól függ, hanem az aktuális kor minden egyéb kötelékétől (korszellem, divat, politika stb.). A színész tehát jóllehet mindig egy adott helyzetről ,,ad jelentés''-t, vagy még inkább: egy adott szituációt jelenít meg, mindig kiszolgáltatott. Még nekünk, nézőknek is. Mindazonáltal a színész az, aki tehetségével, alkotóerejével, egyéniségével meg tudja találni annak a módját, hogy mindig önmagát adja a színpadon. Szeressük hát és tiszteljük, és ünnepeljük is őket nagyon - ám ne csak ma, hanem mindig, lelkesen, őszintén - mondta dr. Gerold László, a díjkiosztó bizottság elnöke. (A zsűri tagjai voltak még: Karna Margit színművésznő, Pataki László özvegye, Tolnai Szabolcs filmrendező, Igor Purić kritikus, Döbrei Dénes színész és táncművész, valamint szavazati joggal éltek a Színművészeti Akadémia hallgatói is, akik a saját 10-es különdíjukat Krizsán Szilvia: De ki viszi haza a biciklit? című monodrámájának adták.)
Négy színház (a szabadkai Népszínház magyar társulata, az Újvidéki Színház, a zentai Kamaraszínház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház) 5 előadása (Eastwicki boszorkányok, A Mester és Margarita, De ki viszi haza a biciklit?, Liselotte és a május, One-girl show) 5 színészét jelölték a Pataki-gyűrű Díjra: Kalmár Zsuzsát, Balázs Áront, Krizsán Szilviát, Ralbovszki Csabát és Béres Mártát. Végül is a gyűrű az ő kezébe jutott.
- Köszönöm Urbán Andrásnak a lehetőséget, hogy létrehozhattam ezt az előadást, mely egy nagyszerű kommunikáció az emberekkel. Ennek köszönhetően most úgy érzem, bátran az emberek szemébe nézhetek. Az előadás nagy vívódások és harcok árán született meg, s egyebek között ezért is emlékezetes marad a számomra. Néhány évvel ezelőtt megfogalmaztam magamban, mit szeretnék elérni az életemben: azt, hogy jó színész és jó ember legyek. Sajnos ezek a vágyak igazából sohasem teljesülhetnek, mert az ember mindig jobb színész és mindig jobb ember lehet, mint ami és aki valójában. Ez egy olyan küzdelem, amelynek van értelme a számomra, s mely sohasem ér véget. Most, hogy már megkaptam a díjat, elmondhatom: nagyon rossz érzés az első széksorokban ülni, de még rosszabb érzés megkapni a díjat. Mi, színészek nem versenyezhetünk egymással, csakis önmagunkkal. Gratulálok jelölttársaimnak is, akiket nagyon tisztelek, és munkájukat nagyra értékelem - nyilatkozta az orkánkitöréshez hasonlatos vastaps után Béres Márta.
Gratulálunk! Vezesse lába továbbra is a jó úton!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..