home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Lelki egészség - mi az?
(tv, T. T.)
2005.10.04.
LX. évf. 40. szám

Október 10-e a lelki egészség világnapja. A mai anyagias világban egyre kevesebbet foglalkozunk lelki egészségünkkel, ami a kiegyensúlyozott élet egyik legfontosabb eleme. Fontosabbnak tartjuk az anyagi javakat, eluralkodik rajtunk a fogyasztói mentalitás, mindent megtennénk egy jó autóért, egy ,,ka...

Október 10-e a lelki egészség világnapja. A mai anyagias világban egyre kevesebbet foglalkozunk lelki egészségünkkel, ami a kiegyensúlyozott élet egyik legfontosabb eleme. Fontosabbnak tartjuk az anyagi javakat, eluralkodik rajtunk a fogyasztói mentalitás, mindent megtennénk egy jó autóért, egy ,,kacsalábon forgó vár'-ért, azt gondolván, hogy ha ezeket a világi eszközöket megszerezzük, akkor leszünk csak igazán boldogok. Pedig gyakran épp az ellenkezője történik: olyanok vagyunk, mint egy hordó, melynek alján hatalmas lyuk tátong, s a víz mindig kifolyik belőle, akármennyit töltünk is bele. Hogy mitől lesz meg a lelki egészségünk? Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.
PAP Ágota szabadkai pszichológus:
- A normalitás kérdését már különböző szempontból megvizsgálták. Egyesek az átlagosat - avagy a társadalom által elfogadottat - értik rajta, mások a tünetmentességet, azaz a patológiás elváltozások hiányát, szintén mások pedig az olyan állapotot, amikor a szorongás, az irracionális gondolatok nem akadályozzák az egyént abban, hogy képes legyen a ,,hétköznapok-ban funkcionálni. Talán azt is mondhatnánk, hogy akkor beszélhetünk mentális egészségről, ha nyitottak vagyunk az új tapasztalatok iránt, ha ezeket tudatosítani tudjuk, ha helyes önértékeléssel és önkontrollal rendelkezünk, ha feltétel nélkül el tudjuk magunkat fogadni, és ezáltal kölcsönös tiszteletben vagy ha úgy tetszik: harmóniában élünk másokkal. Azt gondolom, csak akkor vagyunk képesek az empátiára és a kölcsönös toleranciára, ha megbékélünk önmagunkkal, ha szeretni tudjuk magunkat. Fontosnak vélem egy olyan értékrend kialakítását is, amely megadja az életet értelmessé tevő irányt, tárgyat és célokat. Sajnos, ijesztően romlik az emberek lelki egészsége - a gazdag országokban éppúgy, mint a szegényekben. Egyes becslések szerint 2020-ra a depresszió lesz a második legelterjedtebb betegség világszerte. Különösen veszélyeztetettek a ma iskolába járók, akik sokkal bonyolultabb élethelyzetekbe kerülnek, mint szüleik 30-40 évvel ezelőtt. Tudatosítanunk kell, hogy az idegrendszerünk alkalmazkodóképessége sokkal lassabban változik, mint a környezetünk. A mai gyerekek az élet valódi kihívásaira való felkészítésben szenvednek hiányt. A szülők és az iskola minduntalan azzal foglalkozik, hogy egzisztenciálisan sikeres embereket ,,neveljen, de ezeknek a kisembereknek fogalmuk sincs arról, mit kezdjenek a stresszel, hogyan oldják meg erőszakmentesen a konfliktusaikat, hogyan kommunikáljanak a környezetükkel, mi az a stabil önbecsülés, hogyan ismerjék fel a különféle függőségek veszélyeit s miként kerülhetik el őket. Legalább ennyire veszélyeztetettek az idősek, akik közül mind többen élnek egyedül, minden értelmes tevékenységet nélkülözve. Értsük már meg, az egészség nem pusztán a betegségi tünetek hiányát jelenti, hanem egyben a testi, lelki, szociális jólét állapotát is. Erről azonban itt nemigen beszélhetünk.
VÁCI Andrea, a szabadkai Vöröskereszt szakmunkatársa:
- A lelki egészség számomra valami olyasmit jelent, amikor az ember nyugodt és kiegyensúlyozott, békét érez minden este, amikor álomra hajtja a fejét. Álma csendes és szép, az ébredés pedig új erővel teli. Örömet érez, amikor a szeretteivel együtt van, hiszen érzi szeretetüket minden percben. Az a tudat, hogy a szeretteink boldogak, és jól vannak, egyfajta lelki megnyugvást eredményez, és azt hiszem, ebből ered a lelki egészség.
Dr. KOLESZÁR Borbála szabadkai általános orvos:
- Sajnos, a mai világban egyre kevesebb a lelkileg egészséges ember. A lelki betegségek a rohanó világ elkerülhetetlen következményei. Az emberek szeretnének minden téren megfelelni az elvárásoknak, a követelményeknek, amelyek egyre nagyobbak, s a nagy rohanásban egyre kevesebb idő jut a másik emberre. Szerintem ez a kiváltó oka annak, hogy az emberek elhidegülnek egymástól, zárkózottak, nincs kinek elmondaniuk egyre gyarapodó problémáikat. Manapság rengetegen küzdenek lelki problémákkal, s külön aggodalomra ad okot, hogy egyre több közöttük a húsz-harminc éves fiatal. A leggyakoribb formája a lelki betegségeknek - legalábbis amelyekkel én eddig legtöbbször találkoztam - a pánikbetegség, amikor a lelki szorongásnak testi tünetei vannak. A pánikbeteg ember úgy érzi, hogy gombóc van a torkában, remeg, erős a szívdobogása, s ilyenkor az illető természetesen nagyon megijed, de tulajdonképpen ez nem más, mint lelki betegség. Amikor olyan fázisba jutunk, hogy már testi tünetek is föllépnek, akkor szakemberhez kell fordulni, aki gyógyszerek és pár hónapos kezelés segítségével megszabadítja az illetőt problémáitól. Persze, az a legjobb, ha egy egészséges családban vagy baráti körben meg tudjuk beszélni a problémáinkat.
HEVESI Margit nagybecskereki háziasszony:
- Őszintén szólva fogalmam sincs arról, mi az, hogy lelki egészség. Valami olyasmi lehet, amikor az ember lelkileg kiegyensúlyozottnak, boldognak érzi magát? Ha igen, akkor azt hiszem, ebben az országban nagyon kevés lelkileg teljesen egészséges ember él, amin nem kell egyáltalán csodálkoznunk. Az elmúlt tíz-tizenöt évben én csak lelkileg összetört, megtört embereket láttam, akik nap nap után keményen megküzdenek a betevő falatért. Az elmúlt és részben a mostani rendszer is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az emberek elveszítsék önbizalmukat, hitüket egy szebb világ megteremtésében. Nagyon sok embernek a lelki betegsége később szervi betegséget váltott ki, amiből komoly szakemberek - s persze dugig töltött pénztárca - segítségével lehetséges csak kigyógyulni. Nagyon kevesen lehetnek maradéktalanul boldogok a mai világban. Ha országunk továbbra is ilyen hétmérföldes léptekkel halad a lejtőn lefelé, akkor még inkább csökken a lelkileg egészséges emberek száma.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..