home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Lehetséges a lehetetlenben
Szilágyi Edit
2021.03.25.
LXXVI. évf. 12. szám
Lehetséges a lehetetlenben

Petőfisek találkozója Óbecsén

Doroszlón szervezték meg először 1973-ban a petőfisek találkozóját. Az esemény elsősorban a Petőfi Sándor nevét viselő iskolák diákjaira vonatkozott, de azokra is, akiknek az intézménye valamilyen téren kapcsolatban volt a költő nevével. A rendezvény sorozattá, ezáltal hagyománnyá vált, de 1991-ben megszakadt. Három évtizednyi csend következett, melyet az idén Odry Teréz doroszlói származású, Kúlán tevékenykedő, nyugalmazott biológiatanárnő kezdeményezésére Potrebić Tőzsér Gabriella, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője — maga is egykori petőfis — javaslatára újraindítottak.


Potrebić Tőzsér Gabriella, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője

Az első húsz év rendezvényeinek megvolt a sajátos forgatókönyvük. A diákok pionírruhákba öltözve, városukat képviselve zászlókkal vonultak fel. Az eseményhez tartoztak a kötelezőnek mondható programok, a táborozás, a különféle versenyek és mindenekfelett a barátkozás. Ott születtek az akkori diákok legszebb emlékei. Ezeket gyűjtötték csokorba és elevenítik most fel azokkal a fotókkal, amelyeket a Facebook közösségi portál oldalán tesznek elérhetővé egymás és a beavatatlanok előtt. Azt szeretnék adni, amit a korona elvett. A barátkozást, összetartozást, empátiát, a közösségi lét örömét korosztályok között is. Természetesen a tervek nem itt állnak meg, reményeik szerint mindezt megszervezik, amint azt a körülmények lehetővé teszik, személyes, élő, valóságos rendezvény keretében is.

Részvételi szándékát már jelezte az óbecsei mellett a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola, a bácsgyulafalvi, a zentai, a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola, a horvátországi, a Petőfi utcában található, egykor Petőfi nevét viselő, most Laskói Általános Iskola, valamint a kórógyi és a doroszlói iskola. Számunkra szokatlan világban élünk, melyben (remélhetőleg csak most és csak rövid időre) homályossá vált a jelen, és a helyébe a virtuális valóság lépett. Találkozni a koronavírus miatt nem ajánlatos és nem is lehet, de a számítógépek segítségével mégis együtt ünnepelhet a petőfisek nagy családja, amit a visszajelzések is bizonyítanak, hiszen naponta érkeznek a fotók, a bemutatkozó videók, melyek a néhai felvonulásokat helyettesítik.

A verseny történelemből, magyar irodalomból és képzőművészetből természetesen ebben az évben sem marad el. Kreatív feladatokra számíthat a felsősök, hetedikesek, nyolcadikosok négy-négy tagú csapata. Korhoz illő, kutatói megközelítést vár el tőlük a bírálóbizottság, mely az objektivitás megőrzése végett nem a házigazda intézmény tanárainak sorából van kiválasztva. Rajzból a téma Korunk Petőfijei lesz. A legjobbnak bizonyuló alkotás a minden résztvevőnek járó diplomára kerül.

A 250 diákot számláló és a következő iskolaévben 35 elsős kisdiákra számító óbecsei iskola igazgatónője, diákjai és tanárai lelkesen várják a virtuális találkozót, a lehetségest a lehetetlenben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..