home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Legalább 500 MNT-ösztöndíj
(o. i.)
2010.12.01.
LXV. évf. 48. szám
Legalább 500 MNT-ösztöndíj

- Szabó Attila felvétele,,Ösztöndíjprogramunk célja: jelentősen növelni az állami költségen, a vajdasági államilag finanszírozott egyetemi és főiskolai karokon tanuló magyar fiatalok számát és arányát a 2011/2012-es tanévtől kezdve - az előző tanévhez képest legalább 20%-kal. Az ösztöndíjak...

- Szabó Attila felvétele

,,Ösztöndíjprogramunk célja: jelentősen növelni az állami költségen, a vajdasági államilag finanszírozott egyetemi és főiskolai karokon tanuló magyar fiatalok számát és arányát a 2011/2012-es tanévtől kezdve - az előző tanévhez képest legalább 20%-kal. Az ösztöndíjak összege havi 120-150 euró lenne - szaktól, tanulmányi eredménytől, kollégiumi elhelyezéstől függően. A 2011/2012-es tanévben a lehetőségektől függően legalább 500 elsőéves főiskolai és egyetemi hallgató számára biztosítanánk ösztöndíjat' - olvasható az MNT oktatásfejlesztési stratégiájában, melyet október 18-án fogadott el a Magyar Nemzeti Tanács. Az idézett szöveg a felsőoktatási ösztöndíjprogram lényegét fogalmazza meg. A magyar fiatalok intézményes ösztöndíjazását, amire még nem volt példa a Vajdaságban. Új és ambiciózus a program, ráadásul mindössze egy év áll rendelkezésre az elindításához. Nem kis kihívás lesz. Az ezzel kapcsolatos operatív feladatokról ifj. Lengyel Lászlóval, az MNT felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosával beszélgettünk.
- Az oktatásfejlesztési stratégia fő feladata, hogy a vajdasági magyarság képzettségi szintjét emeljük. A magyarság jócskán alulmarad a szerb többség képzettségéhez viszonyítva, ezen kívánunk változtatni. Azt szeretnénk elérni, hogy kialakuljon egy új értelmiségi réteg, hogy minél több felelős munkahelyet töltsenek be képzett magyar emberek. Az operatív feladatok ennek a célnak a megvalósítását szolgálják. Az MNT ösztöndíjprogramja a 2011-es tanévtől kezdve támogatni kíván minden magyar fiatalt, aki államilag támogatott helyen bejut a felsőoktatási tanulmányok első évfolyamára. Legfőbb teendő lesz kidolgozni az ösztöndíj feltételrendszerét - a jövő nyár elejéig. Első lépésként egy tájékoztató füzetet készítettünk, most van nyomdában. Ez a füzet tartalmazni fog minden információt azzal kapcsolatban, hogy milyen céllal és miként képzeljük el az ösztöndíjazást. A továbbtanulás, a képzettség fontosságáról is olvashatnak majd gondolkodásra késztető szövegeket a fiatalok. Szerepelnek benne olyan hiteles fiatal emberek is, akik nem egy előző rendszer támogatottjai, hanem a tudásukkal, munkájukkal szereztek maguknak életteret és sikert. A fiatalok között sokan azt hiszik, máshol jobb, jobb, ha máshol találnak életteret. Ezek a vallomások viszont azt bizonyítják, hogy itthon is lehet. Szóval: az ösztöndíjprogram részeként egy széles körű tájékoztatási kampány indul. Összehívtuk a középiskolák igazgatóit és a végzős középiskolások osztályfőnökeit, hogy elmondjuk, miről van szó, melyek a szándékaink, ne legyen félreértés. Szeretnénk az MNT felsőoktatási tájékoztatóját december folyamán minden végzős magyar középiskoláshoz eljuttatni, és kérni az iskoláktól 45 percet a kiadvány ismertetésére. Azért decemberben, mert a végzős magyar középiskolásoknak most kell eldönteniük, hogy itthon kezdik-e a főiskolai, egyetemi tanulmányaikat vagy Magyarországon. Decemberben, hogy elmondhassuk: miben tud segíteni az MNT azoknak, akik az itthoni továbbtanulást választják. 600800 ösztöndíjban gondolkodunk. Az ösztöndíj összege (havi 120-150 euró) pedig azért ekkora, hogy a fiatalnak ne legyen gondja a tanulmányi körülmények megteremtésével, csak a tanulással foglalkozhasson, és minél jobb eredményeket tudjon elérni. A tájékoztatás és népszerűsítés végett tehát decemberben végigjárjuk a középiskolákat, de addigra honlapunk is lesz: osztondij.mnt.org.rs.
* A dokumentum pályaválasztási segítségről, felvételi felkészítő műhelyekről, szerb nyelvi felzárkóztató képzésekről is beszámol.
- A felvételire való felkészítés két formában történik majd. Lesz tantermi oktatás - ebben a két tehetséggondozó gimnáziumunkra, a zentaira és a szabadkaira számítunk. Ezenkívül az anyagot elektronikus képzési formában is közzé tesszük - előzetes bejelentkezés kell hozzá. Erre is lesz egy portál, hogy bárki, időtől és tértől függetlenül fel tudjon készülni a felvételi vizsgára. A felvételi vizsgák után derül ki, hány fiatal került be az államilag támogatott hallgatók közé. Akkor írjuk ki az ösztöndíj-pályázatot. Úgy tervezzük, hogy azoknak a fiataloknak, akik bejutottak, a legnagyobb hányaduk ösztöndíjban részesül majd. Az ösztöndíj-pályázat kiírásával és annak lebonyolításával azonban nem ér véget a munka. Lesz még egy program: felzárkóztató nyelvi kurzus szerb nyelvből. Ennek a programnak a megvalósítója valószínűleg az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának megfelelő tanszéke lesz. A kurzus valamivel a tanév kezdete előtt kezdődne, és nyilván az első félévvel párhuzamosan tartana. A szerb nyelvi előkészítőnek segítenie kell a fiatalokat, hogy könnyebben vegyék az akadályokat, amikor nincs rá lehetőségük, hogy az anyanyelvükön tanuljanak.
* Segítség a pályaválasztásban?
- A Vajdasági Magyar Diákszövetség, a VaMaDiSz a jövő tanévre is megjelenteti a továbbtanulási lehetőségekről tájékoztató kiadványát. Együtt, egymást kiegészítve járjuk majd a terepet, tavasszal körbejárjuk az iskolákat. Ezen a körúton a VaMaDiSz az általános tudnivalókat ismerteti, mi pedig arról beszélünk: miért kell, miért érdemes továbbtanulni, s ezt a továbbtanulást mivel segíti az MNT. Még egyszer felhívjuk a figyelmet arra, amit kiadványunkban és a honlapon elmondtunk. Nos, felsőoktatási tanácsosként rendkívül izgalmasnak tartom ezeket az operatív feladatokat, hiszen teljesen új dolgokról van szó. Most derül ki majd, hogy valójában kiket is szólítunk meg. Hogy akikhez szólunk, látogatják-e a nekik szánt honlapot, igénybe veszik-e a segítséget. Az is kiderül majd, mekkora beruházás lesz ez az ösztöndíjprogram, s milyen lesz a hatékonysága és a hozadéka. Aztán: menet közben meg kell találnunk annak a módját, hogy ne engedjük el a kezüket. Hogy állandó kapcsolatban maradjunk ösztöndíjas fiataljainkkal, figyelemmel kísérjük a tanulmányaik és sorsuk alakulását. Az ösztöndíjasainkkal kapcsolatban azt is ki kellene találni, hogy tanulmányaik befejezése után hogyan, miben segíthetünk nekik az elhelyezkedésben. Abban, hogy képzett fiatalajaink az eddiginél sokkal több felelős állást tölthessenek be. Csak így lesz majd kerek a történet. 2003 óta vezetem a budapesti Corvinus Egyetem zentai kihelyezett tagozatát, s annak menedzselési tapasztalataiból tudom: sokszor a lehetetlen helyzetekből is kihozhatók megvalósítható dimenziók. Ami engem illet: nem szeretem a meddő, a zsákutcába vezető tevékenységet. A legdinamikusabb módszert kell választani, menedzselni, hogy az érdekeltek is méltányolni tudják a megtett lépéseket. Azt tapasztaltam, hogy az emberek nemcsak félnének az újtól, hanem alig várják a kihívásokat is. Azzal a feltétellel, hogy ami új, az legyen dinamikus, korszerű, magas színvonalú. Lehetőleg eredeti, nem utánozva senkit. A fent felsorolt operatív feladatokat mi így oldjuk meg: saját ötletek alapján. Nem veszünk át modulokat sehonnan sem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..