home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Lányi 100
Szakáll Laura
2023.10.12.
LXXVIII. évf. 41. szám
Lányi 100

Lányi Ernő jelentős nyomot hagyott Szabadka művelődési életében. Megreformálta és rendszerezte a zenei életet, pedagógusként és a Szabadkai Zeneiskola igazgatójaként pedig újításokat vezetett be a zeneoktatásban. A diákok számát is jelentősen megnövelte, amikor Gaál Ferenc halála után ő került az intézmény élére.

1907-ben költözött a városba, nem sokkal ezután megalapította a Szabadkai Filharmóniát, mely a következő év februárjában tartotta meg első hangversenyét. A zeneszerző, karnagy, pedagógus, igazgató, művelődésszervező életének utolsó tizenhat évét töltötte itt. Halálának 100. évfordulója alkalmából szabadkai művészek magyarországi vendégekkel kiegészülve koncertet adtak a városháza dísztermében a Hang Klasszikus Zenei Társulat szervezésében. A rendezvény létrejöttét a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület is támogatta. Az esten Lányi ismert és kevésbé ismert művei csendültek fel.

Lányi Ernő hatalmas nyomot hagyott a város zenei életében — fogalmazott Pekár Tibor. A nyugalmazott zenepedagógus elsősorban a Szabadkai Filharmónia megalapítását emelte ki, mely intézmény napjainkban is működik. Lányi a Szabadkai Zeneiskola igazgatójaként bár megemelte a tandíjakat, jelentősen növelte a diákok létszámát. A legmodernebb módszereket alkalmazta az oktatásban.

— Volt a városnak zenekara, a Teréz-templomnak egy kis kórusa meg egy kis zenekara is, de nagyon szedett-vedett volt, és ő ezt teljessé tette, valamint egy újabb szabályzatot hozott létre, és annak alapján működött a kórus. Ugyanígy megreformálta a zeneiskola szabályzatát, és ott is minden a legmodernebb szellemben történt.

Zsiga Pál hegedűművész örömmel tett eleget a felkérésnek. Azt mondta, a helyi zenészek számára nem csupán az idei év telik Lányi jegyében. Itthon és külföldön is népszerűsítik a szerteágazó tevékenységet folytató zeneszerző munkásságát, hagyatékát.

— Ami minket, szabadkai művészeket illet, nagy hangsúlyt fordítottunk erre az évfordulóra, mert nekünk ez kiemelten fontos. Lányi Ernő nemcsak egy nagy zeneszerző, hanem a zeneiskola igazgatója, a filharmónia megalapítója is volt, mely az idén 115 éves, vagyis 115 éves hagyományt képviselünk ma este.

A Hang Klasszikus Zenei Társulat néhány éve kezdte meg működését. Tagjai Szabadkán és környékén is szerveznek fellépéseket. A Lányi-kultusz ápolását kiemelt feladatuknak tekintik.

— Társulatunk három éve létezik, már számos koncepcióban léptünk színpadra. A környező magyar településeken is volt már koncertünk, és magyarországi fellépéseket is tervezünk — mesélte Németh György, a társulat vezetője. 

Az esten a Garden Quartet, a Szabadkai Zeneiskola Tanári Kórusa, Miroslav Stantić karmester, Aleksandra Ušumović (ének), Falchné Mezei Martina, Falch Antal zongoraművészek, Németh Nemes Aranka prózamondó, Németh György zongoraművész, Zsiga Pál hegedű- és Molnár Viktor csellóművész lépett fel.

Lányi Ernő 1923 márciusában hunyt el Szabadkán. A zeneszerző, karnagy, művelődésszervező halálának évfordulóján síremlékénél, a Bajai úti temetőben megemlékezést szervezett a nevét viselő iparos művelődési egyesület.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..