home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Lándzsás útifű — a légutak királya
Ivanics Elizabetta
2023.11.13.
LXXVIII. évf. 45. szám
Lándzsás útifű — a légutak királya

A népi hagyomány, ezen belül a gyógynövényekkel való gyógyítás évezredek kutatómunkájának eredményeit őrzi. A modern kutatások és a klinikai megfigyelések az esetek többségében igazolják az ősi tapasztalatot, a népi gyógynövényismeretet.

A lándzsás útifű nevét, valamint népi elnevezéseit, mint például a kígyófű vagy gyíkfű, a sebgyógyulást gyorsító képessége ihlette. Az útifű nemcsak külsőleg, de belsőleg is gyógyít, a légutak gyulladása kiválóan kezelhető vele. Az útifű név már a Besztercei szójegyzékben (1395 k.) felbukkan. Előfordul a világ szinte bármely területén, úton-útfélen, árokparton, mezőkön, hegyvidéken. Minősége utal a talaj minőségére, a környezete pedig a képességeire. Ennek figyelembevételével is lehet az útifű általános hatásait szem előtt tartva a különböző betegségekre javallni. Pl.: a hegyvidékit légúti panaszokra, az utak mellettit idegek, lábak kezelésére, a mezeit sebekre… (dr. Kmeth Sándor).

Az útifűkészítmények feloldják a sűrű váladékot, ami által a felköhögés könnyebbé válik. A légutakat megszabadítják a vírusoktól és a baktériumoktól, ezáltal a leterhelt immunrendszer megkönnyebbül. Őseink figyelmét nem kerülte el az a tény, hogy ellentétben egyéb növények levével, a lándzsás útifű leve nem penészedett meg olyan gyorsan, ami arra utal, hogy képes kiirtani a kórokozókat.

Az útifű hatóanyagai közé főként az iridoid-glikozidok, flavonoidok, az apigenin és a luteolin glikozidjai, a koffeinsav és egyéb fenolos karbonsavak különböző származékai, kumarin, esculetin, kovasav, vas, cink és kálium, valamint cseranyagok és nyálkaanyagok tartoznak.

A gyermekek is jól reagálnak az útifüves kezelésre. A benne lévő nyálkás anyagok védőréteget alkotnak a légutak fájdalmas és begyulladt perifériás felületein. A cseranyagok összehúzzák a begyulladt és duzzadt nyálkahártyát, ezáltal kevesebb vírus reked meg a sejteken, a kovasav és a cink elősegíti a sebgyógyulást. A virosztatikus hatásai mellett az aukubin antibakteriális tulajdonságokkal bír (például hatásos a húgyúti és légúti fertőzéseket okozó Klebsiellák, valamint a bőrfertőzéseket és tüdőgyulladást okozó Staphylococcus aureus nevű kórokozók ellen).

Dr. Kmeth Sándor tanácsai: A tűzenergiához kötődő, felhalmozódott mérgeket, szennyeket segít eltávolítani. A lándzsás útifű mint útszéli növény sűrű előfordulásának, elérhetőségének tulajdoníthatóan széles körben alkalmazott. Régóta javallt használata sárgaság esetén. A máj túlműködését visszafogja. Az epehólyag működését normalizálja. A vér húgysavszintjét az ürítés fokozásával képes csökkenteni, illetve kúraszerűen alkalmazva alacsonyan tartani. Csökkenti az izomláz tüneteit, idejét. Főleg gyulladással együtt járó ciszták kezelésére alkalmas királydinnyével, ánizzsal, borókával kombináltan. A fehér folyással, hüvelyszárazsággal, nyálkahártya-irritációval együtt járó állapotok kezelésére is jó, akár intim tusként alkalmazva forrázatát.

Lélektani hatása: Csökkenti az égő érzéseket az indulatok csillapítása által. Fertőtleníti a lelki sebek miatt erjedő gondolatvilágot, így fiatalítja az életerőt. A viszonyokban megjelenő maró jelleget megszünteti. Tompítja a csipkelődések, marakodások okozta sérelmeket. Enyhíti a rossz szájízt szülő élmények hatását. A lelki gubancok kibogozásában, az egyenes úton maradásban segít.

 

Tippek és receptek

Az irritáló száraz köhögés enyhítésére hideg áztatás javallott. Öntsünk 1-2 teáskanál útifűlevélre egy csésze hideg vizet, és hagyjuk benne 30 percig, majd szűrjük le. A felnőttek napi adagja 2-3 csésze.

Hurutos köhögésre öntsünk egy csésze forró vizet 1-2 teáskanál útifűlevélre, és hagyjuk benne 7—10 percig, majd szűrjük le a teát, kis kortyokban igyuk.

Torokgyulladásra a tinktúra a legalkalmasabb, ezt vízben oldva fogyasszuk vagy gargalizáljuk.

A lándzsásútifű-szirup elkészítése: Gyűjtsünk össze 2-3 marék friss útifűlevelet. Öblítsük le, szárítsuk meg salátacentrifugában, majd vágjuk apróra. A befőttesüvegben felváltva, fél centiméteres rétegekben rakjuk bele a felvágott leveleket és a mézet (kb. 500 g mézre lesz szükség), úgy, hogy a legfelső réteg méz legyen. Zárjuk le az üveget, helyezzük egy meleg ablakpárkányra, és naponta forgassuk meg. Három héten belül szirup képződik, melyet egy nagyobb lyukú szitán kell átszűrni, majd barna üvegű palackokba adagoljuk. Egy évig használható, tizenkét évnél idősebb gyermekek és felnőttek naponta egy evőkanál szirupot fogyaszthatnak. A napi adag három- és tizenegy éves kor között 1 teáskanál.

Az útifűolaj a mellkas bekenésére használható. Elkészítése: Még virágzás előtt gyűjtsünk össze egy marék tiszta útifűlevelet, vágjuk finomra, és helyezzük egy tiszta, csavaros tetejű befőttesüvegbe. Öntsük le hidegen sajtolt napraforgó- vagy olívaolajjal annyira, hogy a növényi anyag teljesen elmerüljön benne. Körülbelül három hétig hagyjuk állni a napon, és időről időre rázzuk meg az üveget. Ezután szűrjük le az olajkivonatot, és töltsük egy sötét üvegpalackba. Hűvös helyen tárolandó. Az olajat enyhén melegítsük fel, majd körkörös mozdulatokkal naponta többször dörzsöljük be a mellkas bőrébe, melyet aztán egy textildarabbal letakarunk. Ez a terápia gyermekek számára is alkalmas, és más lándzsásútifű-készítménnyel kombinálható.

Az útifűmaghéj képes csökkenteni a koleszterinszintet, szabályozza a vércukorszintet, méregteleníti és stimulálja is a beleket. A vastagbél egyik legfontosabb növénye, tisztítja a bélbolyhokat, nedvesíti a bélfalat, csökkenti a gyulladást és regenerálja a szöveteket. Felszámolja a hurutokat és a nyákot, mely a paraziták, a túlszaporodott gombák táptalaja, a nehézfémek és a pangó méreganyagok raktára.

Lelki elégedettséget, a megbékéltség érzését nyújtja, így szűnik meg az aggodalom, a pánik érzése. Mérsékli a heves gondolatokat, az ártó indulatokat, a gyűlölködést. Belső lelki sebeinket gyógyítja, felfokozott, léleknek ártó érzéseinket nyugtatja.

Kúraszerűen hat hétig minden reggel éhgyomorra 2-3 teáskanállal vegyünk be belőle, egyenként bő vízzel lenyelve. Ha az egészségi állapotunk súlyossága megköveteli, este is ismételjük meg.

„Gyűjtögetni nem nevetséges és ódivatú rögeszme. Mindenekelőtt: életbölcsesség. Semmi áron se mondjatok le róla, hogy mindig legyen időtök gyümölcsöt, gyógynövényt, virágot szedni, gyűjteni! Hajoljatok le a földig, és emelkedjetek az égbe utánuk!”

(Maurice Mességué)

 

(Forrás: Erdők, mezők gyógynövényei gyűjtemény, Claudia Ritter: Vírusok ellen a gyógynövények erejével)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..