home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Kultúránk ünnepe
KOVÁCS Nándor
2007.08.29.
LXII. évf. 35. szám
Kultúránk ünnepe

Ökumenikus istentisztelet a Szent István-templombanVasárnap, augusztus 26-án kettős ünnepet ült Szilágyi. Délelőtt, a Szent István-templom búcsúján ft. Jakob Pfeifer apatini plébános segédletével ft. ORCSIK Károly atya mutatott be szentmisét. Szentbeszédében az államalapító királyunk erényei...

Ökumenikus istentisztelet a Szent István-templomban

Vasárnap, augusztus 26-án kettős ünnepet ült Szilágyi. Délelőtt, a Szent István-templom búcsúján ft. Jakob Pfeifer apatini plébános segédletével ft. ORCSIK Károly atya mutatott be szentmisét. Szentbeszédében az államalapító királyunk erényei mellett kiemelte az 1890-es években az igazságügy-miniszteri tisztséget betöltő Szilágyi Dezső jogász-politikus érdemeit, azét az emberét, akinek emlékét a falu 1903 óta őrzi elnevezésében, a Telcs Ede által készített mellszobrát pedig száz évvel ezelőtt állították fel a templomkertben. Az ünnepségen jelen volt a testvértelepülés, Nagybaracska polgármestere is, valamint Dombóvárról második alkalommal érkezett egy pedagógusküldöttség mégpedig értékes ajándékkal: kétezer kötetes könyvcsomagot hoztak az általános iskolásoknak.
A falu egykori tanítónője hagyta örökül a mondást, hogy Szilágyi a világ közepe. Ezúttal valóban a Délvidék központjának szerepét töltötte be, mert délután itt tartották meg kultúránk legnagyobb ünnepét, a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóját. A Szent István-templomban délután bemutatott ökumenikus istentiszteleten ft. Orcsik Károly római katolikus plébános, OROSZ Attila bácsfeketehegyi református és DOLINSZKY Gábor szabadkai evangélikus lelkészek hirdettek igét és mondtak közös imát a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által szervezett rendezvény megnyitóján, amelyen jelen voltak a Délvidék művelődési intézményeinek neves vezetői mellett anyaországi és itthoni társadalmi-politikai tisztségviselők, köztük dr. Živorad SMILJANIĆ, Apatin polgármestere, valamint a délvidéki művelődési egyesületek néptánccsoportjai.
- Múltunk dicső pillanatai sorába tartozik, hogy a vajdasági magyar kultúra értékeire figyeljünk, mert a múlt és jelen értékeiből meríthetünk példát és erőt ahhoz, hogy megőrizhessük intézményeinket. Nagyon kell az erő és kitartás, hogy megtarthassuk magyarságunkat, emberségünket, hogy a költőt, Bogdánt Józsefet idézve, ,,el ne merüljön végleg e kis sziget' - emelte ki üdvözlő szavaiban Orcsik Károly plébános. A Szent Pál apostol Timoteushoz írott leveléből felolvasott részlet kapcsán arról szólt, hogy merjük hirdetni az igét szóval és tettel akár alkalmas, akár alkalmatlan is rá az idő. Ezzel csengett össze Orosz Attila igehirdetése, amely az Istentől áradó kegyelemre emlékeztette a résztvevőket.
- Magyarok vagyunk magyar földön a Vajdaságban. Ha tudjuk, kik és hol vagyunk, akkor azt is tudjuk, mit kell tennünk. Istenre tekintve hálával telt szívvel nézzünk a XIV. Ünnepi Játékokra, hogy egymást bátorítva ne csak megtűrtek legyünk szülőföldünkön - emelte ki igehirdetésében Dolinszky Gábor evangélikus lelkész is.
Az ökumenikus istentisztelet után a szószéknél a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, DUDÁS Károly mondott ünnepi megnyitó beszédet.
- Azért hoztuk Szilágyira a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok zászlóját, hogy erőt adjunk a Nyugat-Bácskában élő magyaroknak a megmaradáshoz, s egyben azért jöttünk ilyen sokan ide, hogy mi is erőt merítsünk abból az erkölcsi tartásból, szívósságból, ami a szilágyiakat jellemzi - emelte ki megnyitóbeszédében a művelődési szövetség elnöke.
Az istentiszteletet követően Vajdaság tíz településének néptánccsoportjai a templomtizedtől az iskolatizedig körmenetben vonultak fel. Útközben a nézőknek ízelítőt adtak nemzetünk táncaiból, este pedig az iskolaudvarban tették emlékezetessé Szilágyin kultúránk ünnepét, a XIV. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat. Amelynek jelentőségét mindenképpen tükrözi egy helybeli idős néni kijelentése: ,,Negyven éve nem láttam ilyet!'

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..