home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Különleges ízek, termékek, élmények
Tóth Lívia
2023.09.20.
LXXVIII. évf. 38. szám
Különleges ízek, termékek, élmények

Második alkalommal rendezte meg a Törökkanizsáért Egyesület az Udvarfesztivált. A kellemes környezetben zajló, egyedi hangulatú eseménynek Firigyházán a Ricze Emlékház adott otthont.

A szervezők célja ráirányítani a figyelmet a helyi, falusi értékekre, a gasztronómiára, a zenére, az épített örökségre, a szokásokra.

— Tavaly még csak próbálkoztunk, és mivel nagy volt az érdeklődés, az idén már kibővítve hoztuk létre a rendezvényt. Gyermekfoglalkozással kezdtünk, majd a különleges ízek és termékek udvarában Törökkanizsára, illetve a vidékre jellemző ételeket, italokat, kézművestermékeket lehetett megtekinteni, kóstolni, vásárolni. A készlet erejéig birka- és sertéspaprikást is kínáltunk a látogatóknak. Arra törekszünk, hogy a már ismert idegenforgalmi vagy gasztronómiai értékek mellé felsorakoztassuk az ittenieket, és azoknak is találjunk helyet a köztudatban. Firigyházának mintegy 100-120 lakosa van, viszont többségében szerb település. A magyarság elköltözött, de sok érték köt még ide bennünket, melyet közkinccsé kell tenni. A fesztiválra Törökkanizsáról és a környező településekről is jöttek érdeklődők, a program több generációnak szól — hallottuk Újhelyi Nándor szervezőtől.

A jelenlévők rövidre szabott, de annál izgalmasabb témákat feldolgozó beszélgetéseket hallgathattak meg. Ft. Paskó Csaba kelebiai plébános egészséges hozzávalókból kovászos kenyértésztát dagasztott, majd a kenyereket az udvarban lévő kemencében ki is sütötte. Időközben a kovász használatának fontosságáról osztott meg tudnivalókat, és szót ejtett Vajdaság gasztronómiai különlegességeiről is. Fehér Viktor, a Banaticum Egyesület elnöke az Aranka-köz tájegység idegenforgalmi kincseiről és lehetőségeiről számolt be. Elmondta, a hármas határ közelsége előny, az elcsatolt területek pedig úgy válhatnak ismét eggyé, ha a három országban élők találkoznak egymással, és megismerik egymás értékeit. Jótanácsként említette, a településeken élőknek érdemes elgondolkodniuk azon, mivel foglalkoztak az elődeik, semmit sem kell ugyanis újrakezdeni, de a további építkezés céljából meg kell találni azt, ami egykor hasznos volt. Egyúttal mindenki figyelmébe ajánlotta az Arankashop nevezetű Facebook-oldalt, illetve honlapot, melyeken számos helyi termék — sajtok, zöldségféle, fokhagyma stb. — található a termelők elérhetőségével együtt.

Kónya Sándor csókai néprajzkutató a ’70-es években Firigyházán gyűjtött néhány népdalt, melyet lekottázva visszajuttatott a helyieknek. Varga Anna népdalénekes csokrában ezek a dalok is helyet kaptak, valamint fellépett a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszácska leánykórusa is, melynek ő az oktatója és vezetője. Az est zárásaként bemutatkozott a Pendergő tamburazenekar, majd táncházban szórakozhattak a vendégek.  

Az Udvarfesztiválban töltött néhány óra számomra a színes kavalkádról, a jó hangulatról, a kiváló kovászos uborkáról, valamint a nagyszerű mákos bejgliről és hájaskifliről marad emlékezetes.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..