home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Különleges étkek fesztiválja Óbecsén
Szilágyi Edit
2022.10.04.
LXXVII. évf. 39. szám
Különleges étkek fesztiválja Óbecsén

Október 2-án ötödik alkalommal rendezték meg Óbecsén a Gasztro Fesztivált. Az időjárás kiszámíthatatlansága miatt, és mert az eseményt megelőző napokban bőséges volt az égi áldás, a helyszínt, az Erdőtelepítők parkját a városi piacra cserélték, és a kétnaposra tervezett programot egy napba sűrítették be. A Bográcsok viadala című halászléfőző versenyt első ízben hirdették meg.  

Vasárnap a kisütő nap körbejárta a várost, és megpihent a piacon szorgoskodó kistermelők, a fellépők, a bámészkodók vagy éppen vásárlók felett.

Különleges hétvége ez, mondta Jovanović Dániel fő szervező. Az összetartozás jelképe, a találkozások lehetősége, az autentikus vajdasági ízek sokszínűségének ünnepe, a vendégszeretet bizonyítása, a barátságok elmélyítésének lehetősége.

Ahogy múlt az idő, mind többen érkeztek. Nagy izgalom volt a fiatal törökkanizsai, zombori és óbecsei szakácsok vetélkedője előtt és közben, és nagy az öröm az eredményhirdetés során. Étlapról Ősz a konyhában címmel helyben készítettek különböző finomságokat, melyeket a Szerbia, Magyarország és Románia Kulináris Szövetségének tagjai voltak hivatottak osztályozni.

Az ebédet az evőeszközök csörgése jelezte. Az érdeklődők többféle ételt megkóstolhattak, nem is tehettek mást, hiszen a finom falatok illata rátelepedett a térre. Bográcsokban rotyogott vagy sütőkön pirult a hús, a házikolbász. Az asztalokon várakozott a sajtok, a saláták, a gyümölcsök sokasága, finom borok, pálinkák, likőrök, sör hívogatta a szomjazókat, de az üdítők sem maradhattak árván. Mindenre volt érdeklődő és vevő.

A legfiatalabbak elmélyülten játszottak, mindenki talált magának szórakozási lehetőséget. Az övék volt a Mosolysziget, mely a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhatott meg. Kreatív műhelymunka, ökológiai interaktív játék, arcfestés, a Ringató gyermekfoglalkozása, a Csíkos-Pöttyös zenekar muzsikája és sok egyéb várta őket önfeledt játékra.

A megjelenteket a Sigma, a BEUS, a Fokos zenekar, a Folk Beat, a Perpetuum Mobile koncertje szórakoztatta.

Az ötödik Gasztro Fesztiválról kedvenc hetilapunk, a Hét Nap sem maradhatott le. Az érdeklődőket az Egy falat Vajdaság című könyv bemutatásával és finom lecsóval várták.

A rendezvényt a tartományi mezőgazdasági titkárság, a tartományi oktatási titkárság, Óbecse Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és a Than Emlékház támogatta. A szervezője a Than Emlékház és a Lock Up Ifjúsági Szervezet volt.

A szerző és a Than Emlékház felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..