home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat május 23-ától 29-éig
MTVA
2016.05.21.
LXXI. évf. 20. szám
Közmédia-javallat május 23-ától 29-éig

Dr. Batta András heti ajánlója — Dr. Batta András Erkel- és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár a közmédia gyakori szereplője. A nagyközönség zsűritagként találkozhat vele péntekenként a Virtuózok második évadában. Széles körű szakmai tudásával, kedves humorával lopta be magát a tévénézők szívébe.

A Casanova visszatér igazi jutalomjáték Alain Delon számára. A nagy életművészről több film is készült, köztük említhetném Fellini remekét. Érdekes, hogy az alkotók legtöbbször az öreg Casanova, a memoáríró felől közelítik meg alakját. Zenetörténeti érdekesség, hogy Mozart szövegírója, Lorenzo Da Ponte is barátja volt, így Don Giovanni figurájába a librettista Casanova alakját is beleszőhette. (Hétfő, május 23-a, Duna, 23.50)

A magyar nóta, a népies dal, a népszínművek zenei betétei a XIX. század fontos zenei kifejezőeszközei voltak, és szorosan összekapcsolódtak a cigány zenével. Olyan kiváló zeneszerzők merítettek ebből a kincsből, mint Liszt Ferenc és Erkel Ferenc. A városi cigány zene fennmaradását — mint a magyar zenei nyelv részét — nagyon fontosnak tartom. (Kedd, május 24-e, Dankó rádió)

Szerdán (május 25-én) a Népzene — itthonról műsor a 30 percet Lajtha Lászlónak szenteli. A zeneszerző alakja egy kicsit elhalványul Bartók és Kodály mellett, miközben népzenekutatásával, a Néprajzi Múzeumban végzett munkájával felbecsülhetetlen értékeket mentett meg. Egy anekdota is eszembe jut: a neves zeneszerző, Weiner Leó — aki viszonylag későn foglalkozott intenzíven a népzenével — gyakran tért be Lajthához, s a fonográffelvételeiből merített ihletet. Lajtha nemzetközi zenei nagyság lehetett volna, ha ezt a kommunista diktatúra nem akadályozza meg. (Bartók rádió, 12.05)

Nagyon szeretem a Bagi Nacsa Show-t. Nehéz műfaj, mert szókimondónak kell lenni, de nem szabad elmenni parlagi irányba. A két tehetséges ember megtalálta a középutat, ízléssel készítik műsoraikat, s a paródiák mellett komoly, félig komoly beszélgetések is színesítik a műsort. (Csütörtök, május 26-a, Duna, 20.30)

Péntekre (május 27-ére) mi mást ajánlhatnék, mint a Virtuózokat. A tehetségkutató a kisugárzása miatt lett népszerű, ennyi talentum megismerése jótékonyan hat a nézők optimizmusára és mindannyiunk önbecsülésére. A nagyok korcsoportja különösen izgalmas, mert a mezőny nagyon erős, elképesztően tehetséges fiatalok mérik össze tudásukat. (Duna, 20.30)

Szombaton (május 27-én) gondoljunk a gyerekekre! A mesemondó — Hans Christian Andersen a nagy dán mesemondóról szól. Történetei gyerekként, felnőttként egyaránt közel állnak hozzám, a megelevenedett tárgyai egy színes világba repítik az olvasót. Nem minden írása vidám tündérmese, hősei alakját a mindennapokból merítette. Tolla nyomán a valóság válik mesévé. A Kis gyufaárus lány ma is könnyeket csal az emberek szemébe. (M2, 10.40)

Vasárnap (május 29-én) az Óbudai Danubia Zenekar hangversenyét hallhatjuk. A tehetséges fiatal karmester, Hámori Máté áll a pulpituson, zongorán Ránki Fülöp, a Ránki Dezső és Klukon Edit művészházaspár fia működik közre. A műsorban két zenei ritkaság is szerepel: Liszt Átok című fiatalkori zongoraversenye és Sibelius II. szimfóniája. (Bartók rádió, 19.35)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..