home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Kosovo a nemzetközi diplomáciában
2008.02.27.
LXIII. évf. 9. szám

Szlovákia sohasem ismeri el Kosovo függetlenségét? Elképzelhető, hogy Szlovákia sohasem ismeri el Kosovo függetlenségét - jelentette ki vasárnap a szlovák kormányfő. Robert Fico a pozsonyi köztelevíziónak adott interjújában hangsúlyozta, hogy Szerbia déli tartománya függetlenségének kikiáltásával ké...

Szlovákia sohasem ismeri el Kosovo függetlenségét? Elképzelhető, hogy Szlovákia sohasem ismeri el Kosovo függetlenségét - jelentette ki vasárnap a szlovák kormányfő. Robert Fico a pozsonyi köztelevíziónak adott interjújában hangsúlyozta, hogy Szerbia déli tartománya függetlenségének kikiáltásával két alapvető nemzetközi jog sérült: az önrendelkezésé és a határok sérthetetlenségének a joga.
Nem csitul Washington és Moszkva szócsatája Kosovo miatt. Értetlenkedve fogadta az orosz külügyminisztérium Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár nyilatkozatát Moszkva Kosovo-politikájáról. ,,Cinikusnak nevezve a mi kosovói politikánkat az amerikai diplomata még arra sem veszi a fáradságot, hogy elgondolkozzon azon: pontosan így fest az Egyesült Államok irányvonala a rendezésben" - közölte az orosz külügyi tárca. A minisztériumi közlemény szerint leplezetlen cinizmus a kosovói albán álláspont kizárólagos támogatása, és a jog semmibevétele a politikai célszerűség örvén, a közöny a százezernyi koszovói szerb sorsa iránt, akiket gyakorlatilag gettóba zárnak a 21. században. A vita azzal kezdődött, hogy Dmitrij Rogozin orosz ENSZ-nagykövet pénteki kijelentését Washington úgy értelmezte: Oroszország ,,nyers erő”-höz folyamodhat tekintélye védelmében, mivel a nyugati kormányok Moszkva tiltakozása ellenére elismerték Kosovo függetlenségét. Burns ezután felszólította az orosz kormányt, hogy határolódjék el Rogozin kijelentésétől. Az államtitkár cinikusnak és történelmietlennek nevezte az orosz nagykövet véleményét.
Koštunica Kosovo elismerésének visszavonását követeli. Vojislav Koštunica szerb miniszterelnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja vissza Kosovo függetlenségének elismeréséről szóló döntését, s ezzel állítsa ismét helyre a nemzetközi jog uralmát. Tegye lehetővé, hogy a Biztonsági Tanács megerősítse az 1244-es határozat érvényességét, amely határozat szavatolja Szerbia szuverenitását és területi integritását. Ellenkező esetben az erőpolitika folytatásával elmélyül a válság, és ez aláássa a világrendszer alapjait, s a békét és a stabilitást veszélyezteti, nemcsak a Balkánon - figyelmeztetett a kormányfő.
Szerbek tiltakoznak szerte Európában. A szerbek Európa-szerte tüntetéseket szerveztek Kosovo függetlenségének minapi egyoldalú kikiáltása elleni protestálása jeléül. Athénból, Koppenhágából, Bécsből, Strasbourgból, Zürichből, Prágából, Varsóból, Marseille-ből érkeztek erről szóló hírek. Majd mindegyik európai nagyvárosban, ahol a szerbek kisebb - legfeljebb néhány száz fős - csoportja kivonult, a tüntetés békésen zajlott le, kivéve Bécset, ott ugyanis incidens történt az albán és a szerb tüntetők között. Volt, ahol az amerikai követség elé vonultak a szerbek, az amerikai politika miatti tiltakozásuknak adva hangot.
,,A CIA rendezte meg a belgrádi amerikai nagykövetség ostromát." Egy szerb internetes portál szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) rendezte meg a belgrádi amerikai nagykövetség csütörtök esti ostromát, hogy a szerbeket a nyugati médiában vandálokként jeleníthesse meg.
A csütörtöki szégyenletes események óta a szerb fővárosban egyre-másra keltik a különböző ,,összeesküvési elméletek"-et. A Press Online szerb internetes portál egy pontosan meg nem nevezett ,,magas rangú kormányzati illetékes”-re hivatkozva azt írta, hogy a belgrádi amerikai nagykövetség ostromát és felgyújtását a CIA szervezte.
Amerika sürgeti Magyarországot. Az Egyesült Államok reméli és elvárja, hogy Magyarország is elismeri Kosovo függetlenségét - jelentette ki April Foley budapesti amerikai nagykövet Clevelandben.
,,Reméljük - és elvárjuk -, hogy Magyarország csatlakozik hozzánk, és elismeri a független Kosovót, amely része Bush elnök egy osztatlan, szabad és békés Európáról alkotott képének" - mondta a nagykövet, aki az amerikai-magyar kapcsolatok bővítésén munkálkodó helyi szervezet, a Clevelandi Magyar Fejlesztési Csoport hétvégi rendezvényének a díszvendége volt.
A magyarországi szerbek nem fogadják el Kosovo függetlenségét. A magyarországi Szerb Országos Önkormányzat nem fogadja el Kosovo függetlenségét, és arra kéri a magyar kormányt, ne ismerje el a dél-szerbiai tartományt mint önálló államot - közölte a 25 tagú közgyűlés szombati állásfoglalását az MTI-vel Alexov Ljubomir, a szervezet elnöke.
A szerb önkormányzat elnöke a távirati irodának azt mondta: szolidaritást vállalnak Szerbiával, és arra kérik a magyar kormányt meg a külügyminisztériumot, ne ismerje el Kosovót mint önálló államot.
Függetlenedne a Boszniai Szerb Köztársaság is. Az Európai Unió boszniai nagykövetei szombaton visszautasították azt a szerb kezdeményezést, hogy - a koszovói példát követve - a Boszniai Szerb Köztársaság kilépjen Bosznia-Hercegovinából. Az EU minisztertanácsának elnöklőjét adó Szlovénia nagykövete közleményében kiemelte: az 1995-ös daytoni békeszerződés értelmében sem a Republika Srpska (RS), sem pedig a bosnyák-horvát föderáció nem válhat ki Boszniából. A boszniai szerbek parlamentje csütörtök éjszaka fogadta el azt a határozatot, amely kimondja: ha az ENSZ tagállamainak többsége, elsősorban az uniós országok elismerik Kosovo függetlenségét, akkor a RS népszavazáson kezdeményezi kiválását Boszniából. A politikusok kiemelték: a térség stabilitását a nemzetközileg elismert határok sérthetetlensége és az államok területi integritásának garantálása biztosíthatja. Mint a dokumentumban fogalmaztak: az egyoldalúan kikiáltott függetlenség veszélyes nemzetközi precedenst teremt.
(Szerkesztőségi hírösszefoglaló az MTI, az ITAR-TASZSZ, az APA, a Hír Tv és a Vajdaság MA hírei alapján)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..