home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Könyvtármegnyitó Bácsföldváron
Szilágyi Edit
2008.05.15.
LXIII. évf. 20. szám
Könyvtármegnyitó Bácsföldváron

A két műsorvezető az igazgatónővel, Kinka ErzsébettelÁprilis végén tartották meg a bácsföldvári könyvtár felújított épületének ünnepélyes megnyitóját. A rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Óbecse polgármestere, Dušan Jovanović, az alpolgármester Knézi Péter, valamint a Csongrádi...

A két műsorvezető az igazgatónővel, Kinka Erzsébettel

Április végén tartották meg a bácsföldvári könyvtár felújított épületének ünnepélyes megnyitóját. A rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Óbecse polgármestere, Dušan Jovanović, az alpolgármester Knézi Péter, valamint a Csongrádi Könyvtár és Információs Központ igazgatónője, Horváth Varga Margit. Az egybegyűlteket Kinka Erzsébet, a könyvtár igazgatónője is köszöntötte.
Az alkalmi műsort a könyvtár könyvtárosai, Csordás Ernő és Marijana Đaković vezették. Fellépett a bácsföldvári Svetozar Marković Általános Iskola kórusa Dosztán Berta vezetésével, valamint a tavasszal megtartott szavalóverseny díjazottjai: Szőke Miklós és Svilokos Miloš. Nagy sikert arattak a mesemondó nyertesek: Péter Luca és Drljača Kristina. Harmonikán Bachot idézte Kobiljski Aleksandra. Zeneszámmal kedveskedett a közönségnek: Szőke Miklós, Komáromi Annamária és Dosztán Kornélia, s felléptek az irodalmi pályázatok legjobbjai is: Kovács Kálmán és Kobiljski Aleksandra. A diákok két mesejátékot adtak elő, kiváltva a közönség elismerő tapsát. A műsort a bácsföldvári általános iskola kórusa zárta.
A bácsföldvári könyvtár 1976 óta az óbecsei Népkönyvtár fiókintézménye. A faluban 1892-ben alakult meg az első magyar könyvtár, 1899-ben pedig a szerb olvasókör. 1956-ban a kettő egyesült, ettől az időtől kezdve népkönyvtárként működött tovább, felölelve mindkét nyelvterületet. A munka igen mostoha körülmények között folyt. Az épület nem felelt meg a legelemibb követelményeknek sem, ennek ellenére a lelkes könyvtárosok -- mint amilyen Malár Gyula volt vagy munkatársnője, Brankov Milena -- rengeteget tettek annak érdekében, hogy a kultúra csodás világát a könyveken és különböző rendezvényeken keresztül eljuttassák minden érdeklődőhöz. A siker nem maradhatott el, mondta Kinka Erzsébet, az óbecsei Népkönyvtár igazgatónője a bácsföldvári könyvtármegnyitó ünnepség alkalmával.
Egy könyvtár életében a legnagyobb gondot a pénz- és a helységhiány tudja okozni, folytatta ünnepi köszöntőjét az igazgatónő. Ezzel a problémával megküzdöttek az ízlésesen felújított könyvtár álmodni merő és a kiírt pályázatokon aktívan részt vevő foglalkoztatottjai is. A pályázatok egy részét megnyerték. Aztán tovább terveztek, és a tervek az önkormányzat, a Szerbiai Nemzeti Fejlesztési Alap, a bácsföldvári helyi közösség, a Magyar Nemzeti Tanács, a Srbijagas, a Svetozar Marković Általános Iskola és számos magánszemély hathatós segítségével megvalósíthatókká váltak. Még van tennivaló, s a feltételek adottak a tevékenység megkezdéséhez.
A Csongrádi Könyvtár és Információs Központ igazgatónője, Horváth Varga Margit gratulált a rendezvényhez. Magyarországon évente megszervezik a kárpát-medencei magyar könyvtárosok találkozóját, mondta, ahol óbecseiekkel is volt alkalma találkozni. Örömét fejezte ki, hogy egy hét leforgása alatt kétszer is ellátogathatott egy-egy igen színvonalas vajdasági rendezvényre, az egyik a Középiskolások Művészeti Vetélkedője volt, amely tulajdonképpen a magyar kultúra megbecsüléséről szólt, a másik a bácsföldvári könyvtáravatás, amely egy igazi összefogás eredménye. Különösen elnyerte tetszését a magyar és szerb nyelven bemutatott műsor, és az, hogy a könyvtár kész felkarolni a tehetséges gyermekeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..