home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Könyvbemutató és táborismertető Óbecsén
Szilágyi Edit
2023.03.15.
LXXVIII. évf. 11. szám
Könyvbemutató és táborismertető Óbecsén

A XXVII. Diákok Határok Nélkül — Magyarságismereti Mozgótábor pályázatát ismertették az Óbecsei Népkönyvtárban, egyúttal bemutatva a Rákóczi Alapítvány kiadásában megjelent Friss hangok a perifériáról című, 38 alkotásból álló esszékötetet, mely a trianoni békeszerződés következményeiről szólt. A közölt írások egy esszépályázat eredményei, olyan fiatalok, diákok és szakemberek munkái, akik nemzeti kisebbségben élnek Erdélyben (Romániában), Felvidéken (Szlovákiában), Kárpátalján (Ukrajnában) és Vajdaságban (Szerbiában).

A rendezvényt Nagy Kanász Lilien, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola diákja nyitotta meg a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalával.

— Számos tanulmány tárgyalta már a trianoni békeszerződés következményeit és kihívásait különféle összefüggésben, de ez a könyv más, mert azt vizsgálja, hogy a jelenlegi fiatal generáció, melynek családja három nemzedéken át kisebbségi sorsban élt, hogyan látja annak a békeszerződésnek a hatását, amely ennyire hosszú távon befolyásolta életét. Nem csupán a múlt fájdalmas örökségét elemzik, hanem egy bizakodó jövő felé vezető utat is javasolnak — mondta köszöntőbeszédében Fenyvesi Szilvia, a könyvtár munkatársa.

A kötetet Guzsvány Réka, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatika Karának végzős mesterszakos hallgatója mutatta be.

Gulyás Viktória, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar hallgatója a XVII. Diákok Határok Nélkül — Magyarságismereti Mozgótábor felhívását ismertette. Videófelvételeken mutatta be az eddigi táborok eseményeit, majd az idén esedékes rendezvényről szólt.

A táborba határon túli magyar fiatalok jelentkezését várják, akik a magyarországi körút során szoros barátságokat köthetnek egymással, mélyebben megismerkedhetnek a magyar történelemmel, kultúrával és művészetekkel, valamint kölcsönösen megoszthatják egymással és közkinccsé tehetik az otthonról hozott kulturális értékeket, népdalokat, verseket és táncokat — hangsúlyozta a nagy érdeklődést mutató, főleg fiatalokból álló közönségnek Gulyás Viktória.

Az idén harmincéves mozgótábor helyszíne Pécs, Miskolc, illetve Budapest. A részvételre azok a magyar fiatalok pályázhatnak, akik a Kárpát-medence határon túli magyar területein élnek, középiskolások, a tizenötödik életévüket ez év június 27-éig betöltik, de még nem töltik be a tizenkilencedik életévüket, akik korábban nem vettek részt Magyarságismereti Mozgótáborban, és benyújtják a megadott öt téma egyikét. A pályázat határideje április 14-e. Külön feltétel az ajánlólevél egy tanártól, egyházi vagy közéleti személytől, aki bizonyítja, hogy a pályázó megbízható, szorgalmas, és kellőképpen motivált a Magyarságismereti Mozgótáborban való részvételhez. Minden költségét, az utazást, a szállást, az étkezést és a belépőket, a Rákóczy Alapítvány fedezi.


Az Óbecsei Népkönyvtár felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..