home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Kiváló idényt zárt a Szabadtéri
KISIMRE Ferenc
2011.08.31.
LXVI. évf. 35. szám
Kiváló idényt zárt a Szabadtéri

Botka László polgármester, Bátyai Edina igazgató és Lamper Orsolya a REÖK Palotában tartott sajtótájékoztatónHatalmas médiaérdeklődés övezte azt az évadzáró sajtótájékoztatót, amelyet Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatósága tartott a Regionális Összművészeti Központ sajtótermében. Erre nyi...

Botka László polgármester, Bátyai Edina igazgató és Lamper Orsolya a REÖK Palotában tartott sajtótájékoztatón

Hatalmas médiaérdeklődés övezte azt az évadzáró sajtótájékoztatót, amelyet Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatósága tartott a Regionális Összművészeti Központ sajtótermében. Erre nyilvánvalóan az ott elhangzó információk és a jövő évi program ismertetője is okot adott, továbbá az a színes kavalkád, amelyet a Valahol Európában című musical gyermekszereplői hoztak létre. Tudniillik a sajtó munkatársai közé telepedett gyerekek ezúttal is jelentős szerepet alakítottak: pisszenés nélkül hallgatták végig Botka László polgármester, majd Bátyai Edina, igazgatónő és Lamper Orsolya, a Printker Office Land Zrt. Marketing munkatársának köszöntőjét. Csak akkor keletkezett kisebb zaj a teremben, amikor az utóbbi cég képviselője bejelentette, hogy mindannyian kapnak egy füzetekkel és írószerekkel teli iskolakezdő csomagot... A tájékoztatón mellettem ülő és tágra nyílt szemekkel figyelő Vida Sára statiszta kislányt egy váratlan meglepetés is érte: ő lett azon három különdíjasok egyike, akik Lamper Orsolyától átvehettek egy könyvekkel, édességekkel teli gyönyörű csomagot.
Botka László, Szeged polgármestere bevezetőjében kiemelte, hogy a Dóm téren tartott előadások nézettsége az idén is elérte a 90 százalékot, ami egyfelől a jó darabok kiválasztását, másfelől pedig a szabadtéri vezetőségének szerteágazó és évek óta tartó szervezett munkáját bizonyítja. Kijelentette, hogy a szegedi közgyűlés az idén is megszavazza a korábban meghatározott támogatást - évi 250 millió forint összegben - ennek a jeles és a város hírnevét öregbítő kulturális intézménynek.
Lamper Orsolya, a fentebb említett cég munkatársa elmondta, örömmel vesznek részt abban az akcióban, amely a Szabadtérin szereplő kis statiszták támogatását szolgálja. Cége, ahol csak lehet, segíti a kulturális tevékenységet, és most is nagy megelégedéssel teszi ezt, s boldog, amikor látja a gyermekek örömét.
Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója beszámolt arról, hogy a sok nehezítő körülmény - a hideg, esős időjárás, az általános gazdasági helyzetből fakadó kisebb fizetőképes kereslet - ellenére teljesítették a tervüket: több mint 90 százalékos látogatottságról számolhat be a közvéleménynek. A legnagyobb sikere Madách Az ember tragédiájának és a Valahol Európában című musicalnek volt. Ez utóbbi esetében a hat előadásból öt teltházasra sikeredett! A Madách-dráma műsorra tűzése telitalálat volt és bizonyította, hogy ma is van létjogosultsága a prózának a patinás Dóm téren. A jegyeladással kapcsolatban megjegyezte, hogy az idén új jelenséggel találkoztak, azzal, hogy az emberek kivártak, és csak az utolsó napokban vásárolták meg a belépőiket. Tudniillik ekkor egyes darabok esetében már kedvezményesen lehetett belépőjegyekhez jutni. Már összeállították a 2012-es évadra szóló programot, a jegyeladást október 4-én kezdik meg.
A jövő évi programról szólva az igazgatónő kifejtette: mint minden évben, a 2012-es idényben is igyekeznek mindenki elvárásának megfelelni. Éppen ezért lesz ismét opera, musical, operett, és újra műsorra tűzik a Hegyen-völgyön lakodalom című darabot, amely a szegedi nemzetközi néptáncfesztivál gálája is egyben. Ezt Novák Ferenc, az idén 80 éves világhírű koreográfus rendezi, akinek több mint 40 éves szakmai munkakapcsolata van a Szegedi Szabadtéri Játékokkal.
Jövőre láthatjuk a Jekyll&Hyde című musicalt, a Parasztbecsület és a Bajazzók című egyfelvonásos operákat, a már említett Hegyen-völgyön lakodalom fergeteges néptáncgálát, Szarka Tamás (Ghymes Együttes) Mária című musicaljét, s zárásként a Mágnás Miska című operettet is műsorára tűzi a szabadtéri. Ez a népszerű darab egyébként még soha nem szerepelt a Dóm téri színpadon az elmúlt nyolc évtized során.
A rendezők és szereplők névsorát később teszi közzé a Játékok igazgatósága, de már most tudni, hogy jövőre is több jeles hazai és határon túli művész lép majd fel Magyarországnak a Fogadalmi templom tőszomszédságában levő legnagyobb szabadtéri színpadon, amelyet egyszerre 4 ezer néző kísérhet figyelemmel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..