home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Kincs a törékeny cserépedényben
Szilágyi Edit
2024.03.05.
LXXIX. évf. 9. szám
Kincs a törékeny cserépedényben

Hárman párban — házasság és Isten-kapcsolat címmel tartotta meg tribünjét a Keresztény Értelmiségi Kör óbecsei helyi csoportja a Páduai Szent Antal-plébánia hittantermében. Ivković Róbert állandó diakónus és felesége, Ivković Tuza Valentina hitoktató, a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik civil szervezet munkatársa előadását képekkel illusztrálta, illetve személyes tapasztalataival gazdagította.

A rohanó, karriert építő, hatalomra és anyagi javakra törekvő világ emberei között meglazul a kötelék, mely a család és a közösségi kapcsolatok biztonságát is lehetővé tenné. A házasság hete rendezvény összefogásra biztat, gyakorlati példamutatással, hitbéli és erkölcsi érvekkel igyekszik alátámasztani az egymás iránti elkötelezettség értékét — hangzott el a beköszöntő szövegben.

— Párhuzamot lehet vonni az Isten-kapcsolatunk és a házassági kapcsolat között — mondta Ivković Róbert. — Isten-kapcsolatunkra jellemző, hogy hitünk törékeny cserépedényben őrzött kincsünk. Vigyáznunk kell rá, óvjuk, odafigyeléssel kezeljük. A gonosz elfordítana Istentől, de az Úr megadja a kegyelmet, hogy rá figyeljünk, haladjunk az általa kijelölt úton, befogadjuk a szívünkbe. Ha nem vigyázunk, a törékeny cserép összetörik. Az Isten-kapcsolat napi törődést igényel, imádság, liturgia, szentmise, emberi kapcsolatok által ápoljuk. Az őszinte Isten-kapcsolat értelmet ad az életünknek. Őriznünk kell, megerősít a hullámvölgyek során.

Életük és házasságuk értelme — vette át a szót Ivković Tuza Valentina. Hogy együtt sugározzák Isten szeretetét a szolgálatuk révén is.

— Az Isten-kapcsolat örömre derít, feltölt. Olyan személyek közé kerülünk, akik felvidítanak bennünket. A legapróbb dolgokban is ott van Isten. Sokszor elég egy jó szó, egy mosoly. Vannak helyzetek, amelyek Isten kezébe helyezve váratlan jót hoznak.

Az Isten-kapcsolat kreativitást igényel. Isten kreativitása látható a természet szépségében. Velünk való kapcsolata gazdag, változatos. A kreativitás a mi feladatunk is. A mögöttünk lévő járvány jó példa erre. Otthonukban szervezték meg a lelki életet — mutatott rá Róbert a személyes példára.

— Istennel megbeszélve minden sikeres, az Istent szeretőknek minden a javukra válik. Minden helyzetből levonhatjuk a következtetéseket. Megbízunk benne, kérjük a támogatását, megérezzük, merre szeretne vezetni. Önzőségünk silánnyá teszi Isten-kapcsolatunkat. Az önzőség a szeretetlenség téglája. Halmozva bűneink sora fal lesz, mely elválaszt Istentől. Haszon után futunk. Nem baj, ha van valamink, ha valamit megosztunk, de ha csak magunkra figyelünk, azzal nem cselekszünk jót. Vele nehéz, nélküle lehetetlen — nyomatékosította az előadó. — Jézus nem ígérte, hogy könnyű lesz az életünk. Aki követni akarja őt, tagadja meg önmagát, vegye fel a keresztjét, úgy menjen utána. Néha nem könnyű kereszténynek lenni, mert gyakran az árral szemben kell úszni. Vinni kell a keresztet. Isten nélkül minden lehetetlen.

Az internet világa, az okostelefon el tudja venni az időnket. Áldás és átok. Tőlünk függ, hogy hasznos dolgokra használjuk-e, vagy a rabjává válunk. Befolyásolhat, alááshatja a kapcsolatunkat Istennel, és egymással is.

Szeretetlenségünk jele, ha szégyelljük az Isten-kapcsolatot. Mások előtt nem imádkozunk, nem vetünk keresztet. Visszagondolva a kellemes hitbéli eseményekre, amikor lelki táplálékra van szükségünk, ilyenkor a vele való kapcsolatunk új erőre kap.

A szeretet döntés. Hűséges szeretetre van szükség akkor, amikor boldogok vagyunk, és sikeresek, valamint akkor is, amikor kudarcba fullad valamilyen cselekedetünk. Isten mellett döntve a sikertelenség ellenére is kitartunk. Az Isten-kapcsolat egy életre szól.

A házasság és az Isten-kapcsolat között nagy a hasonlóság. A házasság is a kincsek cserépedénye — őrizzük, egyébként összetörik. Szintén napi törődést igényel. Mutassuk ki a szeretetünket.

— A házasság értelmet ad az életünknek. Vele vagyok teljes ember. Megerősít. Örömre derít, és feltölt — vallotta az előadó. A felesége pedig hozzátette: — A viták az élet természetes velejárói. A gyerekek a feszültségeket, de a kibékülés módját is láthatják. A konfliktus után bocsánatot kell kérni és megbocsátani. Az ilyen házasság másokat is lelkesít. A példa másolható, és minden mást háttérbe helyez.

A házasság is folyamatos kreativitást igényel, és kétoldalú kommunikációra van szükség. Hallgass meg — meghallgatlak. Ha megbeszéljük, minden sikeres lehet. Önzőségünk tönkreteheti házastársi kapcsolatunkat. Téglák sorát rakjuk fel általa, melyből fal lesz közöttünk, és eltakarja a házastársat a szemünk elől. Nem tölthetjük vele minden időnket az egyéb kötelezettségeink miatt, de a társunk nélkül lehetetlen elképzelni az életet. Isten őt teremtette mellénk. Az özvegység vigasza az örök élet.

A családban is eltávolíthat bennünket egymástól az okostelefon, a tablet, a számítógép. Ne engedjünk a szenvedélyünknek! Szeretetlenségünk jele, ha szégyelljük a házastársunkat. Jó visszagondolni az első szeretetre, felfrissíti az érzelmeket. A párunk még mindig az, akivel házasságot kötöttünk, függetlenül az elmúlt évek hatásától.

A szeretet döntés. Házasságra. Hűségre. Egymás melletti és Isten előtt kimondott döntés: Igen! Igen! Igen! Szabad akaratból.

A felvázolt téma időszerű volt, a gondolatébresztő személyes példákkal alátámasztott előadás sok mindenre rámutatott. Az összejövetel imával ért véget.

Nem ejt hibát
(részlet)

Ha különösnek, rejtelmesnek
látszanak Isten útjai,
ha gondok örvényébe vesznek
szívem legdrágább vágyai,
ha borúsan búcsúzni készül
a nap, mely csak gyötrelmet ád…
egyben békülhetek meg végül:
hogy Isten sosem ejt hibát.

Ha tervei igen magasak,
s irgalma kútja mély nekem…
ha a támaszok mind inognak,
ha nincs erő, nincs türelem,
s tekintetem sehol célt nem lát
vaksötét, könnyes éjen át…
egy szikrácska hit vallja mégis,
hogy Isten sosem ejt hibát.

(Ismeretlen költő verse, fordította: Túrmezei Erzsébet)

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..