home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Kilenc jelölt
(o. i.)
2008.01.09.
LXIII. évf. 2. szám

SORSOLÁS. A január 20-ára kiírt köztársasági elnökválasztáson kilenc jelölt indul. Hogy melyik hányas sorszám alatt szerepel majd a szavazólapon, azt január 3-án este sorsolás útján állapította meg a Köztársasági Választási Bizottság. A sorrend a következő: 1. Tomislav Nikolić (Szerb Radikális...

SORSOLÁS. A január 20-ára kiírt köztársasági elnökválasztáson kilenc jelölt indul. Hogy melyik hányas sorszám alatt szerepel majd a szavazólapon, azt január 3-án este sorsolás útján állapította meg a Köztársasági Választási Bizottság. A sorrend a következő: 1. Tomislav Nikolić (Szerb Radikális Párt), 2. Jugoslav Dobričanin (Reformista Párt), 3. Boris Tadić (Demokrata Párt), 4. Velimir Ilić (Új Szerbia), 5. Pásztor István (Magyar Koalíció), 6. Marijan Rističević (Népi Parasztpárt), 7. Čedomir Jovanović (Liberális Demokrata Párt), 8. Milutin Mrkonjić (Szerbiai Szocialista Párt), 9. Milanka Karić (Szerbia Ereje Mozgalom). A sorsolási eredmény hírére a radikálisok jelöltje kijelentette: isten is úgy akarja, hogy ő legyen az első. Pásztor István elégedett az 5-össel. Milanka Karić szerint az utolsókból lesznek az elsők: Szerbia első elnök asszonyaként fogadja majd az oroszországi bujdosásából hazatérő férjét, Bogoljubot...
A KORMÁNYFå ZSONGLåRKÖDIK. Az elnökjelöltek listájának érdekessége, hogy az ellentmondásos személyiség, a folytonos botrányhős, Velimir Ilić csupán a saját pártjának, az Új Szerbiának a jelöltjeként indul. Igaz, hogy a korábbi/eddigi koalíciós partner, Vojislav Koštunica Szerbiai Demokrata Pártja őt támogatja. De ezt a döntését az SZDP csak a jelöltállítás határidejének a lejárta után (december 30., éjfél), késve hozta meg. ,,A többpártrendszer megteremtésének kezdete óta Velimir Ilić őszintén és minden erejével a demokratikus és gazdasági szempontból erős Szerbiáért harcol. Ezt azzal is bizonyította, hogy két mandátumban is minisztere volt a szerbiai kormánynak - olvasható az SZDP január 3-ai közleményében, amely szerint a támogatás logikus következmény, hiszen az Új Szerbia a párt legközelebbi koalíciós partnere. Vannak, akik salamoni döntésnek tartják ezt a késleltetett - és tét nélküli! - támogatást. A valódit, a politikai súlyú döntést 20-a után kell meghoznia az SZDP-nek. Akkor kell majd színt vallania, hogy a második fordulóban a demokrata Tadićot vagy a radikális Nikolićot támogatja-e Koštunica! A kommentár: ,,Koštunica elbújt Velimir Ilić mögé, hogy ne kelljen támogatnia Tadićot.
Az SZDP közleménye nyomán Boris Tadić kijelentette: ,,Az idei elnökválasztás sorsdöntő választás: Szerbia az út és a tévút közül választhat. Az én politikám a béke, a prosperitás, a jobb élet, a fejlődés, a biztonság és a stabilitás politikája, a tévút pedig elszigeteltségbe vezeti Szerbiát, s annak a következménye pedig: nincstelenség, bizonytalanság és rettegés a háborúktól. ,,Meggyőződésem, hogy a polgárok ismét ezt az utat, Szerbia európai jövőjét támogatják. Hogy a politikusok hogyan viszonyulnak ehhez a kérdéshez, az az ő problémájuk, és nem kívánok foglalkozni ezzel - nyilatkozta Boris Tadić.
PÁSZTOR ISTVÁN BELGRÁDBAN. Pásztor István, a Magyar Koalíció jelöltje december 28-án adta át Belgrádban az elnökjelölését támogató 13 018 aláírást. Tekintettel arra, hogy a szerbiai többpártrendszer bevezetése óta ő az első magyar elnökjelölt, nagyszámú újságíró volt kíváncsi a nyilatkozatára, minthogy Pásztornak nincs esélye bejutni a második menetébe. ,,A második fordulóba bejutó jelölteknek a programunkhoz való viszonyulásától függ, kit támogatunk majd, illetve hogy egyáltalán támogatunk-e valakit - nyilatkozta Pásztor, s reményét fejezte ki, hogy más kisebbségekhez tartozó szavazók is megtisztelik majd a bizalmukkal, de azt is hozzátette: ,,Mivel egyedüli vajdasági jelölt vagyok, programunkban pedig a Vajdaság autonómiája jelentős szerepet kap, ezért azt gondolom, hogy joggal számíthatok a többségi nemzet tagjainak a támogatására is. A Magyar Szó kérdésére, hogy mennyi szavazattal lenne elégedett, Pásztor István azt válaszolta: több mint 80 000 szavazattal.
A B92 internetes oldalának olvasói hozzászólásaiból arra lehet következtetni, hogy a vajdasági magyar pártok közös jelöltje joggal számíthat a más nemzetiségűek szavazatara is. Az egyik hozzászóló, Zrenjaninac azt mondja: ,,Az én szavazatomat Pásztor kapja. Magyar nemzettársaink már többször bebizonyították, hogy kulturáltabbak, őszintébbek és tisztességesebbek, mint mi szerbek. Ezért én, a Lalo azoktól kérek segítséget, akikkel évtizedek óta élünk egyetértésben, egymás mellett... Jaje (a szórványból), aki Pásztorra fog szavazni, még szókimondóbb: ,,El kell ismernem, hogy a többi név, a számunkra jól ismert - félig írástudatlan, nacionalista, műveletlen és iskolázatlan - jelöltek mellett talán Szerbia számára az volna a legjobb, ha egy magyar lenne az elnöke...
JANUÁR 20., MÁJUS 11.: A januári köztársasági elnökválasztás után 2008-ban lesz még egy voksolás. Oliver Dulić, a köztársasági parlament elnöke december 29-én este kiírta a tartományi és a helyhatósági választásokat. Ennek dátuma: május 11.
TAVASZRA KEZDåDIK AZ ÉPÍTKEZÉS. Újvidék szépet álmodott: magyar kollégiumot kell létrehozni azon vajdasági magyar ajkú hallgatók számára, akik a város egyetemi karain folytatnak tanulmányokat. Azért kell önálló és magyar, mert egy kollégium nem pusztán szálláshely, ahol aludni és tanulni lehet - annak közösségépítő szerepe is van. Az értelmiség-utánpótlás tekintetében pedig azért is fontos, mert művelődési, tudományos stb. tartalmakkal gazdagíthatja az egyetemistaéveket. A néhány évvel ezelőtti álomból terv lett, amely az Európa Kollégium nevet kapta, az objektum felépítéséhez pedig a római katolikus egyház ajándékozott egy telket a Telepen. Az új intézmény történetében fontos dátum lesz majd 2007. december 28-a: Újvidéken ezen a napon írták alá a protokollt a beruházás pénzeléséről. Ezt a dokumentumot mgr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő, dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi és művelődésügyi titkár, valamint mgr. Miavecz Béla, az Európa Alapítvány kuratóriumának az elnöke írta alá. A protokoll értelmében a Tartományi Végrehajtó Tanács jelentős összeggel, 61 millió dinárral járul hozzá az Európa Kollégium építéséhez, melynek munkálatai a tavasszal kezdődnek. A tervek szerint a 350 hallgató elszállásolására alkalmas épület - melyben 15 szoba is lesz, ahol az Újvidéki Egyetem tanárai szállhatnak meg - 2009 szeptemberéig készül el. A kollégiumban azok az Újvidéken tanuló magyar ajkú fiatalok kaphatnak elhelyezést, akik általános és középiskolai tanulmányaikat anyanyelvükön végezték. És itt lehetnek kollégisták az Újvidéken tanuló magyarországi szerb nemzetiségű hallgatók is. A dokumentum ünnepélyes aláírását követően a tartományi kormányfő bejelentette: 2008-ban még egy egyetemistaotthon épül (a Limanon), a két új objektummal pedig Újvidéken 50% fölé emelkedik majd az első kategóriájúnak minősülő szálláshelyek száma. Szerinte az elszállásolás minőségének javulása - aminek a magyar ajkú hallgatók is a kedvezményezettjei lesznek - a többnemzetiségű Vajdaságban különleges jelentőséggel bír.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..