home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Ki tud többet az Árpád-háziakról?
K. F.
2007.11.28.
LXII. évf. 48. szám

TudósítónktólAz idén immár ötödik alkalommal rendezték meg a szegedi Ötágú Síp Kulturális Egyesület, a Rákóczi Szövetség és a Somogyi Könyvtár szervezésében azt a történelmi vetélkedőt, amelyen a hazai felső tagozatos diákokon kívül délvidéki - adai, szabadkai és tornyosi - tanulók is részt vettek....

Tudósítónktól
Az idén immár ötödik alkalommal rendezték meg a szegedi Ötágú Síp Kulturális Egyesület, a Rákóczi Szövetség és a Somogyi Könyvtár szervezésében azt a történelmi vetélkedőt, amelyen a hazai felső tagozatos diákokon kívül délvidéki - adai, szabadkai és tornyosi - tanulók is részt vettek. E vetélkedőn páratlan sikert értek el az adai Cseh Károly Általános Iskola diákjai: az Emese megvalósult álma elnevezésű versenyt nyerték meg - imponáló fölénnyel! A 26 általános iskola 3-3 tagú csapatának összetett feladatokat adtak a szervezők az Árpád-házi királyok és szentek témaköréből, amelyeket a helyszínen - a szegedi Somogyi Könyvtárban - kellett megoldaniuk. Egy kivétellel. Az Árpád-ház családfáját otthon készítették el a versenyzők, a legtöbbjük nagy formátumú kartonon. Leleményesebbnél leleményesebb megoldások születtek e témában, hiszen a királyaink és leszármazottaik bizony szép számban szerepelnek a történelem könyvekben, így néha egy-egy hatalmas rajzlapon sem fértek el igazán. A versenyzők esetenként csak a fa leveleire írták rá a neveket, mások festmények reprodukcióit ragasztották fel, míg voltak olyanok is, akik saját ,,alkotásként”, azaz rajzként ,,szerepeltették” az uralkodókat.
A vetélkedőnek helyet adó Somogyi Könyvtár lelkes dolgozóinak köszönhetően példás rendben zajlott a 26 csapat tudásfelmérője. A zsűri (dr. Horváth István Károlyné, történész, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület elnöke, Kohári Nándor, önkormányzati képviselő, Krabóth Péter, történész és Kisimre Ferenc, publicista) 1-től 10 pontig osztályozta a csapatok tudását, felkészültségét. Nem volt könnyű dolga a bíráló bizottságnak, hiszen minden együttes kiválóan teljesített, sőt, szinte mindegyik hozzá is tett valamit a kötelező penzumhoz. Így alakult ki azután a végső sorrend, amelyben az adaiak vitték el a pálmát. A Cseh Károly Általános Iskola Tűzsziget elnevezésű csapata - Dragin Dijana, Prokop Adrien és Tóth Kata - felkészítőtanárukkal, Solymosi Évával együtt örülhettek a sikernek, amelyet tudásukkal, magabiztosságukkal és kiváló összpontosításukkal érdemeltek ki. A második a Szeged-kiskundorozsmai Jerney Általános Iskola Professzorok, míg a harmadik a szintén dorozsmai Mangalányok együttese lett.
A másik két vajdasági csapat is az élmezőnyben végzett. A Bácsország nevet viselő tornyosi együttes (Rafai Alexandra, Boros Renáta, Drenkovics László, tanáraik: Buzogány Mária, Nothof Török Emese és Tóth Kanyó Hajnal), valamint a szabadkai Városi Könyvtár Magyar vándorok nevű csapata (Belovics Tímea, Ivic Denisz, Rédler Natália, tanáruk: Omerovic Heléne) egyaránt figyelemre méltó módon teljesített és tanúbizonyságot tett arról, hogy az anyaország határain túl mennyire jól ismerik a diákok a magyar történelmet, illetve a jeles történelmi személyiségeket.
Az első három helyezett együttes kiemelt jutalom és oklevél birtokosa lett, de a többi csapat is szép ajándékokkal térhetett haza. A legnagyobb ajándék azonban egyértelműen és egybehangzóan az volt, hogy ezek a 4-8. osztályos gyerekek a vetélkedőre készülve megismerhették a magyar történelem egy szegmensét, amelyet életük és tanulmányaik során még bizonyára hasznosítanak majd.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..