home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Kertünk gyomnövényei vagy gyógynövényei?
Ivanics Elizabetta
2023.08.27.
LXXVIII. évf. 34. szám
Kertünk gyomnövényei vagy gyógynövényei?

„Ha az emberek a gyomokat nemcsak kitépnék, hanem egyszerűen megennék, akkor nemcsak megszabadulnának tőlük, hanem ráadásul egészségessé is válnának.” (Johann Künzle)

Tavasszal a kertünkben új élet sarjad, és ha a felbukkanó növényekre kíváncsisággal tekintünk, sok kincsre lelhetünk közöttük. Vegyük sorra a leggyakoribb ilyen (gyógy-) gyomnövényeket.

A tyúkhúr tavasszal szinte egybefüggő talajtakaró réteget képes kialakítani a kertben. Sokan nyűgnek érzik, és kigyomlálják, pedig segít javítani a talaj vízmegkötő képességét, és egy kellemes ízű gyógynövény. Gazdag kálium- és C-vitamin-forrás, illetve egyéb vitaminokat tartalmaz. Csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az epe és a vese működését, elődjeink gyomorsavtúltengés elleni szerként is használták. A tyúkhúrt kőoldó hatása miatt is fogyaszthatjuk teaként és zöldsalátaként egyaránt.

Tyúkhúrleves: Megmossuk és megtisztítjuk a tyúkhúrt, majd finomra vágjuk. Világos rántást készítünk, a tyúkhúrhoz adjuk, felöntjük húslével, sózzuk, a levest negyedóráig főzzük. Közben egy kis csomó kaprot lógatunk bele, majd kb. 5 perc múlva eltávolítjuk. Pirított zsemledarabokkal tálaljuk.

Tyúkhúrfőzelék: Szalonnát és hagymát pirítunk, hozzáadjuk a finomra vágott tyúkhúrt, sóval, szerecsendióval ízesítjük, 15 percig pároljuk, felöntjük némi vízzel vagy fehérborral. Tálalás előtt besűrítjük, és pirított dió-, illetve manduladarabokkal tesszük felejthetetlenné.

Tyúkhúrsaláta: A növényt megtisztítjuk a keményebb száraktól, megmossuk, apróra vágjuk. Ecettel, olajjal, egy kevés mustárral, sóval, borssal, egy csipet cukorral, néhány babérlevéllel salátaöntetet készítünk, a növénnyel összekeverve rövid ideig érni hagyjuk. A salátát ízesíthetjük még gyermekláncfű, mezei sóska, podagrafű leveleivel.


Tyúkhúr

A széles levelű útifű szintén nagyon értékes gyógynövény, mert tisztító és méregtelenítő hatást fejt ki szervezetünkre. Különösen a vese és a tüdő tisztításában jeleskedik. Sok K-vitamin és kalcium található benne, de egyéb ásványi anyagok és vitaminok forrása is. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Légúti betegségek, hólyaghurut, hasmenés, emésztőrendszeri gyulladások, sebek, égési sérülések, pattanások esetén hasznos segítő, de javítja a máj- és a vesefunkciót is. Rovarcsípésekre friss levele a leghatásosabb szer. Bennszülött törzsek a harapásos sebekben jelen lévő mérgek kihúzására (eltávolítására), így kígyóharapás esetén is alkalmazták.


Széles levelű útifű

A fehér libatopban a fehérje mellett kalcium, foszfor, vas és sok egyéb ásványi anyag található, illetve például A- és C-vitamin is. Valamikor régen sokkal nagyobb becsben tartották, „vérjavítóként” és tisztítóként alkalmazták, de használták reuma, ízületi gyulladás, köszvény, fogszuvasodás, fogfájás, székrekedés, ekcéma és rovarcsípések ellen is. A leveleket, hajtásokat, virágokat salátához adhatjuk, illetve ugyanúgy használhatjuk fel, mint más levélzöldségeket, például leveshez, püréhez, gőzölve, pestónak. Magjainak fogyasztását minimalizáljuk, kisebb mennyiségben lisztekhez őrölhetjük. A fehér libatop irtása egyértelműen akkor a legcélravezetőbb, ha közben elfogyasztjuk a növényt.


Fehér libatop

Piros árvacsalánt szinte már mindenki látott, de nem sok ügyet vetett rá. Kertben és nyílt területeken nagyobb foltokban találkozhatunk vele. Felfázás esetén teaként vagy tinktúraként már az első jelek észlelésekor érdemes alkalmazni.

Allergiás panaszokra teaként, tinktúraként ugyanúgy jótékony, mint a csalán. Már az első tavaszi allergének megjelenése előtt érdemes elkezdeni használatát. De torokgyulladás esetén is hatásos megoldás. Összehúzó és fertőtlenítő hatásának köszönhetően friss, zúzott leveleivel vagy tömény teájával kisebb sérüléseket, horzsolásokat, rovarcsípéseket kezelhetünk. Gyógynövényes olaj és kenőcs is készülhet belőle. Sok ásványi anyag, béta-karotin és C-vitamin található benne. Levesekhez, egyéb főtt ételekhez vagy turmixhoz, smootie-khoz adva a szőrök már nem lesznek zavaróak. Ha pesto vagy saláta készül belőle, akkor a tyúkhúr, a gyermekláncfű levele vagy a csalánlevél is tökéletes erre a célra. Teája nagyon fűízű, de egy kis mentával ízesítve kellemessé tehető.


Pesto

A ragadós galajt a nyirokkeringést elősegítő hatása miatt a test bármely részén előforduló nyirokmirigyek duzzanatainak csökkentésére használhatjuk. Duzzadt, gyulladt mandulák, nyaki, hónalji, ágyéki stb. nyirokcsomók esetén jusson eszünkbe ez a növény. Vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatását egyaránt kihasználhatjuk. Külsőleg az aknés, pattanásos bőr állapotán is javít. Egy tanulmány a nehezen gyógyuló lábszárfekélyek kezelése terén elért igen jó eredményekről számol be. A galajfélék a pajzsmirigy különféle betegségei esetén is eredménnyel alkalmazhatóak. Kivonatát és teáját egyaránt fogyasztjuk, a teakészítésnél visszamaradó teafűből kötést helyezünk a nyakra.

Rusztikus fűszervajat készíthetünk belőle, ha a felaprított zsenge leveleket elkeverjük puha vajjal és egy kevés sóval. A megpörkölt magokból kávészerű ital kapható.


Ragadós galaj

A tarack vagy tarackbúza gyökérzete (rizómája) igen sok bosszúságot okoz a kertészeknek, pedig ez a gyomnövény gyógyhatást rejt. Már az ókori görög orvosok is használták húgyúti betegségek kezelésére. Vizelethajtó, vértisztító, vese- és hólyagbántalmak esetén alkalmazható. Elősegíti a húgysav kiürülését is, így köszvény esetén is érdemes alkalmazni. Mivel szaponint tartalmaz, köptető hatású, ezért hörghurut esetén is jól hasznosítható. Enyhe hashajtó, kisgyerekeknek is adható.

A sor itt még nem ér véget, hiszen folyamatosan teremnek a kertünkben gyomok, melyeket ha átértékelünk, és más szemmel tekintünk rájuk, rájövünk, hogy valójában kincset érnek.

„Korunk idegenkedését csak azzal tudom magyarázni, hogy a gyógyszeripar kezdetén százszor elátkoztak minden értékes gyógynövényt, hogy a népet elriasszák a gyógynövényektől és ugyanakkor rászoktassák a szintetikus gyógyszerekre.”

(Maria Treben)


Tarackbúza

(Forrás: Radics László: A természet éléstára, Csapó József: Új füves és virágos magyar kert, Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai, Szabó György: A bükki füvesember gyógynövényei)

Piros árvacsalán (más gyógynövények társaságában) (Fotók forrása: Pinterest és a szerző felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..