home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
A kérdéseket és válaszokat lejegyezte: Németh Ernő
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

Egykor sikeres, szabadkai vállalatok dolgozói kérdezik, hogy mi lesz velük. Kucsera Géza polgármester válaszol nekik, s elmondja, tud-e az önkormányzat segíteni.Ezen a héten ajándékunkat, a negyedéves Hét Nap-előfizetést Pölhe Rozália szabadkai olvasónk nyerte. Kérjük, jelentkezzen a 024/555-181-es...

Egykor sikeres, szabadkai vállalatok dolgozói kérdezik, hogy mi lesz velük. Kucsera Géza polgármester válaszol nekik, s elmondja, tud-e az önkormányzat segíteni.
Ezen a héten ajándékunkat, a negyedéves Hét Nap-előfizetést Pölhe Rozália szabadkai olvasónk nyerte. Kérjük, jelentkezzen a 024/555-181-es telefonszámon, hogy megbeszéljük a nyereménnyel kapcsolatos részleteket.
Továbbra is várjuk kérdéseiket: használják a címszelvényt, vagy írjanak villámpostán a msz@radiosubotica.co.yu címre.
Szente Terézia, Szabadka:
- Mi a helyzet a Bratstvóval? Nincsenek fizetések, a gyár áll.
Kucsera Géza polgármester:
- Erről a kérdésről már nyilatkoztam néhány sajtótájékoztatón, voltam is a helyszínen. Valójában arról van szó, hogy aki megvette a gyárat, az nem törődött vele, hogy a dolgozóknak legyen munkájuk. Még emlékeszem a nagyberuházások miniszterének ígéreteire, amelyeket akkor tett, amikor Szabadkán járt, és ellátogatott a gyárba. Akkor nagy megrendelésekről beszélt, a vasutak számára akartak vásárolni, ám ebből nem lett semmi. A smederevói öntöde és acélgyár is tervezett nagyobb megrendeléseket, de megfelelő bankkölcsönök hiányában ez sem jött létre. Pillanatnyilag a gyár dolgozói munkabeszüntetéssel próbálják rákényszeríteni a vásárlót, hogy változtasson a viselkedésén, és hogy fizesse ki a kereseteket. Partnerei vagyunk a szakszervezetnek, kapcsolatot próbáltunk létesíteni a privatizációs ügynökséggel, jelezni, hogy ezt a szerződést mielőbb fel kell bontani, mert nagyon hátrányos a munkásokra nézve, hisz a tulajdonos nem teljesítette kötelezettségeit. Ez azonban egy nagyon hosszú eljárás, mert a szerződés felbontásáról külön törvény szól. Kértünk időpontot a privatizációs ügynökségen és a gazdasági minisztertől is, hogy jelezhessük a gondot, s próbáljunk rá megoldást találni. Ha így nem megy, akkor megpróbáljuk a termelés átszervezésével beindítani a munkát, hisz nagyon jó szakemberek dolgoznak ott még mindig, és egy ilyen tevékenységre ebben az országban szükség van!
Pölhe Rozália, Szabadka:
- A Partizán kerékpárgyárral mi a helyzet? Már nagyon régóta nincs fizetés!
- Futó Ljubica, Szabadka:
Átveszi-e a város a kerékpárgyárat?
- Kucsera Géza polgármester
Az üzem helyzete eléggé bonyolult, már háromszor próbálták ugyanis privatizálni, de nem találtak vevőt. A helyi önkormányzat lehetőséget lát ebben az épületben. Kikértem az adatokat a gyár vagyonáról, a tulajdonjogi viszonyokról és természetesen a tartozásáról is. Valóban van egy olyan lehetőség, hogy átvesszük a kerékpárgyárat, hisz az önkormányzat a legnagyobb hitelezője a munkaszervezetnek. A különböző kommunális szolgáltatásokért a község közvállalatainak nagyon sok pénzzel tartozik a gyár. Valószínűleg csődeljárást kezdeményezünk, ami azt jelenti, hogy a vételárból ki fogjuk fizetni a munkásokat, és a nyugdíjbiztosítási alap iránti tartozást is be fogjuk fizetni. Az is elképzelhető, hogy ez a gyár egyszer a szabadkai ipari zónának a szerves része lesz.
150 polgár aláírásával ellátott levél:
- Kérjük, hogy az El nem kötelezettek mozgalma utcában építsenek járdát, az Erdődi utcában pedig folytassák a járda építését.
Kucsera Géza polgármester:
- Az ilyen jellegű kérdésekkel a helyi közösségekhez kell fordulni, hisz az önkormányzat anyagi eszközöket különített el a településeknek, a városrészeknek, és azokat ők a saját belátásuk szerint költik el. Úgy láttuk jónak, ha nem a központban döntünk arról, hogy hol mely igényeknek teszünk eleget, hanem helyben, a helyi közösségekben. Ha nagyobb beruházásokról van szó, akkor természetesen hajlandóak vagyunk beszállni mi is a létesítmények finanszírozásába.
Szabadkai hallgató a Halasi útról:
- A nagyobb városokban hétvégén és ünnepnap nem kell parkolódíjat fizetni. Neki egyébként éves bérlete van. A Tejpiacról kimossák a koszt az útra, az a házak tövébe kerül, és ott marad. Kinek a feladata eltakarítani onnan a hulladékot: a köztisztasági közvállalatnak vagy a piacot irányító közvállalatnak?
Kucsera Géza polgármester:
- Tudtommal vasárnap és állami ünnepnapokon Szabadkán sem kell parkolási díjat fizetni, sőt a nagyobb vallási ünnepeken sem.
A piacot irányító közvállalat egy másik vállalkozóval kötött szerződést. Nekik kell a piacot tisztán tartaniuk, az ő kötelességük a szemetet a házak tövéből eltakarítani.
Polyák József, Szabadka:
- Mikor fogják az autóbusz-megállókat összekötni a járdával, azaz kibetonozni a köztük lévő két-három métert? Sok helyen nagy a sár. Egyes megállókban gombafedő sincs, eső esetén áznak a várakozó utasok. A felújított nyugdíjasotthonban csak szerb szöveg található. Ha Szabadkán nem tudjuk elérni a kétnyelvűséget, akkor mit akarunk mi vajdasági magyarok?
Kucsera Géza polgármester:
- Most készült el egy terv 25 megálló felújítására. Magánvállalkozók bevonásával készülnének el a fedett, korszerű megállók, amelyek reklámfelületként is funkcionálnának. A forgalmasabb helyeken újságosbódék is helyet kapnának ott, sőt parkolójegyeket is lehetne vásárolni. Már vannak jelentkezők, de ki fogjuk írni a pályázatot, s aki a legjobb feltételeket kínálja, az még az idén megkapja az engedélyt az építésre. E vállalkozók feladata lesz majd a megállók környékének a karbantartása, kiépítése is.
Egyszer már egy ilyen üzenetet továbbítottam a nyugdíjasotthon vezetésőségének, hisz Szabadkán a nyugdíjasok igénylik, hogy anyanyelvükön kommunikálhassanak. Majd emlékeztetem őket ismét a többnyelvű feliratok fontosságára.
Egy névtelen olvasó a község egyik településéről:
- Ki ellenőrzi az edzőklubokat, és kik a különféle tápszereket, hogy azok valóban azok-e, és nem okoznak egészségkárosodást?
Kucsera Géza polgármester:
- Ennek ellenőrzése a sportklubok hatáskörébe tartozik, természetesen együttműködve az egészségvédelmi intézettel.
Tudtommal a klubok versenyzőinek kötelessége a rendszeres egészségügyi ellenőrzés. Nem is versenyezhetnek, ha nincs orvosi bizonylatuk a fiatal sportolóknak. Hogy esetleg az edzők bizonyos szereket osztogatnának? Ez is a klub vezetőségére tarozik. Jelezni kell az egészségügyi központban vagy a felügyelőségnek. Ha szabálytalanságot vesznek észre, nyugodtan be is lehet tiltani a sportklubot.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..