home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Karácsonyi koncert az óbecsei könyvtárban
Szilágyi Edit
2021.12.27.
LXXVI. évf. 51. szám
Karácsonyi koncert az óbecsei könyvtárban

A Vitkayné Kovács Vera nemzetközi énekverseny részeként nagy sikerű karácsonyi és évzáró koncertet mutattak be az Óbecsei Népkönyvtárban.

A megjelenteket Fenyvesi Szilvia, a könyvtár munkatársa köszöntötte az intézmény, annak igazgatónője és a maga nevében.

A nemzetközi versenyt, mely a primadonna Vitkay Kovács Vera nevét viseli, 2014 óta rendezik meg. Az idei, immár nyolcadik versenyre — melynek mottója „A zene imádság! A Teremtő az embereknek zenét ajándékozott, hogy szavak nélkül imádkozzanak. Nélkülözhetetlen, akár az élet vagy a levegő” volt — december 1-jéig lehetett jelentkezni. Ezúttal negyvenen vettek részt, a hazai versenyzők mellett egyiptomi, észak-macedóniai, montenegrói, horvátországi, szlovéniai, hollandiai énekesek.

A bírálóbizottságba horvátországi, észak-macedóniai és szerbiai kiemelt szaktekintélyek kerültek. Újvidéken a gálakoncertet tartották meg, melyen a tíz legjobb versenyző vehetett részt. Közülük kerültek ki azok, akiket hallhatott az óbecsei közönség.

A koncert ajándék volt a szó legszorosabb értelmében, felejthetetlen emlék, mely a fellépő Iva Čičovačkinak, Ognjenka Lazićnak, Katarina Katanićnak, Jovana Kovačevićnek, Sonja Mušikićnek (zongora) és a nagykikindai Kis Tamásnak, a verseny különdíjasának köszönhető, aki a versenyen előadott W. A. Mozart Figaro házassága című opera Non più andrai kezdetű áriáját Óbecsén is bemutatta. Csodálatos egymásutánban csendült fel Johannes Brahms, Francesco Cavalli, Sergey Rachmaninov, Giovanni Battista Pergolesi, Antonio Caldara, Gioachino Rossini, Petar Konjović, Stanislav Binički, Alfredo Catalani és Lehár Ferenc kompozíciója.

Lassan leszállt az este, csak a csillagok próbálták felülmúlni a könyvtár ablakain megpihenő fényt, remek zongorakíséret dallamára váltották egymást a szólisták, és a felcsendülő taps a remek produkciókat volt hivatott megköszönni.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Vitkay-Kucsera László, a rendezvény fő szervezője és Balázs Márta, a Flori Art Polgári Egyesület elnök asszonya.

A koncert megszervezéséért köszönet jár a támogatóknak: a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárságnak, a Tartományi Oktatási‚ Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságnak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határon Túli Támogatások Igazgatóságának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, Újvidék Város Kulturális Tanácsának, a Szerb Népszínháznak, Az Előadók Kollektív Jogainak Megvalósítása Szervezetnek, a Vojvodina tonnak, a Vajdasági Zeneművészek és Előadók Szövetségének.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..