home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Kánaán után, Édenkert előtt
Németh István
2007.10.24.
LXII. évf. 43. szám

Még nem tört be hozzánk teljes erővel az Európai Unió, de máris rendelkezett, hány hektáros szőlőskertünk lehet, ha egyenrangú és egyenjogú tagjává válunk tizenkettőben, tizenötben vagy a századvégen. Ez a szőlőskert összességében, de régióként elosztva negyvenezer hektár lehet. Mert csak ekkora ter...

Még nem tört be hozzánk teljes erővel az Európai Unió, de máris rendelkezett, hány hektáros szőlőskertünk lehet, ha egyenrangú és egyenjogú tagjává válunk tizenkettőben, tizenötben vagy a századvégen. Ez a szőlőskert összességében, de régióként elosztva negyvenezer hektár lehet. Mert csak ekkora területre ad az EU uniós támogatást. Mindenekelőtt és elsősorban az őshonos fajták telepítésére és fönntartására. Szűkebb pátriánkban a karlócai ürmös (és nem bermet, ahogyan bizonyos őshonos magyar ajkak nevezik ezt a csakugyan híres nedűt!), továbbá a verseci rizling, s végül, de nem utolsósorban a Szabadka környéki homoki borok ajnározására.
Tehát aki meg akarja alapozni a jövőjét a szülőföldjén, és a szőlészet-borászat mellett teszi le a garast, nem árt, ha már most elkezdi hegyezni a fülét, és figyelemmel kíséri az internetet meg a trendeket. Mert ha egyszer csakugyan belépünk az Unióba, szülőföldünk, amely a verseci hegyektől kezdve Karlócán át egészen Királyhalmáig Kánaán évszázadokon át nem lehetett, de az EU-ban Paradicsommá lényegülhet. Esetünkben turistaparadicsommá! Elnéptelenedő falvainkat, a még itt-ott fellelhető kunhalmainkat, tanyaromjainkat, kompakt nemzetiségűvé váló városainkat elözönlik a turisták, akik akkorra már torkig lesznek Párizzsal, Firenzével, Palermóval, Béccsel és Prágával, szívesebben eljárnak majd hozzánk Ludas- és egyéb pusztáinkra csendet hallgatni, a Fruška gora kilátója tövében ürmöst szürcsölgetni és a Szent Péter bazilika helyett az elmúlt évtizedek folyamán kiüresedett verseci Szent Gellért-templomban térdet hajtani, hálát adva az Úrnak, hogy megízlelhetik egy olyan hegynek a levét, amiről medencét neveztek el, jóval az Európai Unió megálmodása előtt.
Most kell tehát üstökön ragadni a közeljövő ígéreteit. Így a szőlőtelepítésen rejlő lehetőségeket is. Valahol Brüsszelben ki van mondva, hogy az őshonos fajták támogatva lesznek. Noha máris jelentkeznek a szkeptikusok. Akik bizonyos őshonos jegesmedvék helyzetére hívják fel nemcsak az EU, hanem az egész földkerekség közvéleményének a figyelmét. Hogy ezek a gyönyörű teremtmények kipusztulnak a globális fölmelegedés következtében, ha nem kapnak EU-s meg világbanki támogatást. (A teremtés koronájának a kipusztulásáról egyelőre hallgatnak a kételkedők, mert tartanak az ellentábor cáfolatától: a föld lakossága, globálisan, nem hogy fogyna a kipufogó gázok, stb. sűrűségétől, hanem inkább robbanásszerűen nő, máris hatmilliárdon felül nyüzsögnek az emberek, csupán bizonyos régiók néptelenednek le s bizonyos őshonos népcsoportok válnak legendává.)
De visszatérve őshonos szülőföldünkre, ahová a kipusztult vagy kipusztított őshonos szőlőfajták újratelepítését várja el tőlünk az EU. Említettük, hogy ez a faluturizmus meggyökeresítésének a szempontjából prioritást élvez. Jönnek majd buszokon, vonatokon, hajókon, légibuszokon a francia, spanyol meg olasz boroktól elkábult, megcsömörlött nyugati turisták, új zamatú, új illatú nedűkre szomjazva. Akik - s máris előre figyelmeztetik a leendő szőlősgazdákat az illetékesek - nemcsak borkóstolóra térnek be egy-egy pincébe, hanem néhány napra megszállva a gazda vendégszobáiban - amelyeket máris időszerű volna a legkényesebb igényeknek megfelelően s a legkorszerűbben berendezni - szeretnének tapasztalatot szerezni a szőlőművelés mikéntjéről, hogyanjáról, magyarán kapát, metszőollót, ojtókést forgatni, puttonyt cipelni, permetezőt kezelni, szőlőt préselni, bort fejteni, tehát mindazt megismerni, gyakorolni, ami a szőlőműveléshez és a borérleléshez szükséges.
Innen tekintve a közeli jövőbe alulírott elrémül: mi történik akkor, ha egy hágai turistacsoport nem érkezik meg idejére Ékes Sándor messze földön híres hajdújárási szőlészetébe, ahol a hágai csoport kizárólag azzal a céllal vette nevezett szőlészetét célba, hogy ott tevőlegesen részt vegyen a permetezésben? Mi történik akkor, ha a csoportra várni kell, de a permetezés nem tűr halasztást?
És mi történik az adorjáni Kati nénivel, aki kilencvenéves kora ellenére szintén a falusi turizmus bevezetésére adja a fejét? Csirkekeltetéssel foglalkozik. De nem keltetőgéppel, hanem ősi módon, hús-vér kotlósokkal. A káni turistacsoport a ferihegyi repülőtér kifutópályájának meghibásodása miatt három napot késik, de a tojásaikon ülő kotlósok ezt nem méltányolják, időre kiköltik a kiscsibéket. Ezt tudván, a turistacsoport lemondja az adorjáni kitérőt, nem törődve azzal, ki kompenzálja szegény Kati néni fuccsba ment üzletét.
Mert azok semmi esetre sem, akik hasonló jövőképpel ámítgatják az EU-ról álmodó őslakos hagyományőrzőinket.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..