home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Kalácsnyuszik és barkarügyes tojások
KŐMëVESNÉ NYÁRY Márta
2012.04.04.
LXVII. évf. 14. szám
Kalácsnyuszik és barkarügyes tojások

- Kéri Brigitta felvételeMárcius utolsó napján szervezte meg Szajánban a Délibáb Hagyományápoló és Természetbarát Kör a 20. húsvéti népi játékokatNemcsak tojáskoccantásban, tojásgurításban és -futásban méretkeztek meg a szajániak a környékbeliekkel, hanem tojáskiállítást is tartottak a művel...

- Kéri Brigitta felvétele

Március utolsó napján szervezte meg Szajánban a Délibáb Hagyományápoló és Természetbarát Kör a 20. húsvéti népi játékokat
Nemcsak tojáskoccantásban, tojásgurításban és -futásban méretkeztek meg a szajániak a környékbeliekkel, hanem tojáskiállítást is tartottak a művelődési otthon tágas fogadócsarnokában. A nagykikindai Fejős Klára iskolából Gyuránki Norbert tűnt ki a nemzeti motívumú tojásaival, rajta kívül remek volt a szintén nagykikindai Molnár István alkotása is: ő a hagymahéjjal festett tojásokra Jézus születését, szenvedését, feltámadását karcolta rá. A vendéglátók ötletessége sem ismert határt. Domonkos Renáta gyermekeivel, Fannival és Martinnal tördelt tojáshéjakból pipacscsokrot állított össze és barkarügyekből nyuszikat, tojásokat készítettek. A tiszahegyesi Fekete Anna és Željana Brašnjo a hímes tojások mellé kelttészta-nyuszikat sütött.
A rendezvényen felléptek a szajáni óvodások Németh Mónika óvónő vezetésével. Helybeli húsvéti gyermekjátékokat mutattak be, de nem maradhatott el a gyerekek locsolkodási szokásainak a dramatizálása sem.
Külön figyelmet érdemel a Zsigovity Hajnalka által összeállított húsvéti művelődési műsor, melyben bemutatkozott Jenován Gabriella, Süli Evelin és Szibilla, Bóka Kristóf, Tóth Orsolya, Német Bettina, Kormányos Réka és Balázs, Jenován Nikoletta, Visnyei Viktória, Tóth Evelin és Zsigovity Tünde.
A rendezvény háziasszonya a Délibáb elnöke, Zombori Szilvia volt. A húsvéti népi játékokon megjelent Talpai Sándor, a nagykikindai községi képviselő-testület elnöke és Apró Kornél, a szajáni helyi közösség elnöke.
Az ünnepséget támogatta a helybeli Kabók Lajos, a szajáni helyi közösség és a Móra Károly Általános Iskola.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..