home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
KOŠTUNICA BUDAPESTEN. Egynapos hivatalos látogatáson...
(o. i.)
2007.11.21.
LXII. évf. 47. szám

KOŠTUNICA BUDAPESTEN. Egynapos hivatalos látogatáson Budapesten járt Szerbia miniszterelnöke, Vojislav Koštunica, és találkozott vendéglátójával, Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel, majd fogadta őt Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke is. A...

KOŠTUNICA BUDAPESTEN. Egynapos hivatalos látogatáson Budapesten járt Szerbia miniszterelnöke, Vojislav Koštunica, és találkozott vendéglátójával, Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel, majd fogadta őt Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke is. A Gyurcsány Ferenccel folytatott tárgyalásokon szó esett a bilaterális kapcsolatokról, a két ország területén élő nemzeti kisebbségekről, valamint Kosovo státusának a rendezéséről. A megbeszélést követően Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta: kölcsönös és osztott felelősséggel viseltetik ő is és Koštunica kormányfő is a nemzeti közösségek és kisebbségek helyzete iránt. A találkozót követő sajtótájékoztatón Vojislav Koštunica elsősorban arról beszélt, hogyan viszonyul Szerbia Kosovo kérdéséhez. Budapesten is elmondta sokszor megismételt álláspontját: Kosovo ügyében könnyebb meglelni a kompromisszumot, ha az érintettek tiszteletben tartják a nemzetközi joggyakorlatot, a területi integritás és szuverenitás megkérdőjelezhetetlenségét. Az Országgyűlés elnöke, Szili Katalin a szerb miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen kifejtette: meg kell előzni, hogy a kosovói rendezés során fegyveres konfliktus vagy erődemonstráció alakuljon ki. Szerinte Szerbia tavaly elfogadott új alkotmánya egyfajta garanciát jelent arra, hogy a kosovói rendezést követően a déli tartományból esetleg elmenekülő szerbek nem borítják fel az egyensúlyt a Vajdaságban. Ugyanakkor megkérdezte a vendégtől: a Vajdaságban miért veszik nyilvántartásba az üres házakat. A szerb miniszterelnök válasza: az egész országban feltérképezik az ingatlanokat, hogy a kormány átfogó képet kapjon.
A Budapestre látogató szerbiai delegációnak tagja volt Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki újságíróknak elmondta: a két miniszterelnök megbeszélésén szó esett a gazdasági kapcsolatokról is, ami azért fontos, mert az áruforgalom nagyságát tekintve Magyarország Szerbiának sorrendben a hatodik legnagyobb külkereskedelmi partnere. ,,Ez pedig egy olyan eredmény, amivel élni kell - mondta Józsa László, aki egy nappal korábban Kiss Péter kancelláriaminiszterrel találkozott... A találkozón a miniszter közölte: a következő 7 évben mintegy 50 millió euró áll rendelkezésre a határokon átnyúló együttműködési programokra. A Magyar Szó tudósítójának kérdésére, hogy a két miniszterelnök megbeszélésén erről az uniós lehetőségről szó esett-e, Józsa László azt válaszolta: ,,A magyar kormányfő beszélt erről a lehetőségről. A szerb fél erre csak annyit reagált: örömmel nyugtázza, hogy rendelkezésre áll egy ilyen hitelkeret. Ennél konkrétabban erről a tárgykörről nem esett szó.
A KANCELLÁRIAMINISZTERNÉL. A budapesti kormányfői találkozó előtti napon Kiss Péter kancelláriaminiszter fogadta a vajdasági magyar politikai élet képviselőit: Józsa Lászlót, az MNT vezetőjét és Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét. Pásztor István nagyon fontosnak tartja, hogy a kancelláriaminiszter konzultációra hívta a vajdasági magyarság politikai képviselőit, s elmondta: ,,Mi úgy érzékeljük, hogy Szerbia és Magyarország kétoldalú kapcsolatai nem bontakoztak ki olyan mértékben, ahogyan az lehetséges volna. Reméljük, hogy Vojislav Koštunica látogatása újabb lendületet adhat ennek a folyamatnak, hiszen új elemek is jelentkeznek a bilaterális együttműködésben. Elsősorban a határon átnyúló együttműködésekre kell itt gondolni, hiszen 2007 és 2013 között mintegy 50 millió euró áll rendelkezésre ilyen jellegű programok megvalósítására. Hozzátette azonban, hogy ezek a lehetőségek csak akkor valósulhatnak meg teljes mértékben, ha kormányzati szinten is megvan az erre vonatkozó szándék. Egy nappal később kiderült: ennek az 50 millió eurós lehetőségnek Budapest jobban örül, mint Szerbia miniszterelnöke, Vojislav Koštunica. Vagy ha örül, akkor nagyon jól titkolja.
KOSOVÓI VÁLASZTÁSOK. Vasárnap parlamenti választás volt Kosovóban, de azt az ott élő szerbek bojkottálták - ennek ellenére 10 szavatolt helyük van a prištinai parlamentben. A választások győztese a Hashim Thaci vezette Kosovói Demokratikus párt lett, a második helyen a Kosovói Demokratikus Szövetség lett. Tachi szerint ezek a választások azt bizonyítják: ,,Kosovo kész arra, hogy mint szabad, demokratikus, független ország haladjon előre. Bejelentette, hogy december derekán kihirdeti Kosovo függetlenségét. Belgrádi értékelés szerint maguk az albánok is a vártnál kevesebben vettek részt a szavazáson, mert ,,Kosovóban fejetlenség és bűnözés uralkodik. Egyébként a választások nem változtatnak a helyzeten: azokban a községekben, ahol a szerbek vannak hatalmon, ez a hatalom megmarad, s a szerbek a párhuzamos hatalom révén fogják érvényesíteni a jogaikat.
MIT HOZ A TOLONCEGYEZMÉNY? Vannak rossz előjelek, mint amilyen az üres házak összeírása a Vajdaságban. És ilyen rossz előjel az is, hogy a lakosság összetételének a megváltoztatása az utóbbi 4 évben is tartott: a nagybecskereki községben a 2002-es adatok szerint 4000 roma élt, ma a számuk eléri a 11 000-et. Ezt Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője mondta a Muzslyán megtartott lakossági fórumon. Szerinte nagy talány, hogy az európai országokból kitoloncoltak hányan lesznek - 50 000-en vagy 150 000? Az is talány, hova jönnek majd haza. A fiatal képviselő ebben a kérdésben sem optimista, de nem is pesszimista - inkább realista. A szerbiai alkotmány tiltja a lakosság összetételi arányának erőszakos megváltoztatását - s ez némileg védelmet biztosít a vajdasági magyarság számára. Ugyanakkor gondba ejtő, hogy a kormánynak erre a helyzetre nincs stratégiája. Mi több, azt hangoztatja, hogy a kitoloncoltak visszatelepítése anyagi fedezet nélkül is véghezvihető.
TUDÓS EGYETEMISTÁK. Újvidéken tartották meg a VI. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát. A VMTDK hatodik rendezvényén 82 egyetemista mutatta be tudományos munkájának eredményét - ők mindannyian elismerő oklevélben részesültek, a legrangosabb kitüntetést, a Kristálygömböt pedig Simon Vilmos kapta. A konferenciát köszöntő Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár elmondta: a tudományos kutatás a fenntartható fejlődésünk záloga. Az a tény pedig, hogy a tutorok is részt vesznek a konferencia munkájában, elismerést érdemel, hiszen ezek az emberek ily módon is hozzájárulnak a vajdasági magyar tudományosság jövőjének a biztosításához. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Pásztor Bálint köszöntötte az egybegyűlteket, s az utóbbi években megfigyelhető fiatalításra hívta fel a figyelmet. Fiatalításra a művészetekben, a közélet több pontján, s ugyanilyen fontos ez a tudomány területén is. Ehhez kérte a tudományban és felsőoktatásban dolgozók segítségét: a VMTDK-s fiatalok ugyanis méltó utódaik lehetnek mentoraiknak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..