home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Jönnek az oroszok!
BÖDŐ Sándor
2011.06.01.
LXVI. évf. 22. szám
Jönnek az oroszok!

Jönnek, és remélhetőleg maradnak is egy ideig. Legalábbis ebben bíznak Magyarkanizsán. Ezek az oroszok ugyanis nem katonák, nem tankokkal érkeznek, mint anno elődeik, akik fegyverrel vívták ki Magyarországon való tartós maradásuk ''jog”-át, hanem turisták, akik személyi poggyá...

Jönnek, és remélhetőleg maradnak is egy ideig. Legalábbis ebben bíznak Magyarkanizsán. Ezek az oroszok ugyanis nem katonák, nem tankokkal érkeznek, mint anno elődeik, akik fegyverrel vívták ki Magyarországon való tartós maradásuk ''jog”-át, hanem turisták, akik személyi poggyásszal és vélhetően vastag bugyellárissal érkeznek a szerbiai idegenforgalmi piacra. Egyelőre turistaként jönnek, de idővel talán befektetőkké is válnak majd. E folyamat első lépése volt, hogy a közelmúltban a Szerbiai Turisztikai Szervezet és az újvidéki Bon Voyage Idegenforgalmi Ügynökség szervezésében hétnapos szerbiai körútja első állomásaként Magyarkanizsára érkezett egy 33 oroszországi turistairoda képviselőiből álló csoport.
A vendégek a Községi Idegenforgalmi Szervezet, valamint a községi önkormányzat illetékeseinek kíséretében megtekintették a város nevezetességeit, a hoteleket, a Tisza-partot, a Városházát, a templomokat és végül a Gyógyfürdőt, melynek szolgáltatásai iránt igen nagy érdeklődést mutattak, de a megbeszélések során megismerkedtek az egész magyarkanizsai község idegenforgalmi kínálatával is.
Ljubinka Maksimović Taljai, a Községi Idegenforgalmi Szervezet igazgatója az orosz vendégek látogatása után elmondta, hogy a moszkvai és Moszkva környéki turistairodák érdeklődése nem pusztán azért irányult elsőként Magyarkanizsára, mert az államhatár átlépését követően éppen ''belebotlottak”, hanem külön is kérték, hogy Magyarkanizsa bekerüljön a látogatási programjukba. Az orosz Gaszprom Kőolajipari cég képviselői már jártak a Tisza-parti városban, és elégedetten tértek haza, jó hírét keltve hazájukban a magyarkanizsai idegenforgalomnak, a kisvárosban tapasztalt vendégszeretetnek és persze a kitűnő színvonalú gyógyfürdői kezelésnek is.
Ahogyan azt a turistairodák képviselői is elmondták, első nekifutásra szinte bizonyos, hogy az orosz turisták a magyarkanizsai Gyógyfürdő egészségügyi szolgáltatásai iránt mutatnak majd legnagyobb érdeklődést, mivel Oroszországban kevés a magyarkanizsaihoz hasonló gyógyhatású fürdő. Dr. Slobodanka Drndarski szakorvos bemutatta nekik a létesítményt, végigjárta velük a terápiatermeket, rendelőket, medencéket, láthatták a modern egészségügyi berendezéseket, a különféle szolgáltatásokat nyújtó helyeket, az éttermeket és a szakkórházat övező, végtelen nyugalmat árasztó pihenőoázist, a Népkertet is.
- Ez egy új próbálkozás, melyben az egészségügy és a turizmus - a leendő turistákkal együtt - egy kedvező végkifejlettel kecsegtető közös kezdeményezésbe fog. Szakorvosként meggyőződésem, hogy az egészségügyi szolgáltatások terén versenyképesek tudunk lenni Európával, és minden tekintetben eleget tudunk tenni az Oroszországból rehabilitációra vagy konkrét gyógykezelésre hozzánk érkező betegek elvárásainak - nyilatkozta a doktornő.
A körséta után a turistairodák képviselői elégedetten nyilatkoztak a Gyógyfürdő és a hotelek szállás- és étkeztetési lehetőségeiről, az egészségügyi szolgáltatásokat pedig akárcsak a fekvő- és járóbeteg-ellátást, magas szintűnek ítélték meg. Várható tehát, hogy hamarosan - a látogatás konkrét eredményeként - az első oroszországi turisták meg is érkeznek Magyarkanizsára.
Ezt erősítette meg az egyik moszkvai utazási iroda képviselője, Larissza Vorozscsova is, akinek szerfölött megtetszett városunk nyugalma, rendezettsége és tisztasága, valamint a rengeteg zöldövezet, melynek Moszkva igencsak híján van. Megítélése szerint az árak nagyon is elfogadhatóak az orosz vendégek számára, a szolgáltatások színvonala pedig a legkényesebb ízlésűek igényeit is kielégíti.
Az Aqua-Panon Hotel igazgatónője, Gordana Čučković szerint az orosz piac nagy lehetőségeket rejt a magyarkanizsai idegenforgalom számára, és e lehetőséget ki kell használni. Ez a látogatás egy vissza nem térő alkalom, melynek sikeréhez az általa vezetett szálloda is jócskán hozzá fog járulni.
Koza Róbert, a magyarkanizsai Községi Tanács idegenforgalommal és vendéglátóiparral megbízott tagja az orosz delegáció látogatását igen pozitívnak értékelte, és reményét fejezte ki, hogy a Magyarkanizsán járt orosz turisták jó tapasztalatainak és a rendelkezésre álló rövid idő ellenére is igen alapos bemutatkozásnak hála akár már ebben az idényben is számítani lehet a szervezett orosz turistacsoportok látogatására.
Az orosz vendégek szerbiai körútjuk során Palicsra és Szabadkára, majd Újvidékre és Belgrádba is ellátogattak, végül pedig a szerbiai gyógyfürdők kínálatával ismerkedtek meg.
Magyarkanizsa idegenforgalma egyébként - az oroszok nélkül is - javuló tendenciát mutat. A Községi Idegenforgalmi Szervezet első negyedévi jelentéséből ugyanis az derül ki, hogy három hónap alatt a turizmusból származó bevétel összege elérte a 340 ezer eurót. A Gyógyfürdő valamivel több mint 15 ezer, a többi szállásadó pedig összesen majd 3 ezer vendégéjszakát jegyzett, ami a tavalyi év azonos időszakához képes 24 százalékos javulást jelent, ugyanakkor 28 százalékkal növekedett a befizetett idegenforgalmi illeték is. Az első három hónap téli időszakának nem túl gyakori rendezvényein mintegy 1500 résztvevő lépett fel, a látogatók száma pedig elérte a hétezret.
A Községi Idegenforgalmi Szervezet az év első három hónapjában több pályázaton is támogatást nyert a hazai és külföldi idegenforgalmi kiállításokon való bemutatkozáshoz. A Regionális Fejlesztési Minisztérium pályázatán 50 százalékos önrésszel nyert 2 millió 400 ezer dináros támogatást a szervezet a folyami határátkelőhely befejezésére és a nautikai információspult felállítására költi.
A napokban írták ki a közbeszerzési pályázatot három új folyami móló felállítására, melyhez a Községi Idegenforgalmi Szervezet egy tavalyi IPA-pályázaton 20 ezer eurós támogatást kapott. A kivitelező kiválasztását követően a városi strandon lecserélik a régi mólót, a felderítők Tisza-parti Vízitelepénél pedig két újat helyeznek el, és ezek városi kikötőhelyként funkcionálnak majd.
A strandon lévő medence és sátortábor üzemeltetésére szükséges pénz már megvan, a strand területe pedig május elseje óta rendezett, tiszta, és fogadja a látogatókat. A sátortábor szolgáltatásainak ára az idén nem változik. A nagyterasz új vizesblokkot és felújított konyhát kapott, és a hónap eleje óta már üzemel is.
A városban a jövő hónapban idegenvezetői képzés indul, melyhez a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége nyújt szakmai támogatást, a költségeket pedig pályázati forrásokból fedezik.
A jelentésben szereplő aktivitások, az elért eredmények és a fejlesztési elképzelések egyöntetűen arra irányulnak, hogy a község gazdaságfejlesztési stratégiájának egyik alappillére ne csak papíron, hanem a gyakorlatban is az idegenforgalom legyen. Ha a kedvező tendenciák folytatódnak, akkor nem lehet gond az Oroszországból vagy a világ bármely szegletéből Magyarkanizsára látogató turisták megfelelő szintű ellátásával. Ennek pedig csak egyetlen végeredménye lehet: az, hogy a turista viszontlátással köszönjön el Magyarkanizsától, és hogy ezt szó szerint is értse, úgy, ahogyan mondta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..