home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Ismét zászló lobog a múzeum legmagasabb pontján
2008.04.30.
LXIII. évf. 18. szám
Ismét zászló lobog a múzeum legmagasabb pontján

Több mint félévszázad után ismét nemzetiszínű lobogó díszíti a Móra Ferenc Múzeum kupoláját. Egy újonnan készített négy méter hosszú, hat centiméter átmérőjű rozsdamentes acélrúdra került a két négyzetméter nagyságú piros-fehér-zöld trikolor. A zászló időközönkénti csereéjét precízen kialakí...

Több mint félévszázad után ismét nemzetiszínű lobogó díszíti a Móra Ferenc Múzeum kupoláját. Egy újonnan készített négy méter hosszú, hat centiméter átmérőjű rozsdamentes acélrúdra került a két négyzetméter nagyságú piros-fehér-zöld trikolor. A zászló időközönkénti csereéjét precízen kialakított csigasor segíti majd. Az időjárás viszontagságai, a természetes elhasználódás következtében évente akár kétszer is cserélni kell majd a zászlót. A helyreállítás emberpróbáló feladat elé állította az intézmény dolgozóit, a munkálatokban részt vevőket.
Archív felvételek tanúsága szerint egykoron a Kultúrpalota kupolájából kinyúló zászlótartó rúdon nemzetiszín lobogót lengett. A zászlótartónak azonban hat évtizede nyoma sem volt a múzeumépület tetején. Azazhogy nyoma azért volt: Király Lászlónak, a Móra Ferenc Múzeum gondnokának tájékoztatása szerint az üvegkupola csúcsán megmaradt az a 80 centiméter mély tartófészek, amelybe ismét beleilleszthető volt az újonnan elkészített zászlótartó rúd. Immár újra nemzetiszín lobogót fodroz a szél a múzeumi kupola fölött. Zombori István igazgató az idén 125 éves múzeum ilyetén régi állapotának visszaállításával is a nemzeti trikolór megbecsülését kívánja hangsúlyozni.
A helyreállítás nem kevés feladat elé állította az intézmény dolgozóit, a zászlórúd visszaállításában részt vevőket.
A zászlótartó rúd újbóli elkészítése és visszahelyezése akut problémára is figyelmeztette a szakembereket: megoldatlan volt a múzeum fémszerkezetű kupolájának a villámvédelme, a négyméteres zászlótartóval pedig különösképpen gondoskodni kellett erről, hiszen így ez a pont mintegy kétszáz méteres körzetben a legmagasabb fémes csúcs. A munkák során a villámvédelem is megoldást nyert a zászlótartó rudazat és a kupola fémszerkezete esetében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..