home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Iskola az ódon falak között
NAGY Éva
2004.10.19.
LIX. évf. 42. szám
Iskola az ódon falak között

A felújított ,,öreg olajos”Ismét folyik a tanítás a Majsai Úti Általános Iskola 1908-ban épült, nemrég felújított épületében,,Én iskolám, köszönöm most neked,Hogy az eljött élet-csaták közöttVolt mindig hozzám víg üzeneted'- hallottuk Németh János műsorvezetőtől a jól ismert Ady-idéz...

A felújított ,,öreg olajos”

Ismét folyik a tanítás a Majsai Úti Általános Iskola 1908-ban épült, nemrég felújított épületében
,,Én iskolám, köszönöm most neked,
Hogy az eljött élet-csaták között
Volt mindig hozzám víg üzeneted'
- hallottuk Németh János műsorvezetőtől a jól ismert Ady-idézetet az Üzenet egykori iskolámba című versből azon a szeptember végi avatón, amelyen ünnepélyesen átadták rendeltetésének az iskola 1908-ban épült régi udvari épületét. Hosszú idő után újra gyermekzsivajtól hangos az 1980 óta üresen, kihasználatlanul álló, enyészetnek odavetett épület, nemrégiben fejeződtek be ugyanis - eredeti küllemét megtartó - felújítási munkálatai. Az olajos padlójú tantermeket ezúttal rendkívül otthonosan berendezett, barátságos napközi, valamint tágas műszaki szaktanterem váltotta fel. Az átadás napján az épületbe lépve még érezni lehetett a friss festék szagát, de a helyiségeket már azonnal birtokukba vehették a diákok.
Az 1868 és 1918 közötti időszakban lakosságának, népiskoláinak és tanítóinak számát tekintve Szabadka Magyarország harmadik legnagyobb városa volt, csak Budapest és Szeged előzte meg ebben. Az 1890. évi határozat értelmében a városi hatóság hét iskola építését tervezi, ebből ténylegesen öt épült fel: a Rókusi (a mai Ivan Milutinoviæ), a Vörös Ökör (a mai Ivan Goran Kovaèiæ), a Kakas (a süketnémák iskolája), a Szent György-i (a mai Sonja Marinkoviæ) és a Galamb (a mai Matko Vukoviæ) iskola. Ezekben a tanítás az 1893/1894. tanévben kezdődött meg. Velük csaknem egyidejűleg 40 tanyai iskola építését is tervbe veszik, melyek egyike a ma kulturális műemléknek számító Majsai úti iskola régi épülete lett. Újbóli megnyitásának jelentőségét növeli tehát, hogy még az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült 35 ilyennel együtt a díszes és drágább szecessziós stílus helyett az olcsóbb eklektikus stílusban. A tervezett 40 ilyen tanyai iskolából ugyanis az 1908 és 1912 közötti időszakban a gazdasági hanyatlás miatt csupán 35 épülhetett fel. Egy másik ilyen is létesült itt ugyanakkor, a nevük Majsai úti 3-as és 4-es iskola volt, az egyikben szerb, a másikban pedig magyar nyelven folyt a tanítás. A teljesen egyforma T alakú típusépületekben egy nagy tanterem és kétszobás tanítói lakás kapott helyet. Mindezért a Műemlékvédelmi Intézet munkatársai szigorúan ellenőrizték a tatarozási munkálatokat, hogy ne történjék változás az épület eredeti arculatán.
A bensőséges hangulatú, zenés-táncos-verses ünnepi műsorban nemcsak az iskola mostani diákjai mutatkoztak be, hanem egykori tanulói is. Vendégünk volt NÉMETH János újságíró, SIFLIS Zoltán filmrendező és CINDORI ŠINKOVIÆ Mária irodalomtörténész. TÓTH Szilvia igazgatónő beszédében köszönetet mondott a támogatóknak, Szabadka város önkormányzatának, a szülőknek, a munkatársaknak és a gyerekeknek, akik anyagilag vagy eszmeileg segítették az épület felújítását. Elmondta, hogy a tatarozása azért vált fontossá, mert a gyermeklétszám szerencsére, ha lassan is, de nő, így egyre több tanteremre van szükség. ,,Egy olyan épületet fognak ma a gyerekek belakni, amelynek múltja és lelke van, és mától jövője is lesz' - hallottuk az igazgatónőtől. Elmondta, hogy élete legfontosabb művének tekinti a régi iskolaépület felújítását, hiszen személyes élmény köti az ,,öreg olajos'-hoz: nagyszülei, szülei, férje és ő maga is ennek az iskolának volt a diákja, és az ősök emléke kötelezi. Orvosok, mérnökök, tanárok, munkások, vagyis EMBEREK lettek azok, akik innen kikerültek, sokan közülük hű, szorgalmas, szófogadó tanulójaként ma is az iskolában dolgoznak.
PINTÉR MOLNÁR Edit oktatási tanácsos átadta az önkormányzat ajándékát, a város címerét ábrázoló táblát, amely azóta már a felújított épület belső, udvari falát díszíti. A műsor utáni fogadáson felvetődött egy évenként tartandó nyílt nap elgondolása, amikor az egykori diákok - miként most is - újra ellátogatnának egykori tanintézményükbe, és felidéznék régmúlt, iskolájukhoz fűződő emlékeiket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..