home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Információk a magyarországi továbbtanulásról
Fendrik Betalan
2010.01.13.
LXV. évf. 2. szám

Bizonyára minden végzős középiskolás elgondolkodott már azon, mihez kezd majd a középfokú tanulmányainak a befejezése után. Ezúttal -- a saját tapasztalataim alapján -- azoknak kívánok hasznos információkat nyújtani, akik Magyarországon szeretnének továbbtanulni.A határon túli magyarok esetében a fe...

Bizonyára minden végzős középiskolás elgondolkodott már azon, mihez kezd majd a középfokú tanulmányainak a befejezése után. Ezúttal -- a saját tapasztalataim alapján -- azoknak kívánok hasznos információkat nyújtani, akik Magyarországon szeretnének továbbtanulni.
A határon túli magyarok esetében a felvételi eljárás megegyezik a magyar állampolgárokra vonatkozóval. A jelentkezési határidő február 15-e. A felvételi eljárással kapcsolatos részletes információk az Országos Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató kiadványban vagy a www.felvi.hu internetes oldalon találhatók. Az Oktatási Minisztérium által kiadott jelentkezési lapok benyújtásával, vagy elektronikus úton, Interneten keresztül lehet jelentkezni (az internetes ügyintézés kevésbé megbízható, a korábbi években hibásan működött a rendszer, a legnagyobb problémák az elektronikus úton történő hiánypótlásnál fordultak elő, sokakat ez miatt nem vettek fel az egyetemre -- a szerző megjegyzése).
Minden jelentkezőnek minimum 9000 Ft-ot, azaz a felvételi eljárás alapdíját be kell fizetnie. Ezért három képzés megjelölésére van lehetőség. Amennyiben az érdekelt tanuló az alapdíjban benne foglalt 3 képzésen felül további helyeket is megjelöl, jelentkezésenként még 2000-2000 Ft. kiegészítő díjat kell fizetni -- az alapdíj mellett.
Az Országos Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban részletes leírás található arról, hogy milyen dokumentumokat kell, illetve lehet csatolni (középiskolai bizonyítványok, iskolalátogatási igazolás, nyelvvizsga stb. fénymásolata) a jelentkezési laphoz.
A két állam közötti ekvivalencia-egyezmény alapján a Szerbiában kiadott, középfokú végzettséget tanúsító bizonyítványokat Magyarországon egyenértékűnek kell tekinteni a magyar középszintű érettségi bizonyítvánnyal. 2009-től az Oktatási Minisztériumban dolgozzák fel az adatokat. Nem kell attól tartani, hogy egyes egyetemek nem fogadják el az érettségi bizonyítványokat. A külföldi állampolgárok esetében két érettségi tantárgy százalékos eredményeit összeadják és megkétszerezik. A Felsőoktatási Tájékoztatóban és a www.felvi.hu internetes oldalon fel van tüntetve, hogy melyik szakhoz, milyen tantárgyakból szükséges érettségi vizsgát tenni. Bizonyos szakokra való jelentkezés esetében kötelező az emeltszintű érettségi (például: anglisztika).
A magyarországi érettségire való bejelentkezés határideje szintén február 15. Az Oktatási Minisztérium honlapján (www.om.hu) található egy űrlap, amit kitöltés után ki kell nyomtatni, az Oktatási Minisztérium Regionális Hatóságánál jelentkezni vele, majd az ott kapott csekket befizetni. Az érettségi pontokkal maximum 400 pont szerezhető, a többlet pontokból pedig 80, amelyek emeltszintű érettségiért, nyelvvizsgáért, tanulmányi versenyeken elért eredményekért kaphatók.
A művészeti képzési területre jelentkezők esetében az intézményi gyakorlati vizsga eredményéből számítják ki a szerzett pontokat.
Hiánypótlásra július első hetéig van lehetőség. Elektronikusan, levélben vagy személyesen lehet elvégezni. Az utóbbi a legbiztonságosabb (1088 Budapest, Kempelen Farkas Hallgatói és Információs Központ, Reviczky utca 6.). Minden esetben az okiratok fénymásolatát kell átadni, elküldeni, ugyanis a mellékelt dokumentumokat a feldolgozás után megsemmisítik.
A jelentkezés előtt vagy után a hallgatóban felmerülő felsőoktatással kapcsolatos kérdéseket az info@felvi.hu e-mail címre lehet elküldeni, két-három napon belül megválaszolják az Educatio Kht. alkalmazottai.
Szinte minden nappali tagozatos, államilag támogatott, szerb állampolgárságú magyar hallgató pályázhat az Oktatási Minisztérium által meghirdetett Miniszteri Ösztöndíjra.
Az előző évek kiírásai szerint nem pályázhattak a középiskolai tanulmányaikat részben vagy egészében Magyarországon végző személyek (nem minősül Magyarországon folytatott tanulmánynak, ha a pályázó csak az érettségi vizsgát teszi le Magyarországon).
Bizonyos szakokra nem jelenik meg a Miniszteri Ösztöndíj pályázat (például a jogi képzési területen tanulók nem pályázhatnak ösztöndíjra). Bővebb információ a www.martonáron.hu honlapon található.
A Miniszteri Ösztöndíjban részesülő hallgatókat automatikusan felveszik a Márton Áron Szakkollégiumba (Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden van kimondottan a határon túli magyarok számára fenntartott kollégium). Természetesen azok a határon túli hallgatók is pályázhatnak kollégiumi elhelyezésre, akik nem kapnak ösztöndíjat.
A Balassi Intézet minden évben meghirdeti az egyetemi előkészítő tanfolyamot. Azok, akik felvételt nyertek, a képzés alatt Miniszteri Ösztöndíjban részesülnek és a kollégiumi elhelyezés is biztosított a számukra. Az előkészítő képzés folyamán két tantárgyat hallgathatnak, majd záróvizsgát tesznek, amennyiben sikeres, maximális pontszámmal juthatnak be a megjelölt felsőoktatási intézménybe (információk ugyancsak a www.martonaron.hu honlapon).
A pályázatok kiírásának várható időpontja 2010 áprilisa.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..