home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Igen jámbor fajta
NAGY Nándor
2007.11.21.
LXII. évf. 47. szám

Aludtam rá jó néhányat, de szándékosan tettem - mert nem tudtam, hogyan is kezdjek bele. Még mindig az a kép van előttem, amikor a tüntetni szándékozó bácskai gazdák traktorai ott állnak szépen felsorakozva a szántóföldeken, szégyenlősen arra készülve, hogy nyilvános tiltakozásként majd eltorlaszolj...

Aludtam rá jó néhányat, de szándékosan tettem - mert nem tudtam, hogyan is kezdjek bele. Még mindig az a kép van előttem, amikor a tüntetni szándékozó bácskai gazdák traktorai ott állnak szépen felsorakozva a szántóföldeken, szégyenlősen arra készülve, hogy nyilvános tiltakozásként majd eltorlaszolják az autópályát. Sajnos, úgy tűnik, természetesnek vették, hogy erre az alkalomra annyi rendőr vonuljon ki, amennyivel talán még a rendszer megdöntését is meg lehetett volna hiúsítani. Igazi erőfitogtatás volt ez a karhatalom részéről, amely tíz-egynéhány traktoros gazda előtt demonstrálta azt, amit talán az újvidéki újfasiszták ellen kellett volna - ahol feleannyi rendőr sem vonult fel. Öröm volt nézni az élére vasalt és patyolattiszta sötétkék egyenruhában felsorakozó rohamrendőröket, miközben arra gondoltunk, hogy bezzeg, ha Kosovóban is ilyen bátrak, határozottak és elszántak lettek volna, vagy lennének.
Enyhén szólva meglepő volt ez a nagyfokú készültség, és gyorsan kiderült, hogy felesleges is, hiszen a jól nevelt bácskai kisgazdák az első figyelmeztetésre és szép szóra elálltak útlezárási szándékuktól - úgyhogy a rendőröknek még a bakancsukat sem kellett besározniuk. Mert mit jelent egy aszálykár és szárazság meg pénztelenség az ország közbiztonságával szemben! A mezőgazdasági miniszter Kubába készült, de valószínűleg azt már nem tudja pontosan, hol van Nagyfény vagy Csantavér. Ott voltak viszont a tévékamerák, és így láthattuk, miként visszakoznak békésen a bácskai gazdák, és talán még elnézést is kértek a zavarásért. A vranjei Jumko dolgozói nemcsak utakat és tereket zártak le, hanem még az igazgatósági épületet is elfoglalták a vezérigazgatóval együtt. Šumadijában a belgrád-niši autópályát akkor zárják le az elégedetlenkedők, amikor akarják, de az újvidéki Vojvodina utasforgalmi vállalt több tíz autóbusza radikális tiltakozásként napokon át körözött Újvidék utcáin, megbénítva a közlekedést és a polgárok tízezreit macerálva. A rendőrség csak tisztes távolságról figyelte őket. A tiltakozás megelőzéséről vagy megakadályozásáról szó sem volt. A tiltakozni készülő bácskai kisgazdák előtt azonban az asztalra kellett csapni. Legközelebb valószínűleg a fejükre csapnak.
Ez lenne az az eset, amikor megdobnak kővel, te meg visszadobod kenyérrel. Ezt teszik a bácskai, vajdasági gazdák már évtizedek óta, és gazda helyett fejőstehén lett belőlük. åk nem tudnak tüntetni és tiltakozni, hanem csak dolgozni, termelni, és hallgatni. Pedig nem ártana a tiltakozást is gyakorolni, amit már az egyik vajdasági magyar párt kezdeményezett is. Tornyoson szervezett 8 traktorral forgalomlassító tiltakozást. Ahogyan a párt elnöke mondta: a közbátorság erősítésének érdekében.
Igen - a közbátorságról is szó van. åszintén szólva magam is csodálkozom, hogy hogyan is mertem mindezt leírni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..