home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Időjárás, éghajlat, víz és fenntartható fejlődés
2005.03.23.
LX. évf. 12. szám
Időjárás, éghajlat, víz és fenntartható fejlődés

Szalai Attila karikatúrájaMichel Jarraud úrnak, a WMO főtitkárának (kivonatos) üzenete A Meteorológiai Világnapon a Meteorológiai Világszervezet (WMO) konvenciójának 1950. március 23-ai hatályba lépését ünnepeljük. 2005-ben az Időjárás, éghajlat, víz és fenntartható fejlődés téma kiválasz...

Szalai Attila karikatúrája

Michel Jarraud úrnak, a WMO főtitkárának (kivonatos) üzenete
A Meteorológiai Világnapon a Meteorológiai Világszervezet (WMO) konvenciójának 1950. március 23-ai hatályba lépését ünnepeljük. 2005-ben az Időjárás, éghajlat, víz és fenntartható fejlődés téma kiválasztásával el kívánjuk ismerni a meteorológia, a hidrológia és a kapcsolódó geofizikai tudományok kiemelkedő szerepét és segédletét az emberiség haladásában, a fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődésben, a környezetvédelemben és a szegénység enyhítésében.
A cél: a jelen generáció szükségleteinek kielégítése anélkül, hogy veszélyeztetnénk a jövő nemzedékének lehetőségeit saját szükségletei kielégítésére.
Napjainkban a változás üteme gyorsabb, mint eddig bármikor. A meteorológia és hidrológia területén - különösen a legutóbbi évtizedekben - elért látványos eredményeknek köszönhetően sokkal többet várnak el ezektől a tudományoktól. Az elvárások abból a felismerésből is erednek, hogy a világgazdaság egyre érzékenyebb az időjárással és éghajlattal szemben. Az időjárás és az éghajlat gyakorlatilag minden emberi tevékenységre hatással van. A tevékenységek gyarapodása miatt pedig az ember egyre kevésbé tud megbirkózni az időjárási és éghajlati veszélyekkel.
2000-ben az ENSZ pontosította korábbi elképzeléseit a környezet károsítása nélkül történő társadalmi és gazdasági fejlődés vonatkozásában, és felszólította tagországait, hogy valósítsák meg a Millenniumi Fejlesztési Célokat (Millennium Development Goals - MDGs). Néhány 2015-ig elérendő cél:
" A napi egy dollárnál kevesebb pénzből élő, vagy éhező emberek arányának megfelezése;
" A biztonságos ivóvízhez nem jutó emberek arányának felére csökkentése;
" A sebezhetőség, kockázatfelmérés és katasztrófa-elhárítás kezelése, beleértve az enyhítés, a készenlét, a reakció és a helyreállítás kérdéskörét mint a biztonságosabb világ alapvető elemeit;
" Az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések kezelése, beleértve a megfigyelést, az előrejelzést és az erre vonatkozó stratégiák alkalmazását nemzeti, regionális és nemzetközi szinten;
" A környezeti fenntarthatóság biztosítása;
" Globális kapcsolatok kialakítása a fejlesztés érdekében.
A WMO mint az ENSZ időjárás-, éghajlat- és vízügyekben ,,hiteles hangja" felelős az olyan programok koordinációjáért és megvalósításáért, amelyek segítik a millenniumi fejlesztési célok és a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó egyéb kötelezettségek teljesítését.
A távérzékelés, vagyis a radar, a műholdas és egyéb megfigyelések, valamint az adatfeldolgozás és -átvitel területén történt fejlődés a légkör és az óceán fizikai és dinamikai folyamatainak, valamint a Föld egyéb elemeivel való kölcsönhatás jobb megismeréséhez vezetett. Ennek eredményeként az időjárás-előrejelzések és -riasztások minősége és pontossága jelentősen javult. Ma már lehetséges pontos előrejelzéseket készíteni 7-10 nappal előre a trópusi területeken kívül, és 3-4 nappal előre a trópusi területeken. A másik kiemelkedő eredmény az olyan jelenségek évszakos előrejelzése, mint az El Nino és az El Nina. A jelenleg rendelkezésre álló ismeretek és technikai lehetőségek jóvoltából hasznos előrejelzések készíthetők ezekről a jelenségekről pár hónappal vagy egy évvel előre.
Ez a fejlődés jelentősen javította az emberiség jólétét. Ellenben új problémák jelentek meg, mint az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése a légkörben, az éghajlatváltozás, a sztratoszféra ózonrétegének elvékonyodása, az ivóvízkészletek apadása, a légkör, valamint a víz szennyeződésének fokozódása. A fenntartható fejlődésre súlyos veszélyt jelentenek a mind szélsőségesebb időjárási és éghajlati körülmények, a trópusi ciklonok, az árvizek, az aszályok és a hőhullámok a világ különböző pontjain.
Becslések szerint az 1992-2001 közötti tízéves időszakban az összes természeti katasztrófa 90 százaléka hidrometeorológiai eredetű volt. Ezek 622 000 ember halálát okozták, ezenfelül több mint kétmilliárd embert érintettek, megművelhető területeket pusztítottak el és járványokat terjesztettek. Az említett időszakban a gazdasági veszteség 450 milliárd amerikai dollárra becsülhető, amely összeg az összes természeti katasztrófa által okozott kár csaknem 65 százaléka. A természeti katasztrófák káros hatása egy országot sem kímél, de a leggyengébbek szenvednek a legtöbbet. Egyetlen vihar évekig tartó küzdelmet jelenthet számukra. A korlátozott erőforrásokat, melyeket fejlesztésre lehetne szánni, sokszor a katasztrófák hatásainak enyhítésére kell fordítani. Az is előrelátható, hogy az éghajlatváltozás valószínűleg a természeti katasztrófák több fajtájának az erősödéséhez vezet. A WMO-nak és a nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatoknak tehát egyik fő célja a meteorológiai, hidrológiai és éghajlati eredetű természeti katasztrófákkal kapcsolatos halálozási arány csökkentése.
Az emberiség egészségi állapotának kérdésében, mely a fenntartható fejlődés alapvető követelménye, a WMO reagál a természeti katasztrófák és légköri változások közvetlen és közvetett hatására. Támogatja azokat a kutatásokat, amelyek az időjárás, az éghajlat és az egészségi állapot kapcsolatát vizsgálják, beleértve az ózonpajzs rombolásával kapcsolatos kérdéseket, a bizonyos betegségek kialakulását és terjedését segítő körülményeket, az éghajlatváltozás lehetséges hatásait az egészségre és a szélsőséges meleg, illetve hideg időjárás következményeit. A fenntartható fejlődés szempontjából alapvető fontosságú azt felmérni, hogy az időjárási és éghajlati ingadozások hogyan hatnak az élelmiszertermelésre.
Az időjárást senki sem tudja irányítani. A precíz megfigyelések, a nagyobb pontosságú és hosszabb időre szóló előrejelzések azonban nagymértékben javíthatják annak az esélyét, hogy az emberek viszonylagos biztonságban és nagyobb kényelemben élhessenek, valamint hogy hatékonyabban meg tudják óvni az értékes természeti kincseket. A sebezhetőbb országok számára lényeges a belső kapacitásépítés és a globális kapcsolatok kialakítása, hogy a fenti célokat elérhessék.
Az előrejelzési kapacitások fejlesztése - elsősorban a nagy hatással bíró időjárási események esetén - elsődleges fontosságú. Hosszabb távon a fenntartható fejlődés megköveteli azt is, hogy az éghajlat rendszerét jobban megértsük, lehetővé téve ezzel a jövőbeli éghajlati változások előrevetítését. A WMO mind nyomatékosabban támogatja a fejlődő országokat.
E nap ünneplése kapcsán szeretném kifejezni azt a kívánságomat, hogy 2005-ben a nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatok produktumainak elismertsége és hasznosítása mind szélesebb körben bővüljön. Örömmel várjuk a WMO együttműködésének erősítését a nemzeti döntéshozó és egyéb hatóságokkal, a tudományos közösséggel, a partnerszervezetekkel, a nem kormányzati szervezetekkel, a privát szférával, a médiával és a nagyközönséggel annak érdekében, hogy javítsuk a kommunikációt, és jobban meg tudjunk felelni azoknak a környezeti és fejlesztési kihívásoknak az időjárás, az éghajlat és a víz témakörében, amelyekkel az emberiségnek a XXI. században szembesülnie kell.
Forrás: http://omsz.met.hu/ajanlo/wmo2005.html és http://www.wmo.ch

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..