home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Húsvéti tojás
(o. i.)
2008.04.30.
LXIII. évf. 18. szám

CSAK AZÉRT SEM?! Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa a minap azt nyilatkozta a Die Weltnek: arra készülnek, hogy Szerbiával még a május 11-ei választások előtt aláírják a stabilizációs és társulási megállapodást. Mindenképp, és még a választások előtt alá kell írni a megállapodást, hogy Szer...

CSAK AZÉRT SEM?! Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa a minap azt nyilatkozta a Die Weltnek: arra készülnek, hogy Szerbiával még a május 11-ei választások előtt aláírják a stabilizációs és társulási megállapodást. Mindenképp, és még a választások előtt alá kell írni a megállapodást, hogy Szerbia érezze: az EU számára fontos az ország európai irányultsága, és Belgrádnak nem szabad felhagynia az európai integrációval. Az EU gesztusértékű lépését bejelentő nyilatkozat jó hír Belgrád számára. Pontosabban: jó hír volna, ha azt Szerbia is annak látná. De a leköszönő szerbiai kormány elnöke, az SZDP elnöke, Vojislav Koštunica nem így fogadta: sanda szándékot lát a szerződés mögött, amely nem szolgálná Szerbia érdekeit, szerinte ugyanis annak aláírásával Szerbia valójában azt írná alá, hogy elismeri a független Kosovót. ,,Olli Rehn támogatja Kosovo függetlenségét, és a megállapodás aláírását is. Világos, hogy ez a megállapodás Olli Rehn és Javier Solana érdekeit szolgálja, Szerbiának viszont nem áll nemzeti és állami érdekében a dokumentum aláírása, mivel azt már holnap úgy értelmeznék, mint a Kosovóról való lemondás aláírását -- olvasható abban a közleményben, amelyet a kormányfő juttatott el a Tanjughoz. Közleményében azt is kifejtette: az, aki alá szándékozik írni ,,Solana megállapodását, csak és kizárólag magánemberként teheti azt meg, és nem Szerbia képviselőjeként. å tehát semmiképp, dacból és csak azért sem írja alá. Közleményére a Demokrata Párt közleménnyel reagált, melyben még egyszer felkéri Koštunicát: ugyan olvassa már el az aláírásra váró szöveget. A DP szerint a miniszterelnöknek kötelessége lenne igazat mondania arról a dokumentumról, amely szövegének az elkészítésében maga is részt vett, a parlament pedig már ratifikálta is. A DP azért szólítja fel a kormányfőt az igazmondásra, mert a szóban forgó szerződés kimondja: Szerbia területi integritása sérthetetlen.
Koštunica meglehetősen pukkadozós fajta, s keményfejűségével sem könnyű vetekedni. Egykori tanácsadója, a mostani Kosovo-ügyi miniszter, Slobodan Samardžić azonban mogorvaságban (is) kész a főnökével versengeni. Az történt, hogy az ominózus stabilizációs és társulási megállapodás aláírását a múlt csütörtökön egyetlen EU-ország ellenezte: Hollandia. Ellenzi mindaddig, amíg Szerbia nem teljesíti a Hága iránt vállalt kötelezettségeit, s nem szolgáltatja ki Karadžićot és Mladićot. Nos, Samardžić erre borotvaélesen azt mondja: Hollandiának nincs jog megakadályozni a megállapodás aláírását, mert Hollandia vétett a nemzetközi törvények ellen, amikor elismerte Kosovo függetlenségét! Értik, ugye?! Szerbia nem írja alá a megállapodást, de Hollandia ne mondjon nemet arra a szerződésre, amelyet Szerbia nem ír alá! Nyilván az ilyen politikára mondják azt, hogy abszurd színház. Tragikomédia, katasztrófa, döbbenet.
INGYENES SHENGENI VÍZUM? Hollandia hajthatatlan, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy az EU nem köti meg Szerbiával a megállapodást. Ennek ellenére május 7-én Brüsszelben bemutatják azt a dokumentumot, amely Szerbia azon feladatait tartalmazza majd, amelyek teljesítése további vízumliberalizációt eredményez. Május 7-éig tehát az ingyenes schengeni vízumhoz készít Szerbia számára ,,térkép”-et az EU. Goran Svilanović egykori külügyminiszter szerint az a tény, hogy egy ilyen ,,térkép-et készít az unió, azt bizonyítja: most már semmilyen politikai feltételt nem támasztanak a vízumkényszer eltörlésének, csupán technikai feltételeket szabnak, amelyeknek eleget kell tenni. Ami az uniós integrációt illeti, az egykori külügyminiszter úgy látja: Szerbiának egy demokratikus szemléletű új kormányra van szüksége, amely folytatná a Hága által körözött háborús bűnösök felkutatását.
Hogy milyen esély van egy demokratikus irányultságú új kormány megalakítására május 11-e után? A CeSID közvélemény-kutatásának eredményei nem épp biztatóak. Ha a múlt héten tartották volna meg a választásokat, akkor a Szerb Radikális Párt kapta volna a legtöbb szavazatot: 1,48 milliót. A Demokrata Párt koalíciója 1,37 millió szavazattal a második: 110 000 szavazattal kapott volna kevesebbet, mint a radikálisok. A felmérés szerint az SZDPÚSZ 510 000 szavazattal a harmadik, az LDP 330 000, a szocialisták tömörülése 290 000, a kisebbségek 150 000, a többiek 110 000 szavazatra számíthatnak.
HÚSVÉT ÉS KOSOVO. Az ortodox húsvét alkalmából a szerb egyházfő, Pál pátriárka ünnepi üdvözletében arra szólította föl a hívőket, hogy tegyenek eleget a kosovói fogadalomnak, amelyet Lazar cár tett annak idején. ,,Mert ha eleget teszünk ennek a fogadalomnak, akkor senki sem veszi el tőlünk Kosovo és Metohiját. Kosovo ugyanis nemcsak területi kérdés, hanem a szerbek szellemi lényének kérdése -- üzente a pátriárka. Vojislav Koštunica kormányfő ünnepi üzenetében szintén azt fogalmazta meg, hogy ,,húsvétkor az egész szerb nemzet átéli annak az igazságát, hogy Kosovo Szerbia. Szerbia elnöke, Boris Tadić szombaton a pravoszláv húsvét alkalmából felkereste a Visoki Dečani kolostort, hogy fejet hajtson a szent király, Sefan Dečanski földi maradványai előtt, és ,,a béke meg a jó szándék üzenetét hozza a Kosovo és Metohijában élő szerbeknek és minden itt élő népnek.
MOLOTOV-KOKTÉLT DOBTAK EGY PALICSI HÁZRA. A múlt csütörtökön a hajnali órákban Palicson ismeretlen személyek Molotov-koktélt dobtak arra a házra, amelyben a bosnyák Zijad Kujović családja él. A gyúlékony anyaggal telt égő üvegtől kigyulladt a garázs ajtaja, és kisebb anyagi kárt okozott. A politikai, erkölcsi kár azonban felmérhetetlen, hiszen immár második alkalommal érte támadás a családot a békés Palicson. Három hete a halálos fenyegetést üzenő falfirka zaklatta fel a családot, most pedig immár a ház felgyújtásának a kísérlete. A történtek után joggal várható el, hogy az illetékes szervek tettekkel is bizonyítsák: szavatolni tudják az ország minden polgárának a biztonságát.
PÁSZTOR GRATULÁLT A PÜSPÖKNEK. Pásztor István, a VMSZ elnöke levélben gratulált Német Lászlónak, a nagybecskereki egyházmegye élére kinevezett római katolikus megyés püspöknek. ,,Mélyen tisztelt Püspök úr, engedje meg, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség Elnökségének, tagságának és a saját nevemben köszöntsem nagybecskereki megyés püspöki kinevezése alkalmából. Az Ön kinevezése mind hitében, mind tartásában megerősíti nemcsak a szerbiai Bánság római katolikus híveit, hanem egész délvidéki magyar nemzeti közösségünket. Tisztelettel arra kérem, tegye számomra lehetővé, hogy személyes kihallgatáson tolmácsoljam Önnek politikai közösségünk köszöntését, egyúttal tájékoztatást adva Önnek tevékenységünkről, politikai jelenünkről, jövőképünkről -- olvasható a VMSZ elnökének a levelében.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..