home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Horvátországban változnak a karanténszabályok
MTI
2022.02.02.
LXXVII. évf. 5. szám
Horvátországban változnak a karanténszabályok

Horvátországban keddtől rövidebb lesz a karanténkötelezettség időszaka, a változások a kontaktszemélyekre és a fertőzöttekre is vonatkoznak - közölte a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ).

A HZJZ ajánlásai szerint tíz napról hét napra csökkentik a kontaktszemélyek esetében az elkülönítést. A karantén alól felmentést kapnak azok, akik felvették mindhárom oltást vagy négy hónapon belül két oltást kaptak, illetve ez idő alatt felgyógyultak a fertőzésből.

Öt napra csökkentik azok számára az elkülönítést, akik igazoltan fertőzöttek és enyhébb vagy közepes tünetekkel rendelkeznek. A karantén csak negatív teszttel oldható fel öt nap után. Ez azonban nem vonatkozik az oltatlanokra vagy azokra, akik még nem estek át a fertőzésen, nekik továbbra is tíz napig kell elkülönítőben maradniuk.

A válságstáb a hónap végéig meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket. Az országban továbbra is korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, zárt térben pedig kötelező a maszk viselése.

A közel négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 14 730 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 66-an hunytak el. Kórházban 2052 beteget ápolnak, közülük 183-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 294 732-en kaptak védőoltást, közülük 2 206 142-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A szomszédos Szlovéniában keddre 11 810 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 14 beteg halt meg. Kórházban 887 beteget ápolnak, közülük 132-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 260 945-en kaptak védőoltást, közülük 1 210 314-en mindkét adagot felvették.

Az országban február 1-jétől változnak a tesztelési szabályok.

Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter elmondta: a felgyógyultsági igazoláshoz ezentúl elegendő lesz az antigén gyorsteszt, ingyenes PCR-tesztet csak orvosi beutalóval lehet végeztetni.

A pozitív gyorsteszttel Covid-igazolványt is lehet igényelni, ez azonban csak Szlovénia területén lesz érvényes, határátlépéshez nem. Aki ennek alapján szeretne európai uniós Covid-igazolványt kiállíttatni, annak saját költségen kell PCR-tesztet végeztetnie - hangsúlyozta a tárcavezető.

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..