home 2023. december 11., Árpád napja
Online előfizetés
Honnan jöttek ősapáink
Szilágyi Edit
2023.03.03.
LXXVIII. évf. 9. szám
Honnan jöttek ősapáink

„Keressetek, kutassatok, mert az egész világ egyetlen nemzete sem talál annyi kincset kultúrájának gyarapítására, mint a magyar, az ős-indiai kultúra tárházában” (Körösi Csoma Sándor).

A Keresztény Értelmiségi Kör törökbecsei csoportja szervezésében nyilvános előadást tartottak Honnan jöttek ősapáink címmel február 28-án. A rendezvényt a zsúfolásig megtelt törökbecsei Szent Klára Szűz Római Katolikus Plébánia hittantermében szervezték meg. Az előadó Korenchy László tanár, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének alelnöke volt. Az esemény imával kezdődött és végződött. A megjelenteket Szabó László, a KÉK törökbecsei csoportjának elnöke köszöntötte.

Az előadó kivetített térképekkel, fotókkal illusztrálta a kiválasztott témát. Ismerni kell a történelmet, mindennapi jelenünkben tudni kell tervezni, fel kell fedeznünk és megértenünk a múltunkat és az ismeretek alapján tervezni a jövőt, kezdte beszámolóját Korenchy László.

A néhai és a későbbi kutatók feljegyzéseit és gondolatait idézte. Juliánusz barátot említette, a domonkos szerzetest, aki két utazást is tett azért, hogy megkeresse a magyarok őshazáját keleten. Feljegyzéseit a vatikáni levéltár őrzi. Első útjára 1235-ben indult Konstantinápoly felé, majd onnan tovább a Fekete-tengeren és valószínűleg a mai Tamanynál kötött ki. A nagy útra négyen indultak, de végül csak Juliánusz jutott tovább és rátalált az őshazában (Magna Hungaria) maradt magyarokra, akiknek megértette a nyelvét. Második útja során megpróbált visszatérni ebbe az őshazába, de nem járt sikerrel.

Az előadó a sokak által ismert Körösi Csoma Sándor szegény sorsú székely kisnemesi család hatodik gyermekét nyelvtudóst, könyvtárost, híres világutazót említette. A magyarok őshazáját kereste, világhírét a tibeti nyelv, valamint a történelem és a kultúra kutatójaként szerezte. Időközben elsajátította a latin és a görög nyelvet, a hébert, a franciát, a szászok és a románok nyelvét is, majd később az angolt, arabot, török nyelvet. 1815-ben 13 nyelven írt és olvasott. Az ószláv nyelv sem volt számára idegen. Utazásai során megtanulta a szanszkrit nyelvet is és (akkor már húsz nyelvet ismert) bizonyítani próbálta annak rokonságát a magyar nyelvvel.

Vámbéry Ármin egyetemi tanár gyermek- és fiatalkorát a mély szegénység jellemezte. 1857-ig kellett várnia, hogy elindulhasson első keleti útjára, amelynek célja Isztambul volt. Isztambuli tartózkodása során kiváló ismeretet szerzett a muszlim világ viselkedésmintáiról, ahol a magyarság eredetének kutatása felerősödött benne. Megtervezte második keleti közép-ázsiai útját is. Ő volt az utolsó európai utazó, aki épségben hazatérhetett. Utazásai során tapasztalatokat szerzett. Magyarországon a magyar eredetkérdés kutatójaként ismerik. Nevéhez kötődik A magyarság keletkezése és gyarapodása című kötete.

Sorjáztak a térképek és fotók különböző területekről és korokból. Torma Zsófia a Kárpát-medence legértékesebb neolitleleteinek felfedezője volt, aki kutatásai során töredékeket talált, amelyeknek a székely rovásírásra emlékeztető jelei a sumer-akkád és az erdélyi jelek összehasonlítására vezették. Ezzel bizonyította, kilencezer éve a Kárpát-medencében írással rendelkező népnek a létét.

A mai kutatókról is hallottunk. Bíró András Zsolt antropológus bejárta az észak-kazahsztáni Torgaj-vidék területét, ahol a kutatás genetikai kapcsolatot talált a mai magyarság és az azon a területen élő magyar törzs között. Vörös Győző ókor-kutató építész egy sziklabarlangba épített 2000 éves templomban lévő kép motívumaiban a szent koronán lévő istenkép ábrázolását vélte felfedezni.

A mindenkori mát a cselekedeteinken keresztül értékelik. Nekünk kell kutatni, hogy ne csinálják ezt meg mások helyettünk. A nemzetnek gondolkodnia kell, példát meríteni a valóságos múltból. Ez a feladatunk – fejezte be előadását Korenchy László.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..