home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Hogyan is volt régen…
Bacsik Lőrinc Natália
2023.12.18.
LXXVIII. évf. 50. szám
Hogyan is volt régen…

Milyen volt a régmúlt idők lánykérése Kisoroszon? Mivel fogadta a lányos ház a kérőket? Mit vittek a fiú rokonai ajándékba, s mit kapott cserébe a férjjelölt? Ebbe tekinthettek be a kisoroszi művelődési egyesületben a megjelentek.

A moderátor Szekeres Andrea volt, aki a lánykérés története közben egy-egy bölcseletet, életigazságot is felolvasott, melyet Fehér Erzsébet jegyzett le. Ezek a sorok falvédők szövegeinek is beillettek (volna). Íme néhány:

A szeretet drága kincs, a világon párja nincs. Oszd meg mással, mégsem fogy el, inkább még nagyobb lesz.

A leány életét a robogó vonathoz lehetne hasonlítani, melynek vezetője egy ifjú, vészjelzője a mama, váltója pedig a szerelem.

A házasság olyan, mint egy jól elkészített tea, amelyben a rum az erős férj, a citrom a savanyú anyós, a cukor az édes kis feleség.

A műsort Kormányos Gizella állította össze. A szereplők a vegyes kórus tagjai voltak, akik szöveget is mondtak, de nótáztak is. A zenekar ismert dallamokat játszott, és a nézők is bekapcsolódtak az éneklésbe. A négytagú zenekart Csíkos József, Csúszó József, Viola József és Mészáros Zoltán alkotta. Tréfásan elnevezték magukat 3 + 1-nek (azaz a három Józsi és a Zoli). Régen lakodalmakban is muzsikáltak, ma már csak hobbiszinten foglalkoznak zenéléssel. A többi közt elhangzottak a Bor, bor, bor, de jó ez a piros bor…, Vörösbort ittam az este, Ennek a kislánynak hosszú a kötője, Kilenc kis gólya…, Kisbecskerek, Nagybecskerek című dalok.

Alsó osztályos tanulókat is bevontak az előadásba. Ők a házigazda családjához tartozókat játszották el, a színpadon kukoricát morzsoltak, csumából kotárkát építettek, táncra perdültek, süteményt majszoltak. Az ifjú pár szerepét Papdi Daniella nyolcadikos tanuló és Ert Lea (középiskolás) vállalta el. Mivel nem volt fiú jelentkező a kérő szerepére, ezért Leát öltöztették be legénynek/vőlegénynek. Volt is találgatás a nézők körében, hogy ki lehet az a legényke…

A legény anyja a következő szöveggel kérte meg a lány kezét:

Jó estét kívánunk, kedves mindannyiójuknak!

Hallgassák meg mondanivalómat!

Van egy szál virágunk,

párját keressük.

Hosszú útról jöttünk, sok virágot láttunk,

de a legszebb virágot

a maguk kertjében találtuk.

Felkérem a kedves szülőket

és mindannyiójukat,

leszakíthatjuk-e legszebb

virágjukat a miénk párjának?

A történet azt is bemutatta, hogy bizony az sem volt ritka eset, hogy nem a fiatalok választottak párt maguknak, hanem a szülők, a rokonok. Például azért, hogy a javak ne szóródjanak szét, vagy még jobban gyarapodjanak. Igaz, így is leélték az egész életüket békességben, sőt, idővel meg is szerették egymást.

Mint ahogy sok minden más, az eljegyzési szokások is sokat változtak az idő múlásával. Ma már sokszor az számít, hogy minél extrémebb helyen történjen meg a lánykérés. Ki-ki döntse el, hogy számára melyik a szimpatikusabb.

A Vajdasági RTV felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..