home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.02.11.
LXIX. évf. 7. szám

Előző számunk nyugdíjasrovatában arról írtunk, hogy az ex-gazdaságiminiszter számításai alapján a költségvetésben évente egymilliárd euróval több maradna, ha az állami intézmények és a nagy közszolgálati cégek 700 000 alkalmazottjának 15 százalékát — márpedig legalább ennyi a semmittevő — elbocsátanák. A így megtakarított pénzt a nyugdíjak és a szociális juttatások növelésére lehetne fordítani.

Megrökönyödés az otthon tájékán

Előző számunk nyugdíjasrovatában arról írtunk, hogy az ex-gazdaságiminiszter számításai alapján a költségvetésben évente egymilliárd euróval több maradna, ha az állami intézmények és a nagy közszolgálati cégek 700 000 alkalmazottjának 15 százalékát — márpedig legalább ennyi a semmittevő — elbocsátanák. A így megtakarított pénzt a nyugdíjak és a szociális juttatások növelésére lehetne fordítani.

A napokban az Állami Felülvizsgálati Intézetnek köszönhetően azt is megtudtuk, hogy a Köztársasági Nyugdíjalap igazgatója — aki 163 077 dinárt keres (nem beszélve az egyéb járadékokról) — törvényt szegve 1,6 milliárd eurónyi hitelt nyújtott alkalmazottainak lakásproblémáik megoldására évi fél százalékos kamattal (a legkisebb banki kamat 5 százalékos). Új házra harminc-, korszerűsítésre húsz-, tatarozásra pedig tízéves törlesztési idővel. Ezenkívül az alap évente 476 000 dinárt költött olyan hazai és külföldi utazásokra, amelyeknek semmi közük nem volt az alap működéséhez. Nem írt ki pályázatot a nyugdíjutalványok és egyéb hivatalos formaívek nyomtatására, hanem egy neki „megfelelő” céggel kötött szerződést.

Ha figyelembe vesszük, hogy az átlagnyugdíj 25 564 dinár — és tudjuk azt is, hogy a nyugalmazottak több mint 70 százalékának ennyi vagy ennél kevesebb a havi ellátmánya —, aligha dicsérhetjük „pénzosztóinkat”...

Hogy a nyugdíjalap munkája mennyire naprakész, azt a legjobban az bizonyítja, hogy a tavaly meghozott nyugdíjhatározatok 99 százaléka csak ideiglenes. A késés egyik súlyos következménye, hogy nagyobb összeg kifizetését vonta maga után, mint amekkorát a végleges döntés határoz meg. A különbséget azután megfizettetik az idős emberekkel (jó, ha csak egy-kétezer dinárról van szó), ám azok száma is jelentős, akik néhány tízezer dinárnál többet kénytelenek valahogy előteremteni. Ebben egy aranđelovaci lakos a csúcstartó, akitől a nyugdíjalap csekély 400 000 dinárt követel!

Pályázat bérlakásokra

A Szerbiai Nyugdíjasok Szövetsége meghirdette ez évi első pályázatát lakásbérlésre, olyan idős emberek vagy családok számára, amelyeknek nincs saját bérleményük, nem megfelelő lakásban vagy társbérletben élnek. Kizáró ok, ha a pályázó eladta házát, lakását, netán ingatlancsere következtében alakultak így életkörülményei. Pályázhatnak egyének, házaspárok, sőt családok is feltéve, hogy egy háztartásban élnek és Szerbia állampolgárai. Nem gond azonban az sem, ha a volt Jugoszlávia bármely köztársaságában, tartományában laktak, ám huzamosabb ideje itt tartózkodnak.

A fentieket igazolására szolgáló iratok a lakásügyekkel foglalkozó hivatalokban szerezhetők be, emellett a nyugdíjasoknak fel kell mutatniuk tagkönyvüket, ellátmányukról szóló legutóbbi utalványukat és a családtagok háromhavi keresetéről szóló kimutatás is.

A kérvényeket február 10-étől 14-éig, munkanapokon 10 és 14 óra között kell benyújtani a nyugdíjalap szabadkai fiókintézetében.

RÖVIDEN

MEGKEZDTÉK MUNKÁJUKAT azok a dolgozók, akik a szabadkai nyugdíjas-egyesület és a gerontológiai központ megbízásából ház körüli munkák végzését vállalták idős és beteg embereknél. Megbízatásuk február 1-jétől július végéig tart, tevékenységüket ezután értékelik. Ha az említett két intézmény kedvezőnek ítéli az eredményt, újabb munkanélkülieket alkalmaz, mégpedig nemcsak a város, hanem a falvak rászorultjainak kisegítésére.

ÖREGEMBER NEM VÉNEMBER — véli a nyugdíjasok helyi közösségekben működő alapszervezeteinek többsége. Bejelentették, hogy a szerelmesek, azaz Bálint napját bállal, társasvacsorával, zenével, kivilágos-kivirradtig tartó mulatsággal ünneplik meg.

SZÁMÍTÓGÉPES TANFOLYAMON vettek részt asszonyaink, főként a falun élő idősebbek, hogy megkönnyítsék a gazdaság könyvelését, nyilvántartását. Vajdaság Nyugdíjasainak Szövetsége volt a kezdeményező, a szabadkaiak pedig elsőként szervezték meg. A tanfolyamon részt vettek Petrőc, Verbász, Hódság, Magyarkanizsa, Szécsány, Alibunár, Zsablya, Ruma, Begaszentgyörgy, Topolya, Antalfalva és Temerin asszonyai is.

SIKERESEN HALAD a magyarországi SPS cég ismertető-előadássorozata azokról a korszerű egészségügyi berendezésekről, amelyek fokozzák a napfény, a levegő és a víz jótékony hatását, és ezzel csökkentik több gyógyszer szükségességét. A munkát a nyugdíjasegyesületben kezdte, majd a Makszim Gorkij u. 8. alatt folytatta — s addig ott is marad, amíg erre igény mutatkozik a lakosság körében. A cég minden bizonnyal ellátogat Csantavérre, Újvidékre és Belg-rádba is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..